Dit is hoe Jurriën Timber zich manifesteerde binnen Ajax

Renschtimber
Renschtimber

Met zijn maatje in de verdediging, Devyne Rensch, poseerde Jurriën Timber zondagmiddag met de kampioensschaal in zijn hand en een medaille om zijn nek. Tastbaar zilverwerk voor de pas negentienjarige verdediger in het jaar van zijn doorbraak in Ajax 1. Een foto voor hem om nooit meer te vergeten.

Tags

  • #Timber

Socials

Hoe verliep zijn reis samen met Ajax naar de 35e landstitel in de clubhistorie en wat was zijn aandeel in het kampioenschap? Vooropgesteld: zijn talent is onmiskenbaar. Zo werd hij enkele dagen geleden nog gekozen tot talent van de maand april in de Eredivisie. Daarnaast maakte hij tegen FC Emmen zondag zijn eerste goal voor Ajax en kan hij komend weekend zomaar zijn tweede Klassieker binnen enkele maanden spelen. Reden genoeg om eens wat dieper in de statistieken te duiken van de verdediger die behalve centraal ook op de rechtsbackpositie uit de voeten kan.

Zijn debuut
Op het oog onverstoorbaar veroverde Timber in de winter van seizoen 2020/2021 een basisplek bij Ajax. Als totale verrassing kwam dat trouwens niet. De Nederlands-Curaçaose verdediger maakte op 7 maart 2020 zijn debuut in de Eredivisie. Timber speelde in een volgepakt Abe Lenstra Stadion tegen sc Heerenveen en hield zich direct prima staande. Ajax won het duel in Friesland met 1-3. Het bleek achteraf de laatste wedstrijd voor het coronavirus het betaald voetbal platlegde. Van een doorbraak voor de toen achttienjarige verdediger kwam het op dat moment dus nog niet.

Bijna een jaar later kreeg hij wel de speelminuten waar hij sinds zijn komst op zijn dertiende in de jeugdopleiding van Ajax voor had gevochten. In de eerste seizoenshelft startte Timber alleen tegen FC Groningen (1-0 verlies, red.) in de basis. Na de jaarwisseling koos Erik ten Hag steeds vaker voor de tiener. Zijn tweede basisplek van het seizoen in de Eredivisie volgde in de gewonnen uitwedstrijd bij FC Twente (1-3). In totaal speelde Timber zeventien duels in de Eredivisie, waarbij hij dertien keer in de basis begon. Geruisloos en dienstbaar.

Omdat de verdediger echt basisklant werd na de jaarwisseling kwam hij in de UEFA Champions League weinig aan spelen toe. In totaal speelde hij vier minuten. Hij viel in tijdens de thuiswedstrijd tegen Atalanta. Ten tijde van de UEFA Europa League was hij inmiddels al een vaste waarde achterin bij Ajax. Hij speelde in vijf van de zes duels. Timber mistte alleen de uitwedstrijd in Zwitserland tegen Young Boys vanwege een blessure. In de KNVB Beker speelde hij vier duels, waarvan hij er drie in de basis begon.

We focussen ons nu vooral op zijn doorbraak in de Nederlandse competitie. De verdediger speelde in de tweede seizoenshelft voornamelijk met Daley Blind en Lisandro Martínez naast zich in het centrale hart van de laatste linie. Deze twee linkspoten worden vaker ingezet voor de opbouw in de Eredivisie. Ligt bij Martínez het aantal passes vooruit nog op iets meer dan zestig procent, bij Blind gaan zeventig procent van zijn passes naar voren. Voor Timber ligt dat iets anders. Van de 776 passes die hij verstuurde, gingen er 54 procent vooruit. Wat overigens nog wel een mooie statistiek is, is dat 91 procent van die passes bij een teamgenoot aankwamen.

Statistieken als verdediger
Hoe staat het met zijn verdedigende kwaliteiten? Toch belangrijk voor iemand die in de laatste linie staat. In zeventien wedstrijden ging hij 95 verdedigende duels aan. In 69 procent van die gevallen kwam hij als winnaar uit de bus. Samen met Noussair Mazraoui heeft hij in de Ajax-selectie procentueel de hoogste winstpercentage bij een verdedigend duel. Edson Álvarez achtervolgt het tweetal met 68 procent, Perr Schuurs staat met 67 procent derde op dat lijstje als we naar de Eredivisie kijken.  

In de 1345 minuten die hij speelde in de nationale competitie dit seizoen veroverde Timber 121 ballen. In dertig van de gevallen ging het echt om een balverovering na een duel met een tegenstander. In alle andere situaties onderschepte hij een pass. Van al die onderscheppingen waren er 107 op eigen helft. En daarmee voorkwam hij dus gevaar van een tegenstander.

Doelpunten
Een primaire taak van een verdediger is natuurlijk ook het voorkomen van doelpunten. In zeven wedstrijden van de 17 duels die hij speelde hield Ajax de nul. Dat was tegen Sparta, Feyenoord, Heracles Almelo, RKC Waalwijk, FC Emmen en twee keer tegen AZ. In de Eredivisie-wedstrijden die Timber dit seizoen speelde, pakte hij geen kaart. Ook in de KNVB Beker-wedstrijden bleef hij verschoond van een prent. Alleen in de UEFA Europa League thuis tegen Lille kreeg hij een gele kaart voorgeschoteld.

Waar het voorkomen van doelpunten een kerntaak voor hem is, is zelf scoren misschien bijzaak. Maar afgelopen zondag schoot Timber zichzelf wel op het scorebord door de 1-0 te maken tegen FC Emmen. Het was zijn eerste treffer in de hoofdmacht van onze club. In totaal schoot hij vijf keer richting het vijandelijke doel. Een doelpuntenconversie dus van twintig procent van zijn schoten. Hij gaf dit seizoen nog geen assist in de Eredivisie.

De mogelijkheden
Een veelscorende verdediger is Timber dus (nog) niet. Maar waar liggen er nog meer kansen voor de in Utrecht geboren voetballer? In zijn verdedigende taken is de tiener erg sterk in alle competities. Ook in de KNVB Beker en de Europa League behoort hij binnen de Ajax-selectie tot de spelers die procentueel de meeste verdedigende duel wint. Hij kan het alleen in de nationale beker niet winnen van Álvarez die over vier wedstrijden maar liefst 75 procent van zijn verdedigende duels won.

Vooral in de opbouw zit nog rek. In de Eredivisie en Europa League zijn de meeste van zijn passes nog vooruit. In de KNVB Beker blijft dat percentage steken op 46 procent. Maar met Martínez en Blind naast hem is de opbouw van achteruit bij Ajax altijd goed geregeld.

Tags

  • #Timber

Socials

Gerelateerde artikelen

Timber14questions

Risk of Monopoly? | 14 vragen aan Jurriën Timber

In de rubriek 14 Questions leggen we Jurriën Timber veertien vragen en dilemma's voor. Hoe ziet zijn droomvakantie eruit? En kiest hij voor altijd koud douchen of nooit meer de kip van zijn moeder?

Tags

  • #Timber

Socials

SITE Thumb Youorme Rensch Jtimber (1)

You Or Me? | Rensch & J. Timber | Wie krijgt de meeste aandacht van vrouwen?

Hoe goed kennen de Ajacieden zichzelf en hun medespelers? In 'You Or Me' krijgen duo's veertien vragen voorgelegd waarbij twee antwoorden mogelijk zijn: kiezen ze zichzelf of toch hun teamgenoot? Als de spelers hetzelfde bordje omhooghouden levert dat een punt op. In deze aflevering: Devyne Rensch en Jurriën Timber.

Tags

  • #Rensch
  • #Timber

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl