Francesco Farioli nieuwe trainer Ajax

Francesco Farioli Handtekening
Francesco Farioli Handtekening

Ajax heeft overeenstemming bereikt met Francesco Farioli en OGC Nice over de overgang van de hoofdtrainer naar Ajax. Farioli tekent een contract van drie jaar, dat ingaat op 11 juni 2024 en een looptijd heeft tot en met 30 juni 2027.

Tags

  • #Farioli

Socials

Farioli (Barga, Italië, 10 april 1989) wordt bij Ajax hoofdtrainer van het eerste elftal. De coach begon zijn trainerscarrière al in 2009 bij de jeugdafdelingen van verschillende Italiaanse clubs. Van 2015 tot 2017 was hij als keeperstrainer werkzaam in Qatar. Diezelfde rol vervulde hij vervolgens bij de in de Serie A uitkomende clubs Benevento Calcio en US Sassuolo Calcio. Medio 2020 werd Farioli aangesteld als assistent-trainer bij het Turkse Alanyaspor. In het voorjaar van 2021 werd hij hoofdtrainer bij Fatih Karagümrük, uitkomend in Turkse Süper Lig. Hij was daarmee de jongste hoofdtrainer ooit in een Turkse competitie. In december 2021 werd Farioli hoofdtrainer van Alanyaspor, waar hij eerder assistent was. Medio 2023 werd Farioli aangesteld als hoofdtrainer bij het Franse OGC Nice, waarmee hij op de vijfde plaats in de Ligue 1 eindigde. 

Technische staf
De technische staf van Ajax 1 wordt aangevuld met assistent-trainers Daniele Cavalletto en Felipe Sanchez Mateos, beiden eveneens overkomend van OGC Nice. Cavalletto (Padova, Italië 3 maart 1977) was sinds 2008 assistent-trainer bij meerdere Italiaanse clubs. Hij werkte bij zowel OGC Nice, Fatih Karagümrük en Alanyaspor samen met Farioli en Sanchez Mateos (Llerena, Spanje, 21 april 1986), die op zijn beurt als assistent-trainer ervaring heeft bij verschillende (jeugd)teams in Spanje, Turkije, Qatar en Ecuador. 

Ook Dave Vos wordt als assistent-trainer aan de staf van het eerste elftal toegevoegd. Vos (Amstelveen, 24 april 1983) is sinds februari 2023 hoofdtrainer van Jong Ajax. Vos begon zijn trainerscarrière in de jeugdopleiding van Ajax en was eerder assistent-trainer bij Jong Ajax en het Schotse Rangers FC.

Jelle ten Rouwelaar (Joure, 24 december 1980) wordt aangesteld als keeperstrainer. De voormalig doelman werkte eerder als keeperstrainer bij NAC Breda, Anderlecht en Burnley.

Technisch directeur Alex Kroes: "Francesco is een trainer die gepassioneerd met zijn vak bezig is, die alles tot in detail doordenkt en zijn gedachten goed kan overbrengen op zijn ploeg. Wij zijn erg enthousiast geworden door de gesprekken die we met hem voerden. Maar ook door de informatie die we voor die tijd al over hem verzameld hadden. Bijvoorbeeld over zijn werkwijze en zijn denkwijze over voetballen. Je ziet zijn manier van werken en denken goed terug in zijn trainingen en tijdens wedstrijden. Uit alles blijkt dat Francesco een intelligente man is die goed met mensen om kan gaan en dat is ook een heel belangrijk onderdeel van het vak. Al met al zijn wij ervan overtuigd dat hij bij Ajax past."

Farioli: "Ik ben erg blij om hier in Amsterdam te zijn, samen met de andere stafleden gaan wij ons vol overgave inzetten. We willen terug naar de basis en ons verbinden met hetgeen waar Ajax voor staat. Ook willen we nieuwe energie brengen met een positieve manier van werken en denken. Ik ben mij bewust van het feit dat er een hoop werk te doen is, maar we zijn al begonnen met de voorbereiding. We willen geen tijd verliezen en ons nu al klaarmaken voor de start van het seizoen, om Ajax terug te brengen naar de plek waar het hoort."

Francesco Farioli 1080 X 1080

Gerelateerde artikelen

Interview Farioli 3

Farioli: 'Het voetbal waar ik van houd, komt hier vandaan'

Het eerste interview met de nieuwe trainer van Ajax, de Italiaan Francesco Farioli. Over het Ajax-DNA, zijn visie en speelstijl en de eerste belangrijke klussen die hem te wachten staan. "Ajax is een van de weinige clubs ter wereld met zo'n duidelijk DNA."

Tags

  • #Farioli

Socials

Verhaal Francesco Farioli

Francesco Farioli: de filosoof van het voetbal

De route van Ajax' nieuwe hoofdtrainer Francesco Farioli is een bijzondere en zeer interessante. De Italiaan studeerde filosofie voordat hij zijn entree maakte in de wereld van het (prof)voetbal. Hij begon zijn carrière als keeperstrainer onder Roberto De Zerbi en maakte op dertigjarige leeftijd zijn eerste stappen als hoofdcoach in Turkije. Alles over de nieuwe hoofdtrainer lees je hier.

Tags

  • #Farioli

Socials

Farioliquotesheets

Farioli's Focus in woord en beeld

Francesco Farioli is gearriveerd in Amsterdam. De Italiaan die bekend staat om zijn filosofische opvatting van de sport waar we allemaal van houden: voetbal. Direct na zijn toetreding tot Ajax sprak hij over zijn gedachtes, zijn overstap naar Ajax en de komende periode.

Tags

  • #Farioli

Socials