Harde leerschool voor Jong Ajax in Rotterdam

Unuvar
Unuvar

Jong Ajax is er niet in geslaagd om aan de uitwedstrijd bij Excelsior een resultaat over te houden. Ondanks bij vlagen aardig veldspel en genoeg kansen werd het 5-1 voor de thuisclub. Het enige Amsterdamse doelpunt werd gescoord door Kenneth Taylor.

Jong Ajax begon uitstekend aan het duel en reeg met fris combinatiespel de kansen aaneen. Zo hadden alleen al in het eerste kwartier Lassina Traoré (voorlangs na uitstekende aanval), Enric Llansana (kopbal naast) en Jurgen Ekkelenkamp (hard schot op de keeper) kunnen scoren. Toen Excelsior zowat elke minuut een doelpoging kreeg te verwerken en ook een bal van de lijn werd gehaald, leek het echt wachten op het eerste Ajax-doelpunt.

Goals aan de overzijde
Die goal viel dan ook, alleen aan de andere kant. Rio Hillen kon bij de eerste de beste Excelsior-aanval de bal niet goed wegwerken en verschalkte zijn eigen doelman Dominik Kotarski. Het was een tegenvaller die op zich nog weinig hoefde te betekenen, maar plots ging even alles mis. Na een flinke streep van Julian Baas in de bovenhoek stond het 2-0 en enkele minuten later lag de bal er opnieuw in.

Zo was het 3-0 na 24 minuten en dat terwijl Jong Ajax dus behoorlijk veldspel liet zien. Een harde leerschool, want doelpunten zijn nog altijd belangrijker dan mooie combinaties.

Nog voor rust bracht Mitchell van der Gaag met Ar’jany Martha en Donny Warmerdam twee verse krachten in de ploeg. De Ajacieden hadden halverwege een reuzenklus te klaren om er nog enigszins een wedstrijd van te maken.

Kenneth Taylor aan de bal.

Jong Ajax kwam na rust - net als in de eerste helft - prima uit de kleedkamers en had via Ekkelenkamp al snel kunnen scoren. Zijn inzet had echter te weinig kracht. Toen Traoré even later een kopbal recht op de doelman afvuurde, leek het er domweg niet in te zitten voor Jong Ajax.

Het was dan ook een vreemde wedstrijd. Meer schoten, meer schoten op goal, meer balbezit én een hogere passzuiverheid dan Excelsior en toch met 3-0 achter. Kansen benutten is ook een kwaliteit, en dat was dan weer een facet waarin Excelsior de betere was. Toch leek er redding uit onverwachte hoek te komen, toen een Rotterdamse handsbal in het strafschopgebied tot een penalty leidde. Die elfmetertrap werd door Taylor onberispelijk binnengeschoten.

Excelsior bijzonder effectief
Met nog een kwartier op de klok leek er ineens weer van alles mogelijk, maar toen Mendes Moreira van afstand schitterend raak schoot was de wedstrijd gespeeld. In de blessuretijd werd het ook nog 5-1.

Over een week ontvangt Jong Ajax staartploeg FC Den Bosch en mag het proberen om het veldspel om te zetten in dat waar het om draait: doelpunten maken.

Excelsior – Jong Ajax 5-1 (3-0)
8. Hillen 1-0 (e.d.)