Heitinga: 'Moeten tegen Union Berlin bijna perfecte wedstrijd spelen'

JR14643 HEADER
JR14643 HEADER

John Heitinga en zijn aanvoerder Dusan Tadic blikten daags voor de thuiswedstrijd tegen FC Union Berlin vooruit op het treffen in de UEFA Europa League. De hoofdtrainer hoopt de goede lijn door te trekken en zijn ongeslagen status voort te zetten. Makkelijk wordt het niet. De heenwedstrijd tegen de nummer van twee van de Bundesliga biedt Ajax hoe dan ook een nieuwe sportieve uitdaging.

Tags

  • #UEL
  • #AJAFCU

Socials

Ajax treft de Duitsers donderdag vanaf 18:45 uur in de tussenronde van de Europa League. Een week later volgt de return in Berlijn. Heitinga zal in de thuisontmoeting met Union Berlin zijn Europese debuut maken als hoofdtrainer van Ajax.

"We moeten morgen de concentratie en discipline hebben en moeten daarbij geconcentreerd zijn", blikte Heitinga vanuit de Johan Cruijff ArenA vooruit. "We zullen donderdag een bijna perfecte wedstrijd moeten spelen om een goede uitgangspositie af te dwingen voor de return in Berlijn."

Bekijk hieronder de hele persconferentie. De tekst loopt door onder de video.

Kudus
Om ook tegen Union Berlin goed voor de dag te komen, verwacht Heitinga ook veel van Mohammed Kudus, een Ajacied in glansvorm. ''Kudus kan de ploeg op een hoger niveau brengen. Daar ben ik van overtuigd'', vervolgde Heitinga, gevraagd naar de belangrijke rol die de Ghanees de voorbije weken speelde. ''Ik denk dat we blij moeten zijn dat een jongen als Mohammed in de ArenA speelt.''

Waar Ajax volop meedoet om de koppositie in de Eredivisie, daar zijn de Berlijners dit seizoen dé verrassing in de Bundesliga. De achterstand op koploper FC Bayern München beslaat slechts één punt. FC Union Berlin staat op zijn beurt twee punten voor op naaste belager Borussia Dortmund. De plek op de ranglijst tekent de potentie van de Duitse club, weet ook Heitinga.

"Union is een sterk collectief. Ik denk dat het indrukwekkend is wat ze laten zien'', complimenteerde en kenschetste Heitinga de komende opponent. Als oud-speler van Hertha BSC leerde de Ajacied Berlijn als stad ook goed kennen. Het huidige Union valt in weinig meer te vergelijken met de club die het jaren terug was. ''Union strijdt tot laatste minuut en scoort ook vaak in de laatste fase van de wedstrijd. De tegenstander kan je pijn doen bij standaard momenten en in de omschakeling. De club heeft een indrukwekkende groei doorgemaakt.''

Transformatie
Tadic werd gevraagd naar de transformatie die Ajax heeft doorgemaakt sinds de trainerswissel. ''Er is een nieuwe energie. Vers bloed'', legde de captain uit. ''De coach is iemand die de club kent en daarvoor leeft. Mooi om te zien. Ik ben impressed.'' Waarop een analyse volgde van de moderne hoofdcoach. ''Een goede coach moet drie eigenschappen hebben. Hij moet een sterk karakter hebben en goede social skills. Daarbij moet hij organisatorisch sterk zijn.'' Heitinga voldoet aan die karakterschets, merkte zijn aanvoerder in de voorbije weken.

Tadic: ''Daarbij doen wij er alles aan om voor de club te winnen. De atmosfeer is veranderd. Er is nieuwe energie en nieuw enthousiasme. Dat is nice voor mijzelf en voor het team. We doen alles samen als team. Teamgevoel is ook belangrijk.’’
Heitinga sprak desgevraagd vergelijkbare woorden over Tadic. "Dusan is een verlengstuk van de coach. Als het spannend is kan hij ploeg op sleeptouw nemen. Dusan is een belangrijke schakel voor Ajax.''

Ouderwets kolken
De ArenA moet ook in de komende Europese wedstrijd weer ouderwets kolken. Zoals al zo vaker het geval was. Heitinga verwees naar de onvergetelijke UEFA Champions League-campagne in 2018/2019. Als jeugdtrainer was hij tijdens de halve finale zelf in het stadion. Heitinga hoopt donderdag opnieuw op een sfeervol thuis. ''In ons huis moeten we een sterk collectief zijn, dat een sterke verbinding heeft met de fans. Het publiek moet ons extra krachten geven. We moeten goed en intens voetbal spelen. Dominant zijn.''

''We spelen tegen een hecht collectief. Maar we voetballen thuis en moeten een goede uitgangspositie afdwingen voor in Berlijn'', besloot Heitinga de pre-match persconferentie.

''Belangrijkste is dat we de energie op de mat moeten leggen. En we moeten vooral niet in de valkuilen van Union lopen. Geen standaardsituaties weggeven bijvoorbeeld. We zijn in elk geval niet van plan om ons aan de tegenstander aan te passen. Focus en discipline gaan een heel belangrijke rol spelen.''

Gerelateerde artikelen

Still Rulli (1)

Rulli: 'Er zit een goede energie in de groep'

Gero Rulli kwam in januari over van het Spaanse Villarreal. Sinds zijn komst wisselde Ajax van trainer en speelde hij uitduels op, voor hem voorheen onbekend, kunstgras. Donderdag treft hij 1. FC Union Berlin in de UEFA Europa League, een toernooi dat de Argentijnse goalie ooit op schitterende wijze won.

Tags

  • #Rulli

Socials

Klaassen1280

Clip | Davy Klaassen, 300 keer in Ajax 1

Driehonderd wedstrijden in Ajax 1. Davy Klaassen bereikte deze fantastische mijlpaal zondag in het met 3-1-gewonnen thuisduel met RKC. De ras-Ajacied beleefde in de loop der jaren veel hoogtepunten in het Ajax-shirt. Bekijk de lekkerste momenten van 'Mister 1-0'.

Tags

  • #Klaassen

Socials

Bassey Doc 1280

Special | 'Bassey: Aim for the stars'

Het succes van Ajacied Calvin Bassey kwam niet vanzelf. Opgroeien in een buitenwijk van Londen, criminaliteit en stages bij profclubs zonder succes. Met Bassey reizen we naar Engeland. We bezoeken zijn oude basisschool, het favoriete voetbalpleintje en zijn huidige woning in Londen en maken een indringend portret.

Tags

  • #Bassey

Socials