In beeld | Blinds route naar 250 Ajax-wedstrijden

Daley Blind Eerste Contract
Daley Blind Eerste Contract

Daley Blind heeft een mooie mijlpaal bereikt. Tegen PEC Zwolle speelde hij zijn 250e wedstrijd voor Ajax. Aan de hand van foto's blikken we terug op de lange en memorabele route naar zijn jubileumwedstrijd.

Tags

  • #Blind

Socials

Blind is de Ajacied met de meeste wedstrijden op het hoogste Europese podium achter zijn naam. Met 250 wedstrijden bezet hij nu de 38e plek in de club van 100, die natuurlijk nog altijd wordt aangevoerd door Sjaak Swart.

Blinds eerste herinneringen aan Ajax zijn aan de hand van zijn vader Danny. Bij het afscheid van Danny als speler op 16 mei 1999, liep hij als negenjarig mannetje als mascotte het veld op. 

"Weet je, toen ik op het veld was, realiseerde ik mij de impact niet zo", herinnert Blind zich. "Ik deed zo een beetje de dingen die een mascotte doet. Maar op de tribune merkte ik aan mijn moeders emoties hoe beladen het moment eigenlijk was. Tranen in haar ogen, ze hield mij vast, dat soort dingen deden mij beseffen dat het niet zomaar een momentje was. Ze had het duidelijk moeilijk en dat had ook op mij effect."

In dezelfde periode sluit Blind aan in de jeugdopleiding van Ajax. Hij begint in de E2 en doorloopt het hele traject op de Toekomst.

Het gaat hem eigenlijk altijd makkelijk af als jeugdspeler bij Ajax. Blind is comfortabel aan de bal, die zijn ploeg bovendien bijna altijd in bezit heeft. Zijn spel zonder bal is echter voor verbetering vatbaar. Als speler van Jong Ajax is het Eyong Enoh die de ogen van Blind opent. 

"Hij is het soort speler dat ik juist niet was, een balafpakker en sterk op verdedigend vlak", vertelt Blind in de Ajax Podcast. "In de jeugd had je bij Ajax de bal altijd, als je ouder wordt leer je wel meer zonder bal, maar dat gebeurde niet van nature."

Als hij terugdenkt aan de enorme felheid van Enoh op het trainingsveld kan Blind een glimlach niet onderdrukken. "Toen ik zag dat Enoh ons allemaal onderuit schoffelde, dacht ik wel: hoe kan ik me verbeteren op dat vlak?"

Op 7 december 2008 maakt Blind zijn debuut in Ajax 1. In de tweede helft van de uitwedstrijd tegen FC Volendam valt hij in.

Na zijn debuut, waarin Blind uitstekend speelt en de achteraf beslissende hoekschop forceert, sluit hij op vaste basis aan bij het eerste elftal. Maar voor het eerst in zijn leven als voetballer krijgt hij te maken met tegenslag.

De relatie met trainer Martin Jol, opvolger van Marco van Basten, is niet al te best. In januari 2010 wordt Blind verhuurd aan FC Groningen. 

Maar Blind vecht terug. Hij wordt in Groningen als back opgesteld, soms zelfs aan de rechterkant, maar vindt er toch zijn draai. Met de wedstrijd wordt hij belangrijker voor de Groningers. 

Zodoende wordt Blind teruggehaald. Onder Jol blijft hij ook na zijn terugkeer op het tweede plan, maar diens opvolger Frank de Boer ziet het wél in hem zitten en posteert hem steeds vaker op linksachter. Het leidt zijn grote doorbraak als Ajacied in. In de jaren onder De Boer ontwikkelt Blind zich tot een sterkhouder, eerst als linksachter en later als controlerende middenvelder.  

Na 143 wedstrijden in Amsterdamse dienst, verlaat hij Ajax in 2014 na een succesvol WK als een grote speler. Hij tekent voor vier jaar bij Manchester United.

Vier seizoenen speelt Blind in Engeland. Hij is er een gewaardeerde kracht en wint er - helaas tegen Ajax - onder meer de UEFA Europa League.

Dat Marc Overmars er in de zomer van 2018 in slaagt om Blind terug te halen naar Ajax, is een grote stunt. 

Blind krijgt na zijn rentree een derde positie als speler van Ajax toebedeeld. Als centrale verdediger is hij van cruciaal belang in het geweldige seizoen 2018/2019, waarin de dubbel en de halve finale van de Champions League wordt behaald. Anderhalf seizoen later zal Blind zijn 250e duel spelen voor de club waar hij al zo'n lang en rijk leven achter zich heeft liggen.  

Tags

  • #Blind

Socials

Gerelateerde artikelen

daleys-coming-home-

DALEY'S COMING HOME ✖️ ✖️ ✖️

Daley Blind is coming home! De Ajacied verruilt Manchester United voor Ajax. De Amsterdammer keert terug in zijn geboortestad. Welkom thuis, Daley!

Tags

  • #Blind

Socials

top-10-goals-daley-bind

Top 10 GOALS - Daley Bind

Daley Blind is niet alleen een uitstekend verdediger, hij ontpopt zich af en tie ook als een uitstekende doelpuntenmaker.

Socials