Jong Ajax na rust overtuigend langs MVV (plus highlights)

Foto
Foto

Jong Ajax heeft vrijdagavond voor de derde wedstrijd op rij de volle buit gepakt in de Keuken Kampioen Divisie. Op bezoek bij MVV speelden de Ajacieden een matige eerste helft, maar wisten ze na rust orde op zaken te stellen. Dankzij doelpunten van Max de Waal, Devyne Rensch, Nordin Musampa, Giovanni en Naçi Ünüvar werd het uiteindelijk 1-5.

Jong Ajax trad met twee wijzigingen aan ten opzichte van het met 3-2 gewonnen duel met Jong FC Utrecht. Zo startte Musampa centraal achterin, wat betekende dat Enric Llansana weer een linie naar voren ging. De Waal begon vanaf het middenveld en zijn ‘oude’ rechtsbuitenplek werd nu ingevuld door Sontje Hansen.

Matige eerste helft
Beide ploegen begonnen weifelend aan het duel en het duurde dan ook enige tijd voordat er grote kansen te noteren waren. Jong Ajax had wel het overwicht, maar speelde in een te laag tempo om het de MVV-defensie lastig te maken.

Plots ontbrandde de wedstrijd in een paar minuten: MVV scoorde uit de kluts via Jerome Dreom en vlak daarna maakte De Waal gelijk. De treffer van de 18-jarige middenvelder was van grote schoonheid; vanaf de rand van het strafschopgebied krulde hij de bal in de verre hoek: 1-1.

Jong Ajax mocht in Limburg in totaal vijf keer juichen. Hier wordt Nordin Musampa (nummer drie) gefeliciteerd met zijn eerste goal in het betaalde voetbal.

Het was het enige lichtpuntje in een verder vrij zouteloze eerste helft aan Jong Ajax-kant. Kansen werden er niet gecreëerd, MVV bleef gemakkelijk overeind en de beste kansen waren zelfs voor de Limburgers. De grootste volgde vijf minuten voor rust, toen Joeri Schroijen de bal alleen maar in het lege doel hoefde te schuiven. Kjell Scherpen keek de inzet naast en zo haalde Jong Ajax zonder kleerscheuren de rust.

Orde op zaken na rust
Jong Ajax kwam een stuk beter uit de kleedkamer dan MVV. Waar de Limburgers de eerste helft nog vrij dominant eindigden, dicteerde Jong Ajax nu het spel en het duurde niet lang voordat de eerste mogelijkheid zich aandiende. Youri Regeer vond wat ruimte vanaf rechts, wachtte op de opstomende Rensch, gaf de bal op het juiste moment mee en de rechtsback schoot hard binnen: 1-2.

Tactische omzetting maakt het verschil
Zo was er ondanks die matige eerste helft al snel geen vuiltje meer aan de lucht. De omzetting in de rust van Mitchell van der Gaag, waarin Hansen meer achter en in de spits speelde, sorteerde dus veel effect. Het is natuurlijk een stuk makkelijker voetballen met zo’n ruime voorsprong, maar het was fijn om te zien hoe er veel lijn viel te ontdekken in het Amsterdamse aanvalsspel.

Het was de opmaat naar een periode waarin Jong Ajax de druk er flink ophield. Het was juist Musampa, in de eerste helft soms wat ongelukkig, die met een rake kopbal Jong Ajax op 1-3 bracht. En de jongens waren op stoom, want even later stak Llansana Giovanni diep, die de bal kiezelhard in de linkerhoek schoot.

Hassane Bandé, vervroegd teruggekeerd van een verhuurperiode, zat voor het eerst bij de wedstrijdselectie van Jong Ajax.

Een mooi voorbeeld daarvan speelde zich af in de 79e minuut toen de bal hard op Brobbey werd ingespeeld, hij 'm alleen kort terugkaatste op invaller Ünüvar en het via een harde knal ineens 1-5 stond.

Terwijl de 17-jarige verdediger Rio Hillen nog mocht debuteren in het betaald voetbal freewheelde Jong Ajax het duel rustig uit. Door de winst vindt het zichzelf door de ruime overwinning de aansluiting met de bovenste plaatsen langzaam terug.

MVV – Jong Ajax 1-5 (1-1)