Jong Ajax knokt zich na achterstand naar punt in Kerkrade

Llansana
Llansana

Jong Ajax heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de uitwedstrijd met Roda JC. In Kerkrade keek het team van Mitchell van der Gaag lang tegen een achterstand aan, maar dankzij doelpunten van Neraysho Kasanwirjo en invaller Enric Llansana in de slotfase gingen de Ajacieden toch met een redelijk tevreden gevoel de bus in terug naar Amsterdam: 2-2.

Van der Gaag koos voor Dominik Kotarski op doel en had ook een basisplaats in petto voor Liam van Gelderen. De 19-jarige rechtsback lag er dit seizoen twee keer lang uit met een blessure, maar mocht nu voor het eerst sinds twee maanden in de basis starten.

Tactisch schaakspel
Jong Ajax en Roda JC startten enthousiast, maar hadden allebei ook moeite om in hun spel te komen. De Limburgers probeerden de Amsterdamse opbouw vroeg te verstoren, maar wanneer ze de bal hadden ontbeerde het aan precisie om Kotarski echt onder vuur te nemen.

Tot kansen kwam ook Jong Ajax eigenlijk niet. Alleen Naci Ünüvar leek dicht bij een treffer toen hij op de rand van het strafschopgebied vrij mocht uithalen, maar zijn schot ging hoog over. Roda kon geen vuist maken en Jong Ajax ging schadevrij op de rust af, totdat Erik Falkenburg in de laatste seconde werd gevonden: 1-0.

Kleine opleving na rust
Jong Ajax meldde zich vanaf het begin van de tweede helft veel vaker op de helft van Roda JC. Nog steeds geen grote kansen, of het moest weer een inzet van Ünüvar zijn geweest, maar het leek een kwestie van tijd voordat die zich aan zouden dienen. Soms heeft een ploeg een gelukje nodig om een wedstrijd te kunnen kantelen, maar ditmaal leek een ongelukkig moment voor de beslissing te zorgen.

Uit het niets kon Dylan Vente op Kotarski afstomen en voor 2-0 zorgen. Een flinke dreun voor Jong Ajax, waar het de laatste tijd ook absoluut niet mee zit. Van der Gaag bracht met Terrence Douglas, Llansana en Christian Rasmussen drie nieuwe krachten. Ondanks dat het fysiek sterkere Roda in eerste instantie simpel overeind bleef, bracht een ‘gelukje’ Jong Ajax weer terug in de wedstrijd.

Kian Fitz-Jim aan de bal in Kerkrade.

Twee goals binnen twee minuten
Het was Douglas die via een uitgestoken Roda-been een strafschop kreeg en Kasanwirjo schoot die penalty dan ook kiezelhard tegen de touwen. Het was precies wat Jong Ajax nodig had en het team speelde daarna als herboren. Met veel energie en flair werd Roda JC teruggedrongen. Na een geweldige aanval die door Lassina Traoré net niet tot doelpunt werd gepromoveerd, kopte Llansana uit de daaropvolgende corner de gelijkmaker binnen: 2-2.

Roda, dat een gewonnen wedstrijd dacht te spelen, hing in de touwen en Jong Ajax ging nog vol voor de drie punten. Douglas was dichtbij, maar ondanks dat er niet meer werd gescoord stapte Jong Ajax toch als morele winnaar van het veld.

Roda JC – Jong Ajax 2-2 (1-0)
45. Falkenburg 1-0