KNVB, ArenA en Ajax op zoek naar innovaties om voetbal te verduurzamen

Jcarena880
Jcarena880

De KNVB, de Johan Cruijff ArenA en Ajax starten samen met UEFA en City Football Group een wereldwijde zoektocht naar innovaties die het voetbal helpen te verduurzamen. De Europese voetbalorganisaties dagen bedrijven uit om slimme oplossingen aan te dragen waarmee ze de CO2-voetafdruk rondom voetbalwedstrijden kunnen verkleinen.

Socials

Kansrijke innovaties worden vanaf begin 2022 in de ArenA en op de KNVB Campus in Zeist getest. Het aanmelden van innovaties kan op www.reimaginefootball.com

Oplossingen die het supporters aangenamer maken
Gezocht wordt naar duurzaamheidsinnovaties op het gebied van mobiliteit en afvalverwerking. Hoe kan de CO2-voetafdruk van supporters en teams, die van en naar stadions en hun club reizen, omlaag? En hoe kan afval in en om het stadion en clubs worden verminderd of meer circulair worden? Bij voorkeur zijn dit oplossingen die het bezoek van supporters niet hindert maar aangenamer maakt.

Oplossingen kunnen worden ingediend op een online platform dat toegankelijk is voor iedereen. Op het Football Innovation Platform kunnen de voetbalgemeenschap en andere organisaties kennis uitwisselen, zich laten inspireren en samen oplossingen bedenken. Dit is de eerste van drie challenges die de Europese voetbalorganisaties het komend jaar organiseren. Andere thema’s zijn fanbeleving, sportparticipatie en performance.

CO2-uitstoot van voetbalverkeer verminderen
Ruim 1,2 miljoen voetballers gaan in Nederland wekelijks op pad voor een van de 33.000 wedstrijden op het veld of in de zaal. In het amateurvoetbal wordt elk seizoen ruim 565 miljoen kilometer gereisd. Dit voetbalverkeer is verantwoordelijk voor 48.635 ton CO2-uitstoot. De KNVB heeft verschillende programma’s om dit getal omlaag te brengen. Zo optimaliseren de bond het speelschema op reisafstand met behoud van gelijkwaardige wedstrijden. Daarnaast ligt de focus op het vergroenen van de reiskilometers, slimme laadpalen en door samen rijden en fietsen te stimuleren.

De Johan Cruijff ArenA is één van de duurzaamste stadions ter wereld mede dankzij zonnepanelen op het dak en hergebruikte batterijen van elektrische auto’s voor energieopslag. Binnenkort wordt de ArenA dankzij een speciale biovergister het eerste voetbalstadion ter wereld dat deels draait op zelf opgewekte lokale energie uit voedselafval uit de buurt. Desondanks heeft het stadion verschillende duurzaamheidsuitdagingen zoals het verder omlaag brengen of circulair maken van het hoeveelheid afval. Het stadion heeft jaarlijks te maken met ruim 286.000 kilo afval, waarvan bijna 60% restafval, zo’n drie ons afval per bezoeker.

Socials

Gerelateerde artikelen

Itemdakarena

Achter de schermen | Het dak op van de Johan Cruijff ArenA

In 1996 was de Johan Cruijff ArenA, toen nog de Amsterdam ArenA geheten, het eerste stadion in Europa met een uitschuifbaar dak. Ajax-host David nam bovenin het stadion een kijkje van dichtbij hoe het mechanische dak werkt.

Tags

  • #JohanCruijffArenA

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl