Kop is blij om terug te zijn: 'Het was echt genieten'

Header Kop 1280
Header Kop 1280

Lize Kop moest vorig seizoen vanaf de zijlijn toekijken vanwege een zware blessure. In Denemarken maakte de 24-jarige keeper in de eerste voorronde van de UEFA Women's Champions League tegen Kristianstads DFF haar officiële rentree. We spraken haar tijdens de trip. "Ik had er zo lang op gewacht, een lekker moment."

Tags

  • #AjaxVrouwen
  • #Kop

Socials

Geduld hebben. Dat was het belangrijkste gedurende haar blessure. "Laat dat nu net iets zijn waar ik niet zo goed in ben", begon Kop. "Vorig seizoen was pittig, maar uiteindelijk sta ik er nu weer en daar ben ik heel erg blij mee. Het is een cliché, maar ik ben er sterker van geworden."

Bubbel
Vooral het sociale aspect was moeilijk. "Ik was vaak niet bij de groep en dat miste ik enorm. De vorige jaargang zie ik als een zwart seizoen omdat ik er weinig van heb meegekregen. Ik leefde veelal in mijn eigen bubbel." Positieve punten zijn er ook. "Ik merk wel dat ik rustiger ben geworden en mezelf minder snel dingen aantrek. Als ik terugkijk naar het duel met Kristianstads; daar had ik bij het eerste doelpunt meer kunnen doen. Zoiets kan ik nu goed van me afzetten."

Een bewuste keuze zorgde er onder andere voor dat Kop volledig fit aan dit seizoen kon starten. "Aan het einde van vorig seizoen heb ik bewust gekozen om mij niet beschikbaar te stellen voor de Oranje Leeuwinnen. Ik wilde goed rusten, vakantie hebben en even helemaal zonder voetbal zijn. Mijn lichaam gaf daarna ook de bevestiging dat het goed zat."

Kop 900 II

Ontspanning
De vakantie werd goed besteed. "Ik ben naar Slovenië geweest en heb daar veel gewandeld en ondernomen. Als ik bezig ben krijg ik ook ontspanning, ik word niet rustig van de hele dag op een bedje liggen. Het is heerlijk om lekker te bewegen op vakantie. Daarnaast heb ik gedurende het hele traject hele goede begeleiding gehad."

De Ajax Vrouwen draaiden een prima voorbereiding volgens de keeper. "Met de nieuwe coach waait er een frisse wind door het team. De nieuwe impulsen zijn fijn en het zorgt voor een vernieuwde groepsdynamiek. Met het oog op de voorronde van de Women's Champions League moesten we snel in het ritme komen. Dat heeft de hele groep, zowel staf als spelers, goed opgepakt."

Basis leggen
De trip naar Denemarken was belangrijk voor de Ajax Vrouwen. "We zijn als team veel bij elkaar en doen veel samen. Spelletjes spelen, Netflixen of koffiedrinken; alles gebeurt samen. Hier om de hoek zit een goed koffietentje, daar zitten we veel. Je merkt dat je op zo'n trip naar elkaar toegroeit. Het is een goede basis voor de rest van het seizoen, hier wordt de fundering gelegd."

Kop 900 III

Kop is, met haar 24 jaar, één van de meest ervaren spelers van de ploeg. "Ik merk dat ik iets meer heb meegemaakt ten opzichte van de jonge meiden. Toen ik jonger was, was ik veel bezig met mijn eigen prestaties. Nu denk ik veel meer aan het team; de prestaties, maar ook dat iedereen zich goed voelt."

Mooi moment
Het eerste duel, met Kristianstads, tijdens het mini-toernooi in Denemarken was de officiële rentree van Kop. "Het was lekker. Ik had er zo lang op gewacht en ik vond het echt genieten. Een mooi moment. Mijn vader en mijn vriend waren bij de wedstrijd en vonden het ergens wel spannend, maar waren vooral blij dat we hadden gewonnen. Ze leven altijd enorm mee. We zijn vrij nuchter thuis dus dan is het snel weer normaal."

Kop was belangrijk met een goede redding bij een 1-1-tussenstand. "Het was wel een klein kantelpunt in de wedstrijd, denk ik. Ik pakte 'm goed en dan is het lekker om belangrijk te zijn." Kop straalde zelfvertrouwen uit in haar eerste officiële wedstrijd. "Het gaat gewoon op adrenaline en bang ben ik nooit."

Kop 900 IV

Drie dagen later speelden de Ajax Vrouwen opnieuw in Denemarken, ditmaal was Eintracht Frankfurt de tegenstander. De inzet was een plek in de tweede voorronde van de Women's Champions League. Dankzij Eshly Bakker wonnen de Ajacieden in de absolute slotfase met 2-1. "Na de wedstrijd had ik wel zoiets van: wat is er allemaal gebeurd? We startten goed, creëerden kansen en waren gevaarlijk. Daarna merkte je wel dat Frankfurt de intensiteit hoger legde en betere druk gaf waardoor wij het moeilijk kregen. Het werd meer overleven dan voetballen. Uiteindelijk hebben we gewonnen en daar draait het om, met een legendarische goal van Bakker."

Groeien
Zoals gezegd werd de basis voor, hopelijk, een mooi seizoen gelegd in Denemarken. "Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar dat moet ook. We moeten groeien in het seizoen en dan kan het mooi worden. Daarnaast vind ik het leuk dat ook de competitie aan het groeien is met nieuwe teams en nieuwe speelsters."

Tot slot blikte Kop vooruit op haar persoonlijke seizoen. "Ik wil het beste uit mezelf halen en ben altijd heel gretig. Daarin moet ik opletten dat ik niet te veel wil of te veel doe. Dat is een leerproces voor mij komend seizoen: keuzes maken. De beste versie van mezelf laten zien en dan zie ik wel wat er op mijn pad komt."

Gerelateerde artikelen

Vrouwen1280

Koop nu jouw seizoenkaart voor de Ajax Vrouwen

Ajax introduceert seizoenkaarten voor wedstrijden van de Ajax Vrouwen. Als seizoenkaarthouder krijg je toegang tot alle tien de thuiswedstrijden in de Azerion Vrouwen Eredivisie die op de Toekomst worden gespeeld. Het is tot en met 31 augustus 2022 mogelijk om een seizoenkaart voor de Ajax Vrouwen aan te schaffen.

Tags

  • #AjaxVrouwen

Socials