Laatste rustplaats tussen andere Ajacieden: 'Dit paste bij hem'

Westergaarde
Westergaarde

Het Ajax-herdenkingsveld op Herdenkingspark Westgaarde van PC Uitvaart in Amsterdam heeft er een nieuwe eyecatcher bij. De laatste tijd is hard gewerkt aan een nieuwe graffitiwand om het Ajax-gevoel op deze laatste rustplaats van extra cachet te voorzien.

Tags

  • #Westgaarde

Socials

Het is in z’n eenvoud een prachtige tegenstelling. Aan de ene kant de rust van het herdenkingsveld. Het gras uit de oude de Meer, omringd door bomen, waar de zon of wind weelderig doorheen kan komen. Aan de andere kant de Ajax-dug-out, de rode boarding, de vlag van de Amsterdamse club; alsof je aan de rand van een voetbalveld staat. Midden tussen andere Ajax-fans die daar hun laatste rustplaats hebben gevonden.

En juist daarom is het voor heel veel mensen dé plek om een dierbare te herinneren. Om in gedachten terug te gaan naar de Ajax-momenten die voor hem of haar zo dierbaar waren. Twee nabestaanden kennen die gevoelens en willen er ook over vertellen. Allebei met een eigen verhaal; Marian den Outer en Veronieck van Alphen komen nog regelmatig terug naar Westgaarde om met liefde terug te denken aan hun man en opa.

Marian den Outer
Zo zal Sinterklaas voor Den Outer nooit meer hetzelfde zijn. Op 5 december 2018 overlijdt haar man. Hij ‘ademde Ajax’, vertelt ze zelf, maar op die dag stokte z’n adem plotseling. Haar man Peter Brussee overleed veel te jong: 54 jaar.

“Een Ajacied in hart en nieren”, vertelt ze liefdevol. Hij werd in december 2018 gecremeerd en kreeg vorig jaar in juli z’n definitieve laatste rustplaats op Westgaarde. “We hebben als familie best een periode getwijfeld wat we met zijn as wilden doen. We zochten oprecht naar een passende bestemming.”

“Toen ik hoorde van deze plek heb ik direct gebeld. Wij komen zelf uit de buurt van Rotterdam, maar dat was voor Westgaarde geen probleem. Dat was voor ons heel fijn. Dit past gewoon bij hem. We hebben er nog een extra herdenkingstegel bij gekocht.”

Volgens Den Outer was haar man een 100 procent Ajax-fan, ging hij regelmatig naar het stadion en abonneerde hij zich op alle kanalen van FOX Sports om van alles op de hoogte te blijven. “Als er een bal rolde, dan wilde hij dat zien.”

Ze kocht zelf nog vlak voor hij overleed een Ajax-horloge voor hem. Hij zou het uurwerk krijgen voor Kerst, maar kon het niet laten om ‘m eerder te dragen. Achteraf maar goed ook. “Kerst heeft hij nooit gehaald, maar dat horloge heeft hij nog om kunnen hebben. Ik zei wel tegen hem: dan moet je met Kerst wel doen alsof je verrast bent dat je het horloge hebt kregen. Dat vond hij een goede deal. Het horloge heb ik later nog aan mijn schoonvader gegeven.”

Veronieck van Alphen
Ook Van Alphen (21) heeft haar eigen bijzondere verhaal. Zij verloor 7 jaar geleden haar opa aan een slopende ziekte. Zelfs toen haar grootvader over z’n hele lichaam pijn had, kon hij het niet laten om nog een allerlaatste keer naar Ajax te gaan. “Dat is een heel speciale dag geworden. Hij mocht in de ArenA naar een VIP-lounge. Hij zat daar samen met zanger Koos Alberts en heeft nog een laatste keer kunnen genieten van de entourage."

Haar ‘opa Ton’, die op z’n werk steevast ‘Ton Ajax’ werd genoemd, overleed in 2013 vlak voordat Ajax voor de 3e keer op rij kampioen werd. “Boven op de kaart hebben we nog gezet: ‘Ajax heeft er een 4e ster bij gekregen’. Sowieso stond z’n hele crematie in het teken van Ajax. Hij had een shirtje aan in de kist, er waren stickers op z’n kist geplakt en we draaiden Ajax-liedjes. Echt zoals hij dat gewild had. Opa heeft altijd in de urn bij oma in huis gestaan en in 2019 hebben we ‘m uiteindelijk uitgestrooid. Een mooie plek, tussen de andere Ajacieden.”

Het Ajax-gevoel heeft ‘opa Ton’ uiteindelijk ook aan z’n kleinkinderen weten door te geven. “Als we naar opa gingen, liet hij altijd met trots videobanden zien van Ajax. Hij nam echt alles op. Hij trok ons altijd mee in z’n Ajax-verhalen.”

En zo is de jonge Van Alphen zelf ook nog steeds fan van de club. “Een paar maanden geleden heb ik een stadiontoer gedaan in de Johan Cruijff ArenA. We zijn na afloop naar de Ajaxshop gegaan om een kleinigheidje te kopen. Dat hebben we meegenomen naar Westgaarde. Voor opa.”

Tags

  • #Westgaarde

Socials

Gerelateerde artikelen

Erik ten Hag

Ten Hag analyseert vanaf de middenstip: 'Hoog niveau'

Een speciaal interview vanaf een speciale plek. Erik ten Hag spreekt vanaf de middenstip in de Johan Cruijff ArenA over zijn stijl, het Ajax van de laatste jaren, de fans en natuurlijk komend seizoen. Dat doet de trainer aan de hand van 5 kenmerkende Ajax-aanvallen.

Tags

  • #Introducing20_21

Socials

Promes Kopfoto (1)

Promes: 'Amsterdam en ik hebben hetzelfde karakter'

Hij is alweer ruim een jaar thuis, in zijn eigen stad en bij zijn eigen club. Ras-Amsterdammer Quincy Promes kent de straten van de stad als zijn eigen broekzak. Niet zo gek, want de goalgetter woonde in welgeteld élk Mokums stadsdeel. Hij leerde voetballen in West, beleefde barre tijden in Noord, genoot van het leven in Oost en resideert momenteel in het zuiden van de stad. De verschillende buurten van Amsterdam hebben Promes gevormd.

Tags

  • #AmsterdamPromise
  • #Promes

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl