• A. El Messaoudi  84"

Liveblog

23:56

Tot donderdag!

Met de highlights van Ajax – FC Groningen sluiten we het liveblog voor vandaag af. Donderdag zijn we er weer met een nieuw liveblog. Dan trappen de Ajacieden de achtste finales van de UEFA Europa League af met een thuiswedstrijd tegen Young Boys.

Graag tot dan!

18:41

Ranglijst 😍

Alle wedstrijden van dit Eredivisie-weekend zijn gespeeld. Dat geeft de volgende stand in de competitie:

Ajax - FC Groningen door de lens van de fotograaf 📸

Ajax won vanmiddag in eigen huis met 3-1 van FC Groningen. Hoewel de bezoekers er een intense wedstrijd van wisten te maken, was de driepunter meer dan terecht.

14:50

Ten Hag: 'Intense wedstrijd'

Tenhagfrons

Erik ten Hag zag dat FC Groningen Ajax het vuur na aan de schenen legde in de Johan Cruijff ArenA. Toch was hij blij met het niveau van zijn ploeg. "Het was een intense wedstrijd, maar het had met een half uur beslist kunnen zijn. FC Groningen bleef vechten en erin geloven. Tot we de 2-0 maakten, was het een echte wedstrijd. Maar al met al denk ik wel dat het een verdiende overwinning was."

Vooral in de periode vlak voor rust had Ajax het even moeilijk met de bezoekers. FC Groningen scoorde niet, maar kreeg via Mohamed El Hankouri wel een aardige kans op de 1-1. Maarten Stekelenburg redde echter knap. "Het gaat niet op negentig procent. Het kwartier voor rust lieten we ons kaas van het brood eten. Verder was de ploeg heel hongerig."

'Maarten zit weer in het ritme'
De trainer had voor de camera van ESPN tot slot nog mooie woorden over voor de Ajax-goalie, die sinds de schorsing van Andre Onana een ijzersterke indruk maakt. "Hij zit weer in het ritme. Je ziet hem van wedstrijd op wedstrijd groeien."

Vandaag wordt ook de voorselectie van het Nederlands elftal bekendgemaakt. Hoort Stekelenburg daarbij? "Het is aan de bondscoach. Ik ga niet op zijn stoel zitten, maar zou het zeker niet gek vinden."

14:39

De King of the Match!

Neres

Hij kreeg meer dan dertig procent van de stemmen en is daarmee door jullie verkozen tot King of the Match: David Neres!

14:35

Tadic: 'Credits ook naar Groningen'

Tadic

Captain Dusan Tadic vond dat Ajax het ondanks de 3-1-overwinning lastig had tegen FC Groningen. “Het was een moeilijke wedstrijd voor ons. Credits voor FC Groningen. We hadden meer moeten scoren in de eerste helft om het onszelf makkelijker te maken. We moesten echt volle bak. FC Groningen speelde met hoge intensiteit."

Tadic schoot zelf de 3-0 binnen uit een strafschop. Hij schoot in eerste instantie tegen de lat, maar mocht het daarna opnieuw proberen omdat Tomas Suslov te vroeg in was komen lopen. "Hij was een beetje hoog gemikt. Ik wilde de bal in de kruising schieten. Ik had een beetje geluk dat ik 'm daarna nog een keer mocht nemen."

14:25

Op zijn best in de Johan Cruijff ArenA 🔥

Gravenberchhighfive

Opvallend feitje: Ryan Gravenberch maakte elk van zijn vijf Eredivisie-doelpunten tot dusver in de Johan Cruijff ArenA.

De middenvelder was ook vandaag doeltreffend in eigen huis. Hij opende in de zesde minuut de score.

Negentiende competitiezege is een feit! 👊

Afgelopen. Ajax wint met 3-1 van FC Groningen.

Halverwege was het 1-0 door een treffer van Ryan Gravenberch. Na rust vielen er meer treffers. Via goals van Sébastien Haller en Dusan Tadic (strafschop) liep Ajax uit naar 3-0, waarna Groningen nog iets terugdeed.

Ajax kende zodoende een goede generale voor de start van de achtste finales van de UEFA Europa League. Komende donderdag ontvangen de Ajacieden Young Boys in de Johan Cruijff ArenA.

14:04

4️⃣ minuten blessuretijd

De officiële speeltijd zit erop. Er komen vier minuten blessuretijd bij.

14:01

Labyad voor Klaassen

Zakaria Labyad krijgt ook nog een aantal minuten speeltijd. Hij vervangt in de 88e minuut Davy Klaassen. Het is Ajax’ vierde wissel.

Even hiervoor was het bijna 4-1 geworden, maar Sébastien Haller liet een grote kans onbenut.

13:58

Groningen met de 3-1

Groningen krijgt een vrije trap, na een overtreding die Davy Klaassen een gele kaart oplevert. De standaardsituatie wordt vervolgens door Ahmed El Messaoudi achter Maarten Stekelenburg gekopt.

13:53

Dubbele wissel: Idrissi en Antony komen

Het benutten van de strafschop is meteen Tadic’ laatste wapenfeit. Erik ten Hag voert een dubbele wissel door en haalt zijn captain naar de kant. Ook David Neres mag de slotfase vanaf de zijkant bekijken.

Hun vervangers zijn Oussama Idrissi en Antony.

13:51

Tadic doet het opnieuw: 3-0!

Het is 3-0 voor Ajax geworden! Dusan Tadic schiet voor de derde wedstrijd op rij een strafschop binnen.

Dat doet de Serviër overigens in twee instanties. Tadic mist in eerste instantie, maar krijgt een herkansing omdat Groningen-speler Suslov te vroeg in is gelopen en nadat de bal op de lat is gekomen weer aan het spel meedoet.

Tadic mag opnieuw aanleggen en blijft vervolgens wél koelbloedig: 3-0.

De bal ging overigens op de stip na een handsbal van Te Wierik, na een schot van Edson Álvarez.

GIF by AFC Ajax - Find & Share on GIPHY

13:44

Klasse, Steek!

Maarten Stekelenburg is al lange tijd niet in beeld geweest, maar doet (opnieuw) uitstekend zijn werk als dat wordt gevraagd. De doelman keert een schot van Alessio da Cruz.

Er is iets mis gegaan, probeer het later nog eens.