Liveblog | Haller: 'Intense wedstrijd'

Hallerajapsv

Ajax - PSV is 2-2 geworden in de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdammers kwamen terug van een 0-2-achterstand. Via goals van Quincy Promes en Antony werd het alsnog een gelijkspel. In dit liveblog kan je alles teruglezen over de topper in Amsterdam.

• #AJAPSV

21:11 uur | Ajax blijft koploper
Ajax en PSV hebben de punten gedeeld in de Johan Cruijff ArenA (2-2). Daarmee blijven we de koploper in de Eredivisie. Na de vijftiende speelronde is dit de ranglijst:

1. Ajax 15-35
2. PSV 15-34
3. Feyenoord 15-32
4. Vitesse 15-32
5. AZ 15-28

Daarmee sluiten we het liveblog af. Komende donderdag zijn we weer terug. Dan gaat Ajax op bezoek bij FC Twente.

➖➖➖

20:54 uur | Vanaf de tribune
Voor Ajax - PSV hebben we een fotograaf vanaf de tribune plaatsjes laten schieten. Dat levert deze mooie beelden op ⬇️

➖➖➖

20:36 uur | King of the Match!
Bedankt voor de stemmen! Jullie kozen Antony tot de King of the Match. De Braziliaan was belangrijk met een doelpunt tegen PSV.

➖➖➖

20:21 uur | Ten Hag: 'We hebben de rug gerecht'
Ajax kwam tegen PSV al vrij snel in de eerste helft op een 0-2-achterstand. Erik ten Hag zag daarna hoe zijn ploeg uit een geslagen positie opkrabbelde. "We begonnen te afwachtend. Door onnodige fouten liepen we achter de feiten aan. Maar ik moet de ploeg ook een groot compliment geven over de manier waarop ze de rug hebben gerecht."

Na de 1-2 van Quincy Promes bracht Ten Hag nieuwkomer Sébastien Haller in tijdens de rust. Met een assist op Antony, die uiteindelijk de 2-2 maakte, was hij ook nog eens belangrijk.

"Hij heeft een hele hectische week achter de rug. Hij wist aan het begin van de week niet, dat hij aan het einde van de week bij Ajax zou spelen. In de tweede helft gaf hij wel een hele positieve impuls. Hij laat andere spelers beter spelen."

➖➖➖

19:54 uur | Kudus = 🔙
Wat fijn om Mohammed Kudus weer op het veld te zien van de Johan Cruijff ArenA. Hij raakte in oktober geblesseerd aan zijn knie in de thuiswedstrijd tegen Liverpool. Tegen PSV maakte hij weer zijn eerste minuten in maanden.

➖➖➖

19:29 uur | Statistieken Ajax - PSV
Na negentig intense stond er 2-2 op het scorebord bij Ajax - PSV. De wedstrijd leverde verder nog deze statistieken op.

➖➖➖

18:58 uur | Haller: 'Best intense wedstrijd'
Sébastian Haller debuteerde vandaag tegen PSV, nadat hij vrijdag officieel werd gepresenteerd als de nieuwe aanwinst van Ajax. Dat hij startte op de bank, vond hij niet vreemd

"Dat was de juiste keuze”, vertelde de Fransman voor de camera van ESPN. "Als je een transfer maakt, kost dat veel energie. Je moet veel regelen en ook voorzichtig zijn. Niet teveel risico nemen. Er komen nog veel wedstrijden."

Haller kwam er in de tweede helft in en maakte gelijk een doelpunt. Omdat hij net buitenspel stond, werd die treffer afgekeurd. "Ik voelde dat het buitenspel was, ja."

Hij zag wel hoe Ajax daarna de kans kreeg om na een 0-2-achterstand alsnog te winnen. "We moeten leren van vandaag. Dit was best een intense wedstrijd."

Komende donderdag speelt Ajax alweer tegen FC Twente. Haller kan niet wachten. "Er is geen betere start bij een nieuwe club te wensen, dan veel wedstrijden te spelen.”

➖➖➖

'90+4 | Afgelopen
In de blessuretijd bleef het spannend, maar werd er weinig gecreëerd. Alleen een kaats tussen Haller en Gravenberch leek nog gevaarlijk te worden. De bal voor Gravenberch was net iets te hard.

Ajax - PSV is zodoende 2-2 gebleven.

➖➖➖

'90 | Blessuretijd
Er komen minimaal vier minuten bij.

➖➖➖

'88 | Schouderklopje voor Rensch
Mauro Junior vindt een weg in de zestien van Ajax. Hij geeft de bal voor, maar Rensch kan voor de doellijn wegwerken. Een goede actie van de verdediger.

➖➖➖

'80 | Dubbele wissel Ajax
Kudus is eindelijk weer terug op het veld na lang blessureleed! Hij vervangt Promes. Ook Mazraoui mag gaan rusten, zijn vervanger is Rensch.

➖➖➖

'77 | Bijna eigen doelpunt PSV
Als Tadic de bal voorgeeft, probeert Boscagli de bal weg te werken. Hij doet dat zo gevaarlijk dat-ie bijna een eigen goal maakt. Mvogo kan redding brengen.

➖➖➖

'75 | King of the Match 👑
Wie is jouw favoriete Ajacied in deze wedstrijd tegen PSV? Stem nu voor de King of the Match in de Ajax App.

➖➖➖

'74 | Ajax voert de druk weer op
Na een paar rustige minuten is Ajax weer aan het aandringen. Heeft de ploeg nog tijd voor de 3-2? De tijd zal het leren. Promes kon al twee keer net niet afdrukken.

➖➖➖

'64 | ANTONY! ⚽
JAAAA..Nu wel. Antony schiet de 2-2 binnen. De assist is van Haller. Ajax is weer helemaal terug in de wedstrijd.

➖➖➖

'61 | Antony bijna!
Uit een vrije trap van Tadic kopt Antony op de PSV-goal. Mvogo kan de bal tot corner tikken. Dat was best een aardige poging van de Braziliaan in de korte hoek.

➖➖➖

'54 | Max test Onana opnieuw
PSV mag weer op randje zestien een vrije trap nemen. Opnieuw is het Max die Onana test. De Ajax-goalie moet zich strekken, maar tikt de bal knap uit de kruising.

Onana redt knap op de vrije trap van Max.

➖➖➖

'51 | Goal Haller afgekeurd
Ajax denkt op 2-2 te komen, maar nieuwkomer Haller staat net een teentje buitenspel. Zijn goal wordt afgekeurd. Dat Ajax op zoek is naar de 2-2, is meer dan duidelijk.

➖➖➖

'47 | Op jacht naar de gelijkmaker
Oef. Ajax drukt gelijk op de PSV-goal in de tweede helft. Antony, Promes en Tadic halen allemaal niet uit, maar willen de aanval verder doorspelen. Rosario kan de bal nog net verwerken tot een corner. Die is uiteindelijk niet gevaarlijk.

➖➖➖

'46 | Haller komt erin
De tweede helft is begonnen. Sébastien Haller is in het veld gekomen. Zakaria Labyad blijft achter in de kleedkamer.

➖➖➖

17:44 uur | 📸 📸 📸
Ajax - PSV vanuit een andere hoek in het stadion.

➖➖➖

17:40 uur | Statistieken
De statistieken van de eerste helft. Ajax heeft veel meer balbezit dan PSV, maar staat wel achter.

➖➖➖

17:36 uur | Ajax Quiz! 🤳
Doe mee aan de Ajax Quiz! Beantwoordt vijf vragen steeds binnen veertien seconden. Wie weet win jij dan één van de drie Ajax-prijzen.

➖➖➖

'45+1 | Rust
Ajax heeft veel balbezit, maar staat wel achter na 45 minuten voetbal: 1-2.

➖➖➖

'40 | GOOOOOAL PROMES
Ajax weet eindelijk ruimte te vinden in de verdediging van PSV, mede dankzij een goede actie van Tadic. Hij bedient Promes in het strafschopgebied van de Eindhovenaren. De Amsterdammer schiet raak: 1-2.

➖➖➖

'29 | PAAL 💥
Dat was de beste kans tot nu toe van Ajax. Na een goede rush over de rechterflank krijgt Tadic de bal in het strafschopgebied aangespeeld. Zijn harde poging op het doel belandt op de paal.

➖➖➖

'21 | 0-2...
PSV doet het op de counter. Antony lijdt balverlies. Daarna ziet Malen dat Zahavi vrij komt te staan in het strafschopgebied van Ajax en speelt hem aan. De Israëliër schiet onberispelijk de 0-2 binnen.

Perr Schuurs baalt na de achterstand tegen PSV.

➖➖➖

'19 | Druk op de PSV-goal
De druk van Ajax neemt toe. Na een aanval over meerdere schijven haalt Antony uit. Zijn schot wordt geblokt, waarna Promes het in de rebound probeert. Al vallend krijgt hij de bal nog wel op de goal van Mvogo. Zijn poging is te zacht om het de doelman echt moeilijk te maken.

➖➖➖

'17 | Balbezit voor Ajax
Na een kickstart van PSV, neemt Ajax nu steeds meer de touwtjes in handen. Het balbezit is voor de thuisploeg. Echt grote kansen blijven nog uit.

➖➖➖

'9 | Vrije trap PSV
Daley Blind gaat het duel aan met Malen en maakt een overtreding. PSV krijgt een vrije trap op een gevaarlijke plek. Onana moet zich volledig strekken op de geplaatste trap van Max.

➖➖➖

'4 | Schot geblokt
Daar is bijna al het antwoord van Ajax. Mazraoui komt tot in het strafschopgebied van PSV en haalt uit. Sangaré kan zijn schot blokken.

➖➖➖

'2 | Goal PSV
We zijn nog geen twee minuten onderweg en PSV staat op voorsprong. Zahavi doorklieft het centrum van de Ajax-verdediging en staat geen buitenspel, omdat Tagliafico dat opheft. Oog in oog met Onana schiet hij de 0-1 binnen.

➖➖➖

'1 | Corner PSV
De bezoekers schieten uit de startblokken en krijgen de eerste hoekschop van de wedstrijd.

➖➖➖

'1 | Aftrap ⚽
PSV heeft de bal aan het rollen gebracht. De topper is begonnen.

➖➖➖

16:43 uur | Funfact 😏
Nog even een lekker feitje voordat de topper van start gaat.

Ajax heeft in deze eeuw nog nooit zijn eerste eredivisiewedstrijd van het kalenderjaar verloren.

➖➖➖

16:40 uur | Ajax Radio 📻
Wil jij geen seconde missen van de topper Ajax - PSV? Luister dan naar Ajax Radio. Negentig minuten lang vanuit de Johan Cruijff ArenA, zonder onderbrekingen.

De twee commentatoren van Ajax Radio zijn vanaf een paar minuten voor de aftrap aanwezig om de wedstrijd te verslaan.

Luister nu!

➖➖➖

16:34 uur | 📸
Sébastien Haller start op de bank. Wie weet maakt hij straks tegen PSV al zijn eerste minuten voor Ajax.

➖➖➖

16:31 uur | Ten Hag: 'Haller zal snel komen'
Voor de camera van ESPN ging Erik ten Hag in op zijn keuzes voor de basiself. Zo start nieuwkomer Sébastien Haller op de bank. "Het was een hele hectische week voor hem. Zijn overgang is heel snel beklonken, met veel indrukken. Ik denk dat hij heel snel zal komen."

Daarom begint Zakaria Labyad in de spits tegen PSV, met Quincy Promes achter hem op de 10-positie. "Ik wil lopers hebben vanuit het middenveld. Die rol kunnen Labyad en Promes samen vervullen. Achter hun 'zessen' ligt er ook ruimte."

Volgens Ten Hag gaat Ajax zich niet aanpassen aan PSV. "Natuurlijk houden wij rekening met de kracht van PSV. Dat is helder. Maar binnen die kracht zullen wij ons eigen spel spelen. Het gaat er niet om hoe de tegenstander speelt, maar hoe wij als Ajax tegen de tegenstander spelen. PSV zit goed in elkaar. Wij ook. De spelers weten in elke spelsituatie wat ze moeten doen."

➖➖➖

16:22 uur | Terug op de bank 😍
Mohammed Kudus zit na maanden blessureleed weer bij de wedstrijdselectie!

➖➖➖

16:16 uur | Onana op het veld 🧤
Wie komt er natuurlijk weer als eerste Ajacied naar buiten? The Boss!

➖➖➖

16:08 uur | Ajax Quizzzz
Doe jij in de rust mee aan de Ajax Quiz? Je krijgt vijf vragen, die je elke keer binnen veertien seconden moet beantwoorden.

Wie weet ben jij de winnaar van één van de drie Ajax-prijzen.

➖➖➖

15:45 uur | King of the Match!
Jij kan straks weer als fan kiezen voor de King of the Match. Ga vanaf de 75e minuut naar de Ajax App en stem op jouw favoriete Ajacied tegen PSV! 🤳

➖➖➖

15:37 uur | Opstelling van PSV
Dit zijn de elf spelers die starten bij de bezoekers.

➖➖➖

15:30 uur | Basisplekken voor Mazraoui en Promes
Ajax start tegen PSV met Noussair Mazraoui in de basis. Hij is volledig hersteld van een blessure die hem voor de winterstop aan de kant hield. Ook Quincy Promes begint tegen de Eindhovenaren.

Nieuwkomer Sébastien Haller start op de bank. Ook Mohammed Kudus is teruggekeerd op de Ajax-bank. Hij viel aan het begin van het seizoen uit tegen Liverpool met een knieblessure, maar is nu weer fit.

15:12 uur | Even kijkje nemen.. 👀
De lampen branden, het veld ligt er goed bij. De Johan Cruijff ArenA is klaar voor Ajax - PSV.

➖➖➖

14:54 uur | Johan Cruijff ArenA 😍
Een volle Johan Cruijff ArenA op 02-02-2020. Ajax wint thuis met 1-0 van PSV. Bij opkomst van de beide elftallen wordt dit prachtige plaatje geschoten door onze fotograaf.

➖➖➖

14:05 uur | Ervaringsdeskundige Kuipers
De wedstrijd wordt vanmiddag geleid door Björn Kuipers, inmiddels een ervaringsdeskundige bij wedstrijden tussen Ajax en PSV. Het is al de tiende keer dat hij dit topaffiche in Amsterdam mag leiden.

Onder zijn leiding kan het wel eens een doelpuntrijke wedstrijd worden. Ajax (103) en PSV (100) zijn de teams die het vaakst scoorden met Kuipers als scheidsrechter in de Eredivisie. Feyenoord volgt met 93 goals.

➖➖➖

13:34 uur | Vroeg in het nieuwe jaar
Ajax - PSV werd slechts één keer eerder vroeger in het nieuwe kalenderjaar gespeeld: op 3 januari 1960 won Ajax thuis met 6-2 van de Eindhovenaren. Cees Groot blonk uit met een hattrick.

➖➖➖

13:10 uur | Klaassen weet hoe het moet! 🚀
Wát een treffer maakte Davy Klaassen in het seizoen 2016-2017 tegen PSV. Zijn afstandsschot, na een mooi overstapje van Mateo Cassierra, sloeg in als een bom.

➖➖➖

12:02 uur | Ajax voor de winterstop 💥
Ajax creëerde de eerste seizoenshelft precies honderd scoringskansen. Dat is bijna het dubbele van PSV: 51

Wil je meer statistieken lezen over de eerste veertien wedstrijden van het seizoen? Check dit overzicht

➖➖➖

11:16 uur | Kippenvel! 😍
Ajax - PSV in 2019 ❤️

Wat een wedstrijd. Wat een moment!

➖➖➖

10:52 uur | De puntjes op de i.
Ajax trainde gistermiddag voor het laatst in voorbereiding op de kraker tegen PSV. Het was de tweede oefensessie voor aankoop Sébastien Haller.

➖➖➖

10:11 uur | Top 10 Goals ⚽
De wedstrijd Ajax - PSV heeft prachtige goals opgeleverd in de historie ↓

➖➖➖

09:54 uur | Een paar feitjes 🗒️
De topper van vanmiddag kent een paar fijne statistieken:

❌ Ajax heeft een positieve thuisbalans tegen PSV. In Amsterdam won de ploeg 34 keer, werd er negen keer gelijkgespeeld en ging 21 keer de punten mee naar Eindhoven.

❌ Ajax kan voor de derde keer achter elkaar in een thuiswedstrijd tegen PSV de nul houden.

❌ Quincy Promes scoorde de laatste twee doelpunten van Ajax in competitieverband tegen PSV. Hij kan de eerste speler sinds Ruud Geels worden die drie opeenvolgende goals van Ajax maakt in duels met PSV.