Liveblog

Aan het verbinden . . .

Speeltijd:
9
0
0
0
0

 • E. Álvarez  40"
 • Antony  57"
 • N. Mazraoui  81"
Ajax 1

Ajax - FC Groningen
25 september 2021
18:45 uur

FC Groningen

Dit was het liveblog van Ajax - FC Groningen, een wedstrijd die we met 3-0 hebben gewonnen. Hier hielden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom het uitverkochte duel in de Johan Cruijff ArenA.

Liveblog

Álvarez: 'Blij dat ik van waarde kan zijn'

Alvarez Doelpunt 02 1420

Edson Álvarez zit de laatste weken uitstekend in zijn vel en de middenvelder schoof na de gewonnen wedstrijd aan in de perskamer om vragen van de journalisten te beantwoorden.

"Ik ben blij dat ik bij Ajax ben gebleven. Dat wilde ik ook, want ik wil graag Champions League spelen en dat kan hier. Het is de juiste beslissing geweest om hier te blijven. Ik ben nog dezelfde jongen als toen ik niet speelde. Maar het is nu makkelijk omdat mijn familie hier ook is. Daardoor ben ik meer in balans.”

Steun van Witschge en Vanenburg
Ten Hag gaf eerder aan dat Álvarez met de techniektrainers Richard Witschge en Gerald Vanenburg veel aan de slag is: "Ik weet goed wat ik nog moet verbeteren en daarom blijf ik graag bij de club om daaraan te werken. En nu komt het eruit.”

Dat hij goed kan koppen, is voor deze selectie ook zeer belangrijk: "Ik heb dat in Mexico geleerd van teamgenoten die dat beter konden dan ik. Ik ben blij dat ik daarmee van waarde kan zijn voor mijn team. Ik ben ook blij met mijn openingsgoal.”

Ondanks zijn goede spel blijft hij kritisch op zichzelf: "Aan de bal moet ik nog beter worden. Het is al wel beter dan het was, maar ik moet er nog verder aan werken.”


De eindbalans van Ajax - FC Groningen

Ajax 1 Ajax 1

Balbezit

Ajax 168%

FC Groningen32%

Schoten

Ajax 125

FC Groningen4

Schoten op doel

Ajax 19

FC Groningen0

Vrije trappen

Ajax 19

FC Groningen11

Hoekschoppen

Ajax 14

FC Groningen2

Buitenspel

Ajax 14

FC Groningen0

Overtredingen

Ajax 17

FC Groningen9

Passes

Ajax 1558

FC Groningen183


Ten Hag complimenteus

Erik ten Hag was zeer te spreken over hetgeen Ajax liet zien tegen FC Groningen (3-0-winst). “Ik vond mijn ploeg uitstekend spelen. Het is heel knap dat we zoveel kansen bij elkaar spelen tegen een Groningen dat zo goed verdedigt. En zij hebben geen kans gecreëerd.”

“Dat de kansen er niet ingingen, dat is wel een punt van kritiek”, vervolgde Ten Hag. “Daar moeten we scherper op zijn. Zoveel kansen krijg je op een hoger niveau niet. Die honderd procent kansen moeten binnen, anders kan je het deksel op de neus krijgen.”

Vooral over de 3-0 was de trainer uitermate tevreden. “Wereldpass, wereldgoal”, stelde Ten Hag. “Het was ook een geweldige loopactie van Kudus en ik denk dat ook Tadic er nog achter liep. Toevallig hadden we in de rust laten zien waar de ruimtes lagen. Dan vind ik het mooi dat het precies zo uitkwam bij de 3-0.”


Blind tevreden over Ajax' optreden tegen Groningen

Blind 01 880

Daley Blind stond na afloop tevreden voor de camera van ESPN: “We hebben goed gespeeld. FC Groningen is een vervelende ploeg om tegen te spelen, maar we hebben weinig tot niets weggegeven. Kansen kregen we, maar daar hebben we keihard voor moeten werken.”

“Vandaag duurde het wat langer voordat de eerste goal viel, maar dat was ook de verdienste van FC Groningen. We proberen elkaar scherp te houden en te waken voor onderschatting. Maar als we dit niveau kunnen vasthouden, dan zijn we moeilijk te verslaan.”

De nederlaag van PSV was vooraf bekend bij de Ajacieden, zei Blind: “Maar we zijn niet bezig met PSV, alleen met onszelf.”


Antony King of the Match

Antony4

Een mooie week voor Antony. Voor het eerst geselecteerd voor de Seleção, scoren tegen FC Groningen en ook nog uitgeroepen tot King of the Match.

Grote klasse! 👌


Ajax wint, maar is nog genadig voor Groningen

Afgelopen in de Johan Cruijff ArenA. Ajax wint met 3-0 van FC Groningen en dat is een redelijk magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Vooral in de tweede helft wisten de Ajacieden regelmatig de vijandelijke defensie volledig uit elkaar te spelen. Helaas werden veel grote mogelijkheden om zeep geholpen.

Alleen Noussair Mazraoui en Antony waren in de tweede helft nog doeltreffend, terwijl er kansen op (veel) meer goals waren.


[ ]

3️⃣ minuten blessuretijd

De wedstrijd wordt nog met drie minuten verlengd. Dat is namelijk de extra tijd die wordt bijgetrokken.

De stand is nog steeds 3-0. Daramy miste zojuist een grote kans. Niet voor het eerst deze avond lag goalie Leeuwenburgh in de weg.


[ ]

🔁 Nico voor Daley

De laatste wissel van de avond. Nico Tagliafico, dinsdag nog scorend tegen Fortuna Sittard, komt in de ploeg voor Daley Blind.


[ ]

[ ]

Geen vierde seizoenstreffer voor Mazraoui

Pfffff, Ajax blijft na rust enorme kansen missen. Ook nu weer. Dusan Tadic schiet op de handen van goalie Leeuwenburgh, waarna de bal voor de voeten van Noussair Mazraoui rolt. De rechtsback heeft de hoek voor het uitkiezen, maar pegelt ruim naast.


[ ]

🔁 Klaassen en Kudus erin

Davy Klaassen komt in het veld voor Steven Berghuis. Mohamed Kudus vervangt Ryan Gravenberch.


[ ]

[ ]

😀📸😀

Doelpuntenmakers Alvarez Antony Groningen 880

Antony heeft inmiddels wat welverdiende rust gekregen, maar we gaan graag nog even terug naar de 57e minuut van de wedstrijd. De Braziliaan viert hier zijn goal met Edson Álvarez.


[ ]

🔁 Daramy en Neres maken entree

Ajax wisselt voor het eerst deze avond. Het is meteen een dubbele wissel met twee verse aanvallers. David Neres vervangt landgenoot Antony, de maker van de 2-0. Mohamed Daramy komt binnen de lijnen voor Sébastien Haller.

Tadic gaat in de spits spelen, terwijl Neres en Daramy hun posities vanaf de flank innemen. 


[ ]

Berghuis komt op stoom

Steven Berghuis is nu bij acht Ajax-doelpunten betrokken dit Eredivisie-seizoen (twee goals, zes assists).

Alleen Dusan Tadic (vier goals, vijf assists) had een direct aandeel bij meer Ajax-doelpunten dit seizoen.


[ ]

HEERLIJK, Antony! ⚽️

YES! Antony met de dikverdiende 2-0!

Antony komt vanaf rechts naar binnen en haalt vervolgens snoeihard doeltreffend uit: 2-0. De aanvaller bekroont daarmee een voor hem prachtige week, waarin hij ook een oproep voor het Braziliaanse nationale team ontving.


[ ]

Kom op, Sébastien! 👊

Het is nog niet de avond van Sébastien Haller. De spits krijgt de bal aangespeeld door Noussair Mazraoui, draait weg, maar ziet inzet vervolgens worden geblokt.

Geen 2-0, maar het moge duidelijk zijn: Ajax is goed begonnen aan de tweede helft.


[ ]

Ohhh, Haller! 🙏

Dit had de 2-0 moeten zijn. Weer een panklare voorzet van Steven Berghuis en opnieuw een grote kopkans. Sébastien Haller laat ‘m echter van dichtbij liggen.

Geen tweede assist van de avond derhalve voor Berghuis.


De bal rolt weer in de Johan Cruijff ArenA

De tweede helft is begonnen. Kan Ajax de voorsprong over de streep gaan trekken en idealiter nog verder uitbreiden?

Er zijn overigens geen wissels bij beide ploegen.


Grande Edson! 😎

Edson Álvarez maakte in de veertigste minuut zijn tweede treffer van dit Eredivisie-seizoen, een evenaring van zijn totaal van vorig seizoen.

Opvallend feitje: al zijn vier Eredivisie-doelpunten liet de Mexicaan in de Johan Cruijff ArenA aantekenen.


De eerste helft in cijfers

Ajax 1 Ajax 1

Balbezit

Ajax 171%

FC Groningen29%

Schoten

Ajax 112

FC Groningen2

Schoten op doel

Ajax 12

FC Groningen0

Vrije trappen

Ajax 16

FC Groningen3

Hoekschoppen

Ajax 13

FC Groningen1

Buitenspel

Ajax 12

FC Groningen0

Overtredingen

Ajax 11

FC Groningen6

Passes

Ajax 1297

FC Groningen71


[ ]

Halverwege nipte voorsprong voor Ajax

Het is rust in de Johan Cruijff ArenA. Ajax gaat met 1-0 aan de leiding. Makkelijk ging het niet tegen het compacte FC Groningen, maar de voorsprong mag zeker verdiend worden genoemd.


[ ]

Kopkans Haller, geen 2-0

Weer een fijne indraaiende voorzet vanaf de linkerkant en wederom een grote kopkans. Sébastien Haller knikt ditmaal echter over en kan daarmee het (scorende) voorbeeld van Edson Álvarez niet volgen. 

Het blijft 1-0.


[ ]

GOAALLL ⚽️

VAMOS! Edson Álvarez kopt een voorzet van Steven Berghuis binnen en de ban is eindelijk gebroken. Het is zijn tweede goal van het seizoen. 


[ ]

Voorzet Haller net niet

Wéér niet voor Ajax. Steven Berghuis laat zich voor het eerst echt gelden, maar heeft wél meteen een heel gevaarlijke voorzet in huis. Sébastien Haller komt echter net niet uit met zijn passen en kan het voorbereidende werk dus niet bekronen.


[ ]

Kansen voor Blind en Tadic

Ohhhh, Ajax is hier heel dichtbij de openingstreffer. Eerst neemt Daley Blind een afvallende bal vanaf randje zestien vol op de pantoffel, maar die poging wordt stijlvol gekeerd door doelman Leeuwenburgh. De rebound stuitert voor het hoofd van Dusan Tadic, maar de captain van Ajax komt in kansrijke positie niet verder dan een kopbal over.

Zonde, hier had meer ingezeten.


[ ]

Indirecte vrije trap van Tadic hard in de Groningen-muur

Ajax krijgt een indirecte vrije trap in het strafschopgebied van Groningen, omdat doelman Leeuwenburgh een bal op de grond legt en vervolgens weer oppakt. Dusan Tadic mag aanleggen vanaf een meter of veertien, maar zijn inzet wordt uiteindelijk geblokt door een speler van Groningen.

Protesten van Ajax voor een handsbal vinden geen gehoor.


[ ]

Ajax heeft de opening nog niet gevonden

We zijn een kwart wedstrijd onderweg in de Johan Cruijff ArenA. De stand is nog altijd 0-0. Ajax heeft wel al een aantal dreigende momenten gehad, maar het ontbreekt de thuisploeg aan slagvaardigheid om af te drukken.


[ ]

Fantastische tackle Blind

Ook Groningen breekt gevaarlijk uit. Daley Blind zit er in eerste instantie naast, waardoor El Hankouri kan oprukken richting doel van Ajax, maar de Ajacied herstelt zich met een fantastische sliding. Daardoor komt El Hankouri niet aan schieten toe.  


[ ]

Eerste grote kans van de wedstrijd niet besteed aan Mazraoui

Oh Nous! De verdediger breekt na een knappe rush door over rechts en verschaft zich daarmee veel tijd en een goede schotkans. Mazraoui treuzelt echter te lang met afdrukken en kan daardoor reglementair van de bal worden gezet.


[ ]

WAUW! 😍

Arena 880

[ ]

Geen controle bij Antony

Het eerste momentje van Ajax. Antony wordt weggestuurd door Lisandro Martínez, maar de Braziliaan kan de lange bal van achteruit net niet controleren.


[ ]

Nummer 💯 voor Tadic

Tadic 01 1420

Dusan Tadic is begonnen aan zijn honderdste Eredivisie-duel voor Ajax. Fijn detail: sinds zijn komst naar Amsterdam in 2018 miste de Serviër geen enkele competitiewedstrijd.

2018/2019: 34 duels
2019/2020: 25 duels (seizoen voortijdig afgebroken)
2020/2021: 34 duels
2021/2022: 6 duels


Succes, boys!

Ajax – FC Groningen is begonnen. Kan Ajax de uitverkochte Johan Cruijff ArenA trakteren op een mooie voetbalavond?


Ajax kan goede zaken doen ⚪️🔴⚪️

De eerste wedstrijd van speelronde zeven in de Eredivisie zit erop. PSV heeft met 2-1 verloren van Willem II en is daardoor de tweede plek aan de Tilburgers kwijtgeraakt.

Dit is nu – voorafgaand aan Ajax – FC Groningen – de stand aan kop.

 1. Ajax 6-16
 2. Willem II 7-16
 3. PSV 7-15
 4. Feyenoord 5-12
 5. FC Utrecht 6-11

We zijn er klaar voor!

Nog tien minuten. Dan beginnen we in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA aan ons duel met FC Groningen!


‘Mooie test voor ons’

Erik ten Hag ziet het duel met FC Groningen als een mooie uitdaging, zo vertelde hij in de voorbeschouwing tegen ESPN. “Ik heb ook tegen de spelers gezegd: het is heel moeilijk kansen creëren en scoren tegen FC Groningen. Het wordt een mooie test om te kijken hoe we het gaan doen tegen zo’n compacte ploeg die erg gefocust is op verdedigen.”

Op zijn beurt is Ajax zelf verdedigend ook vrij solide. Al is dat volgens Ten Hag niet iets van alleen deze voetbaljaargang. “Ik denk dat we dat de tweede helft van vorig seizoen ook al waren, het is heel moeilijk scoren tegen ons. We zijn heel degelijk achterin en dat moet vooral zo blijven.”


Gezelligheid!

Voor het eerst in anderhalf jaar tijd hebben we weer een uitverkocht huis!


Mooie stats tegen Groningen

Ajax is in de Eredivisie 25 thuisduels met FC Groningen ongeslagen. De Amsterdammers wonnen in die reeks 23 keer en twee duels bleven onbeslist. Ajax won in de Eredivisie 21 van zijn laatste 22 thuisduels met FC Groningen.


Ajax op één plek gewijzigd tegen FC Groningen

Trainer Erik ten Hag laat zijn basisopstelling van afgelopen dinsdag tegen Fortuna (0-5-zege) grotendeels ongewijzigd. Jurriën Timber, die dinsdag in de warming-up afhaakte, keert terug in de basis. 

Opstelling Ajax:

32. Remko Pasveer
2. Jurriën Timber
4. Edson Álvarez
8. Ryan Gravenberch
10. Dusan Tadic
11. Antony
12. Noussair Mazraoui
17. Daley Blind
21. Lisandro Martínez
22. Sébastien Haller
23. Steven Berghuis

Wissels:

16. Jay Gorter
51. Charlie Setford
3. Perr Schuurs
6. Davy Klaassen
7. David Neres
9. Danilo
15. Devyne Rensch
19. Zakaria Labyad
20. Mohammed Kudus
25. Kenneth Taylor
30. Mohamed Daramy
31. Nico Tagliafico


Beleef de wedstrijd live

Ajaxradio1

Kan je vanavond niet in het stadion zijn? Geen nood! Via Ajax Radio beleef je wedstrijd evengoed op een intense manier. Het commentaar is betrokken en van reclameblokken of onderbrekingen naar andere wedstrijden ondervind je geen hinder.

Enkele minuten voor 18:45 uur brengen onze verslaggevers Ajax - FC Groningen naar jouw huiskamer of auto. 


Stilte voor de storm! 😉

Nu nog een oase van rust, maar over een kleine twee uur is dat zonder enkele twijfel anders. Voor het eerst in anderhalf jaar tijd is de Johan Cruijff ArenA uitverkocht. 

We kijken er enorm naar uit!


⚪🔴⚪ & 🟢⚪

In het verleden zijn er aardig wat spelers geweest die het shirt van zowel Ajax als Groningen droegen: Luis Suarez, Ronald Koeman, Dusan Tadic, Dean Gorré, Hennie Meijer, Daley Blind en Hedwiges Maduro, om er een aantal te noemen.

In de huidige selectie van FC Groningen maakten Neraysho Kasanwirjo en doelman Peter Leeuwenburgh in het recente verleden deel uit van de jeugdopleiding van Ajax.Van Boekel heeft de leiding

Van Boekel 880

Scheidsrechter Pol van Boekel heeft vanavond de leiding. De wedstrijd begint om 18:45 uur. Vorig seizoen floot hij dit weekend óók een Ajax-duel. Toen was Vitesse in Amsterdam de tegenstander. Ajax won in ondertal nipt met 2-1. Edson Álvarez was er door Van Boekel uitgestuurd vanwege een te grove overtreding.


De vorige editie 📰

Tadic

Vorig seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen FC Groningen een 3-1-overwinning op. Op zondag 7 maart 2021 scoorden Ryan Gravenberch, Dusan Tadic (penalty, die moest worden overgenomen) en Sébastien Haller in de Johan Cruijff ArenA. Ahmed El Messaoudi deed met de 3-1 nog iets terug namens de Noorderlingen.

Check hier de highlights van vorig jaar


Recordzege in 1974

Neeskens

Op 6 januari 1974 boekte Ajax zijn recordoverwinning op FC Groningen. Het werd in De Meer maar liefst 9-0. Johan Neeskens was met zijn drie doelpunten Ajax’ topschutter die dag.


Ten Hag: 'Zullen nog verder moeten groeien'

Erik ten Hag blikte vrijdag op de persconferentie al uitgebreid vooruit op het vierde thuisduel van het seizoen in de Eredivisie. De coach van Ajax zei vooral te willen waken voor teveel euforie. "Ik hoop niet dat we onze beste vorm al hebben bereikt. Om in aanmerking te komen voor de prijzen, zullen we nog verder moeten groeien.”

Andere onderwerpen die ter sprake kwamen:

 • Verbeterpunten voor huidige Ajax
 • Selectie Antony voor Seleção
 • Vooruitzicht van eindelijk weer volle stadions
00:00/00:00
 • Auto

De laatste training in 📸

De Ajacieden trainden vrijdagmiddag voor het laatst in aanloop naar het bezoek van FC Groningen. Onze huisfotograaf was er (uiteraard) bij. 📸

Mooi nieuws: Davy Klaassen en Devyne Rensch waren ook op het trainingsveld. Het tweetal is beschikbaar voor de wedstrijd van vanavond, zo vertelde Erik ten Hag op de persconferentie. 


W-W-W-W-W

Laatste vijf edities van Ajax – FC Groningen ⤵️

07-03-2021: Ajax – FC Groningen 3-1
28-09-2019: Ajax – FC Groningen 2-0
25-09-2018: Ajax – FC Groningen 3-0
20-08-2017: Ajax – FC Groningen 3-1
04-12-2016: Ajax – FC Groningen 2-0


‘Ontzettend eervol’

Antony2

Er was gisteren heuglijk nieuws voor Antony. De Braziliaan ontving zijn eerste oproep voor de Seleção.

De uitverkiezing stemt ook Erik ten Hag tevreden, zo liet de trainer vrijdag weten op de persconferentie. "Fantastisch natuurlijk en ontzettend eervol. Brazilië is een land met een enorm aanbod aan topvoetballers. Antony heeft er keihard voor gewerkt en heel goed gepresteerd, dus hij verdient dit.”

Betrouwbaar en belangrijk
Ten Hag kreeg ook de vraag of hij de selectie van Antony had zien aankomen. "Dat vind ik lastig”, reageerde hij. "Ik ken niet alle veertig of vijftig topspelers die Brazilië heeft. Maar Antony heeft een geweldige Olympische Spelen gespeeld. Je zag hoe hoog hij in de hiërarchie stond. Hij werd nauwelijks gewisseld en was betrouwbaar en belangrijk. Vervolgens heeft hij het bij Ajax ook laten zien, ook op het allerhoogste niveau in de Champions League.”


Tikkie Terug l Ajax – FC Groningen

Vanavond staat dus de competitiewedstrijd tegen FC Groningen op het programma. We gaan een Tikkie Terug in de tijd, op zoek naar de meest relevante statistieken en bijzondere momenten uit het verleden.

00:00/00:00
 • Auto

We mogen weer! 🔥🔥

AJA GRO Matchday 1080X1080

We zitten in een lekker ritme van wedstrijden spelen! Zaterdag, dinsdag en nu weer zaterdag.

Vanavond komen we in actie tegen FC Groningen. Ons zevende competitieduel van dit seizoen begint om 18:45 uur. 


Gerelateerde artikelen

Daramygoal

Highlights Fortuna Sittard - Ajax | Ruime zege in 2021

De editie in Sittard vorig seizoen eindigde in een ruime Amsterdamse overwinning. Treffers van Steven Berghuis, Noussair Mazraoui, Dusan Tadic, Mohammed Kudus en Nico Tagliafico brachten de Amsterdammers een 0-5-overwinning.

Tags

 • #FORAJA

Socials

NICOJUICHEN

Verslag | Ajax vestigt doelsaldorecord met ruime zege op Fortuna Sittard

Ajax scoort er in de eerste weken van de Eredivisie lustig op los. Op bezoek bij Fortuna Sittard wonnen de Amsterdammers met 0-5. Na zes competitiewedstrijden staat de ploeg van Erik ten Hag op een doelsaldo van +26; dat is een record in de geschiedenis van de Eredivisie. 

Tags

 • #FORAJA

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl