Martha dankbaar: 'Ik zit lekkerder in mijn vel'

Foundation1920
Foundation1920

Het is een dinsdagochtend in mei in de Johan Cruijff ArenA. Martha (11) en haar moeder zijn een half uur eerder aanwezig dan de afgesproken tijd. De wekker was die ochtend al om 6:00 uur gegaan. Zo konden ze zich goed voorbereiden op het interview. "We zijn er al sinds eergisteren mee bezig", vertellen Martha en haar moeder.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Martha heeft, ondanks de vroegte, een geweldige dag. "Ik kwam net alle spelers van Ajax tegen en ben op de foto geweest." De elfjarige Amsterdamse is niet zonder reden in de ArenA. Ze is deelnemer van het Life Skills & Clinic-programma van de Ajax Foundation. In het stadion komt ze vertellen wat het project voor haar persoonlijk heeft betekend.

Martha zit op de Amsterdamse school Onze Wereld in groep 7 en neemt met haar school deel aan het programma van de Ajax Foundation. Life Skills & Clinics is een educatief project voor het basisonderwijs waarin kinderen via een interactief programma les krijgen over verschillende maatschappelijke thema's zoals gezonde voeding, social media en omgaan met geld.  

Vooral dat laatste is iets wat erg belangrijk is voor Martha. "Ik krijg van mijn moeder zakgeld. Een deel moet ik opzij leggen en sparen voor een doel. Een ander deel geef ik uit aan leuke dingen." De tiener geeft wel aan dat het soms lastig is om niet alles met haar vriendjes uit te geven wanneer zij dit wel doen. "Van kleins af aan spaar ik al, maar de lessen van de Ajax Foundation laten wel zien waar het uiteindelijk goed voor is."

Life Skills & Clinics
Het educatieve programma is opgedeeld in twee groepen. Groep 1 tot en met groep 4 maakt op een laagdrempelige manier kennis met de onderwerpen die worden behandeld in de bovenbouw, terwijl de leerlingen in groep 5 tot en met groep 8 lessen krijgen over social media, gezonde voeding en omgaan met geld.

Daarnaast maken de kinderen kennis met de normen en waarden van Ajax. Een hele dag neemt de Ajax Foundation de school over en worden de kinderen spelenderwijs meegenomen in de wondere wereld van Ajax waar samenwerken, discipline, respect en plezier voorop staan. Uiteraard wordt er ook gevoetbald. "Voetbal is mijn grootste passie en daarom vind ik het superleuk", glimlacht Martha.

Tot voor kort stoeide Martha met haar gewicht, maar dat is verleden tijd en de lessen van de Foundation hielpen haar enorm. "Ik moest afvallen en dat is mij gelukt. Door de lessen heb ik geleerd hoe ik bewust kon letten op gezond leven en voeding. Ik had veel doorzettingsvermogen." De scholier let er voortaan op dat ze gezond eet. "Ik zit nu veel lekkerder in mijn vel en kan meer bewegen."

Martha vindt het ook goed dat de Ajax Foundation lessen geeft op scholen en hierdoor de kinderen iets leert. "Plezier maken en voor elkaar klaarstaan, dat is belangrijk. Dat de buitenbeentjes niet alleen staan, maar dat je allemaal één bent."

Toekomst
Martha's droom is om later profvoetballer te worden. Het is alleen nog de vraag of ze zich kan gaan inschrijven bij een voetbalclub. De elfjarige Amsterdamse vindt het lastig om school en sport te combineren en wil hier dan ook nog meer over leren. "De Ajax Foundation kan mij uitleggen hoe ik mijn droom kan realiseren. Ze leren mij gezond leven en brengen mij discipline bij. Hierdoor blijft het mijn droom en dat haalt niemand weg." Op de vraag of Martha het Life Skills & Clinics-project waardevol vindt, heeft ze maar één duidelijk antwoord. "Ik leer er super veel van en wil het wel tien keer per jaar volgen."

Gerelateerde artikelen

S'coolheader

In beeld | Mundus College wint Ajax Foundation-project S'Cool

Het Mundus College is de winnaar geworden van S'Cool, een vijftienweeks maatschappelijk project van de Ajax Foundation. Op de school in Amsterdam-West werd de prijs uitgereikt door Daphne Koster, manager van de Ajax Vrouwen. S'Cool is een competitief scholenprogramma voor het voortgezet onderwijs waarbij jongeren (14-17 jaar) aan de slag gaan met het bepalen van hun eigen normen en waarden en die van hun school.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Jashisloh Foundation 1280

Jashisloh (11) neemt de lessen van de Ajax Foundation in zich op: 'Je moet het bespreekbaar maken'

De deur van één van de skyboxen in Johan Cruijff ArenA zwaait open. De elfjarige Jashisloh stapt in een flink tempo naar binnen en richt zijn ogen direct naar voren. Zijn blik gaat naar een glazen wand met uitzicht op het stadion. "Wow", zegt hij terwijl hij zijn handen drukt op het glas en zijn hoofd richting de wand beweegt. "Kijk, daar stond ik net nog", wijst hij naar de tribune. "Echt vet, dit."

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Rodyturpijn1

Team van Toen | Rody Turpijn: van tieneridool tot bestuurslid van de Ajax Foundation

Als bestuurslid van de Ajax Foundation deelde oud-Ajacied Rody Turpijn enkele weken geleden een jeugdfoto met zijn collega’s. Op de foto staat de Ajax C1 uit seizoen 1991/1992. Hij wordt op de beeltenis onder andere vergezeld door Danny Schenkel, de huidige coach van de Ajax Vrouwen en man van Loïs Schenkel die op haar beurt sinds kort ambassadrice is geworden van de Foundation. “Kijk, zolang gaan wij al terug.”

Tags

  • #TeamvanToen

Socials