Michael absorbeert de lessen van de Ajax Challenge om droom waarheid te maken: 'Werken bij de Marechaussee'

Michael Ajax Foundation 1920
Michael Ajax Foundation 1920

De deur zwaait open van het klaslokaal naast het oude trainingsveld van Ajax. Het gebouw kijkt uit op het grasveld waar spelers als Zlatan Ibrahimovic, Jari Litmanen en Rafael van der Vaart zich in het zweet werkten. De Johan Cruijff ArenA statig op de achtergrond. In de deuropening staat de zeventienjarige Amsterdammer, Michael. Klaar voor een nieuwe toekomst in Nederland.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Verlegen is Michael niet, daar sloeg hij de deur te krachtig voor open. Gereserveerd misschien wel. Hij overdenkt zijn woorden en zegt geen zin te veel. De situatie waar de tiener zich in bevindt is ook relatief nieuw, bij de club van zijn dromen, zo geeft hij toe.

De Amsterdammer doet mee aan de Ajax Challenge. Hij kon zich opgeven via zijn school ROC Op Maat en hapte direct toe. "Toen ik hoorde dat dit de mogelijkheid was, wilde ik meedoen. Ik zit zelf op voetbal bij SV Robinhood in Amsterdam en ben echt fanatiek."

De Ajax Challenge is een programma speciaal voor Amsterdamse jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het programma staat voor inclusie en kansengelijkheid in Amsterdam.

De elf waarden van Ajax de Ajacied vormen een rode draad in het programma, samen met een sportief programma op het veld. De deelnemers worden in acht weken geïnspireerd om het maximale uit zichzelf te halen en hun talent te ontwikkelen. Ze ervaren plezier en horen erbij.

Suriname
Eenmaal in het klaslokaal gaat de focus op het maatschappelijke aspect van de Challenge. "We leren de waarden van Ajax." Zo staan de waarden ontwikkeling en plezier elke les centraal. De Ajax Foundation helpt daar een handje bij om de jeugd een zetje in de goede richting te geven voor een prachtige toekomst.

En daar zit voor Michael de meerwaarde van het project. De jonge Amsterdammer woont pas een jaar in Nederland nadat hij met zijn broer, zus en moeder vanuit Suriname emigreerde.

"Mijn broer en zus wilden hier studeren. Mijn moeder en ik zijn er achteraan gereisd. Mijn vader woont nog in Suriname. Als ik heel eerlijk ben, vond ik het aan het begin wel zwaar om te wennen in Nederland. Inmiddels kan ik goed meekomen hier. Ik ken het openbaar vervoer uit mijn hoofd", lacht de tiener.

"Het leven is hier wel heel anders. Alles heeft gaat hier op tijd. Als je niet op tijd op de locatie bent, dan hoor je dat wel. In Suriname maakte het allemaal helemaal niks uit. Ik vind het verder helemaal niet erg dat ze hier zo goed op de tijd letten. Dat hoort erbij."

Koninklijke Marechaussee
Op die manier leert de van oorsprong Surinamer zijn toekomst steeds beter in te richten. Want Michael heeft één groot doel. "Om bij de Koninklijke Marechaussee te gaan werken. Dat kan nu nog niet vanwege mijn nationaliteit. Maar als ik in Nederland kan blijven wonen, komt die kans wel."

De Amsterdammer absorbeert de lessen bij de Ajax Challenge. Zo vergroot hij de kansen voor zijn eigen toekomst bij de Koninklijke Marechaussee. De Ajax-docenten proberen ondertussen ook een beeld te krijgen van de jongen. "De leraren hier zijn heel aardig en helpen je graag. Ze stellen je best veel vragen om zo een beetje een idee te krijgen wie je bent."

Ondertussen kijkt hij zelf terug op een mooie tijd aan de andere kant van de oceaan. "Ik ben heel blij met de keuze om naar Nederland te verhuizen, maar ik heb ook een goede jeugd gehad in Suriname. Als jong mannetje liep ik in Suriname ook rond in Ajax-pakjes. Dat ik nu voor het veld van de ArenA voetbal, vind ik echt leuk. Ik kom echt met plezier naar de Ajax Challenge."

Gerelateerde artikelen

S'coolheader

In beeld | Mundus College wint Ajax Foundation-project S'Cool

Het Mundus College is de winnaar geworden van S'Cool, een vijftienweeks maatschappelijk project van de Ajax Foundation. Op de school in Amsterdam-West werd de prijs uitgereikt door Daphne Koster, manager van de Ajax Vrouwen. S'Cool is een competitief scholenprogramma voor het voortgezet onderwijs waarbij jongeren (14-17 jaar) aan de slag gaan met het bepalen van hun eigen normen en waarden en die van hun school.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Jashisloh Foundation 1280

Jashisloh (11) neemt de lessen van de Ajax Foundation in zich op: 'Je moet het bespreekbaar maken'

De deur van één van de skyboxen in Johan Cruijff ArenA zwaait open. De elfjarige Jashisloh stapt in een flink tempo naar binnen en richt zijn ogen direct naar voren. Zijn blik gaat naar een glazen wand met uitzicht op het stadion. "Wow", zegt hij terwijl hij zijn handen drukt op het glas en zijn hoofd richting de wand beweegt. "Kijk, daar stond ik net nog", wijst hij naar de tribune. "Echt vet, dit."

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Schenkel En Heitinga Foundation 1280

Schenkel en Heitinga ambitieus met Ajax Foundation: 'Kinderen mogen groot dromen'

"Als (oud-)voetballer heb je een voorbeeldfunctie. Kinderen mogen groot dromen over een toekomst die wij gehad hebben." In één zin legt John Heitinga uit waarom zijn rol als ambassadeur van de Ajax Foundation zo waardevol is. Samen met Loïs Schenkel staat hij weer voor een nieuw seizoen met de Ajax Foundation vol met ontmoetingen, projecten en lessen voor kwetsbare jeugd in (groot) Amsterdam.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials