Verslag | Zwaarbevochten zege op Lille genoeg voor ticket achtste finale

Gravenberchlille

Ajax heeft zich geplaatst voor de achtste finale van de UEFA Europa League. In eigen huis won de ploeg van Erik ten Hag met 2-1. Een week geleden wonnen de Amsterdammers in Frankrijk met precies dezelfde cijfers.

• #UEL
  • #AJALIL

Lille beet wel een stuk meer van zich af tijdens de return in de Johan Cruijff ArenA. Nog voor er vijf minuten waren gespeeld werden de bezoekers al in één aanval twee keer behoorlijk gevaarlijk. Eerst verrichtte Maarten Stekelenburg fantastisch reddend werk door met zijn linkerhand de bal van de voeten van Yusuf Yazici te snoepen. In de rebound haalde Lisandro Martínez de bal van de lijn bij een poging van Xeka.

De Franse bezoekers openden brutaal en deelden veelvuldig speldenprikjes uit in de openingsfase. Toch was het Ajax dat op 1-0 kwam. Een afgemeten vrije trap van Dusan Tadic kwam op het hoofd van Davy Klaassen. Vogelvrij knikte hij binnen.

Momentum richting Ajax
Direct na de 1-0 creëerden de Fransen de tweede grote kans van de wedstrijd. Na een pijlsnelle combinatie door het Ajax-centrum krulde Timothy Weah de bal maar net naast de paal.

Na iets meer dan twintig minuten leek het momentum wat te verschuiven. Misschien mede ingezet door de Amsterdamse goal. Via Devyne Rensch leek Ajax nog tot een doelkans te komen. Hij werd weggestoken door Tadic en was net iets eerder bij de bal dan Mike Maignan. De Franse keeper had zijn doel dermate klein gemaakt, dat de 2-0 vrijwel onmogelijk was.

Lille startte de tweede helft op identieke wijze. De pijlsnelle aanvallers werden opnieuw snel in stelling gebracht. Stekelenburg werd alleen nooit echt getest. De Franse schoten uit de tweede lijn brachten de Ajax-goalie niet in verlegenheid. Ook een diagonaal schot van Weah in de Ajax-zestien werd makkelijk gepareerd door de 38-jarige keeper.

Naarmate de tweede helft vorderde werd via schoten van Renato Sanches en Yazici het Ajax-doel opnieuw van afstand onder vuur genomen. Echte honderd procent kansen bleven uit voor de koploper van de Franse competitie.

Het was juist Ajax dat na al die pogingen van Lille twee keer gevaar stichtte voor de goal van Maignan. In beide gevallen was de inmiddels ingevallen Brian Brobbey de aangever, maar zowel Tadic als Klaassen faalde oog-in-oog met de Franse doelman.

Franse tegengoal
Een nieuwe tegenstoot van Lille leverde nu wel wat op voor de Fransen. Martínez probeerde de ingevallen Jonathan David in het strafschopgebied van de bal te krijgen, maar duwde de Canadees in de rug. De bezoekers kregen een strafschop, die onberispelijk binnen werd geknald door Yazici.

Ajax had daarna nog tien minuten om de poorten dicht te houden in de Johan Cruijff ArenA. Dat lukte met verve. Sterker nog, met een rake kopbal gooide David Neres het duel helemaal op slot. Vrijdag volgt de loting voor de achtste finale van het Europese bekertoernooi. De wedstrijden volgen op 11 en 18 maart

Ajax – Lille 2-1 (1-0)
15. Klaassen 1-0
78. Yazici (pen.) 1-1
88. Neres 2-1

Ajax: Stekelenburg, Rensch, Timber, Martínez, Blind, Álvarez, Gravenberch (90. Kudus), Klaassen, Antony (55. Brobbey), Tadic, Neres (89. Idrissi)