Muchas gracias, Lisandro Martínez!

Martinez Juichen 1280
Martinez Juichen 1280

Met de transfer van Lisandro Martínez naar Manchester United neemt Ajax na drie seizoenen afscheid van een zeer gewaardeerde kracht. De 24-jarige Argentijn maakte in zijn eerste seizoen in Amsterdamse dienst voornamelijk minuten op het middenveld, maar floreerde uiteindelijk als centrale verdediger in Amsterdam. De Argentijns international groeide in de Johan Cruijff ArenA mede door zijn Zuid-Amerikaanse temperament en strijdlust uit tot een ware publiekslieveling.

Tags

  • #Martínez

Socials

Martínez maakte in drie seizoenen in Amsterdam een stormachtige ontwikkeling door. De 24-jarige Argentijn kwam op 1 juli 2019 definitief over van het Argentijnse Defensa y Justicia en overtrof uiteindelijk de verwachtingen van de Ajax-supporters. Gedreven, trouw én bikkelhard; dat zijn de drie begrippen die Martínez als Ajacied typeren.

Hij speelde op 27 juli 2019 zijn eerste wedstrijd in het Ajax-tricot. In het duel om de Johan Cruijff Schaal werd PSV met 2-0 verslagen, waardoor hij na zijn debuutwedstrijd direct een prijs de lucht mocht in tillen. Het ging de linksbenige Zuid-Amerikaan echter niet zijn gehele periode in Amsterdam voor de wind. Martínez speelde in zijn eerste seizoen veelal op het middenveld onder trainer Erik ten Hag, die hem op een later moment passeerde.

Veerkracht
Na het seizoen 2019/2020, dat wegens de uitbraak van het coronavirus vroegtijdig eindigde, dwong de international van Argentinië in de voorbereiding op het nieuwe seizoen als centrale verdediger weer een basisplaats af.

Het seizoen 2020/2021 verliep uiterst succesvol voor Martínez. In dit jaar werd de basis gelegd voor het ijzersterke centrale duo dat hij twee seizoenen lang vormde met Jurriën Timber. Het tweetal was complementair aan elkaar en de 24-jarige Argentijn kon mede dankzij zijn snelheid en duelkracht de jonge Oranje-international laten rijpen in Ajax 1.

Mede dankzij zijn maatje Edson Álvarez ging de bikkelharde verdediger zich steeds meer thuis voelen in Amsterdam. De twee Zuid-Amerikanen stonden altijd voor elkaar klaar. “Als Licha er niet was geweest in de periode dat mijn familie hier niet kon zijn, was ik zeker teruggegaan naar Mexico”, aldus Álvarez. Uiteindelijk werd Ajax met een uitstekende Martínez in de gelederen kampioen van Nederland.

Ajacied van het Jaar
Afgelopen seizoen zette de Argentijnse linkspoot de stijgende lijn door. De Amsterdammers bleven mede dankzij een zeer solide defensie in het seizoen 2021/2022 ongeslagen in de groepsfase van de UEFA Champions League. Martínez etaleerde meerdere malen op het hoogste podium in Europa zijn klasse. De Zuid-Amerikaan speelde zijn beste wedstrijd voor Ajax misschien wel in de Johan Cruijff ArenA tegen Borussia Dortmund. Erling Haaland had in deze memorabele avond in Amsterdam niks in te brengen, de Ajacieden wonnen uiteindelijk met 4-0.

Martínez maakte ook in de Eredivisie een zeer betrouwbare indruk. De 24-jarige centrale verdediger viel in zowel verdedigend én aanvallend opzicht op. Zo had hij een passnauwkeurigheid van 92%, waarbij een precisie van 89% in voorwaartse richting. In verdedigend opzicht wist hij zich te onderscheiden in zijn duelkracht. Van de Eredivisie-spelers die afgelopen seizoen meer dan honderd duels hadden uitgevochten, won de Argentijnse krachtpatser met een percentage van 69,2 % veruit de meeste confrontaties met tegenstanders.

Na het behalen van de 36e landstitel werd de Argentijn nog eens extra in het zonnetje gezet. Hij mocht na de laatste thuiswedstrijd van het seizoen als ‘Speler van het Jaar’ de ‘Rinus Michels trofee’ in ontvangst mocht nemen.

Ten Hag
De overstap van Martínez naar Manchester United betekent dat de Argentijn in Engeland herenigd wordt met Ten Hag. De voormalig hoofdtrainer heeft met de Argentijnse linkspoot zijn gewenste versterking in het hart van de verdediging binnen. Ten Hag steunde Martínez in zijn Ajax-periode en was altijd te spreken over zijn inzet. “Hij is een krijger die heel goed kan voetballen”, zei de 52-jarige Tukker over zijn nieuwe aanwinst.

Gracias Martínez
Martínez neemt na 120 officiële wedstrijden, waarin hij zes doelpunten maakte en zes assists leverde, afscheid van Ajax. De Argentijn kwam tot 74 duels in de Eredivisie en dertien wedstrijden in het bekertoernooi. Ook was hij van de partij in twee wedstrijden om de Johan Cruijff Schaal. In Europees verband droeg hij in 31 duels het Ajax-shirt.

Muchas Gracias, Lisandro Martínez!

Gerelateerde artikelen

Martinez 880

Martínez: 'Afscheid nemen was heel moeilijk'

Lisandro Martínez heeft Ajax na drie jaar verlaten. Het was een moeilijke beslissing, omdat hij in Amsterdam erg gelukkig was. "Ajax is een geweldige club en door de mensen hier heb ik me altijd erg op mijn gemak gevoeld."

Tags

  • #Martínez

Socials

Martinez Manu 880

Transfer Lisandro Martínez afgerond

De transfer van Lisandro Martínez van Ajax naar Manchester United is afgerond. De verdediger stond nog tot 30 juni 2025 onder contract bij Ajax.

Tags

  • #Martínez

Socials