O18-uitblinker Alders over apotheose: 'Details moeten kloppen'

Alders Header Toekomst
Alders Header Toekomst

Gerald Alders laat zich de laatste tijd op én naast het veld gelden bij Ajax O18. Met de multifunctionele Ajacied bespreken we zijn ontwikkeling en kijken we vooruit naar de apotheose in de titelstrijd tegen Feyenoord. "Ik ben nu de jongen die ik, toen ik hier begon in 2014, wilde zijn."

Tags

  • #Alders
  • #AjaxO18

Socials

De ploeg van Frank Peereboom boekte dinsdagavond een 1-4-zege bij FC Utrecht en speelt vrijdag een belangrijk duel in de strijd om de voorjaarstitel bij Feyenoord. Bij winst zijn de Amsterdammers officieus kampioen. Met nog twee duels te gaan heeft Ajax drie punten meer dan de Rotterdammers, echter hebben zij een duel minder. In de kantine van sportcomplex de Toekomst nemen we plaats naast Alders, een van de uitblinkers van Ajax O18. "We zitten er lekker in", begint hij. "De afgelopen wedstrijden hebben we veel doelpunten gemaakt en gewonnen. Dat doen we met beter spel en dat is positief, zeker richting vrijdag."

Flow
PSV O18 werd met 3-0 verslagen, Vitesse met 5-2 en dinsdag was het FC Utrecht die te maken kreeg met de Amsterdamse scoringsdrift. Vrijdag wacht Feyenoord, de derde wedstrijd in zeven dagen. "We zitten in een flow waar we moeten presteren. Ik vergelijk het met een toernooi. Trainingen staan in het teken van herstel en we hebben meer tijd om als groep dichter naar elkaar te groeien."

"Deze week zien we elkaar heel veel en iedereen is bezig met het proces richting Feyenoord. Goed slapen, herstellen en de juiste voeding: alles in het belang voor vrijdag. Deze bubbel vind ik het allerleukste. Het geeft positieve 'vibes' en hopelijk leidt dat tot iets moois", stelt Alders.

Samen met Avery Appiah en Tijn Peters vormt Alders de laatste wedstrijden het middenveld. "We staan goed en het is in balans. Vanaf de zijkant lijkt het misschien alsof we drie 'dezelfde' spelers zijn zonder dat er iemand uitblinkt op een van de drie posities. Maar je ziet het: tegen FC Utrecht scoren Avery en Tijn en ik maak er twee tegen Vitesse. Dat maakt ons onvoorspelbaar voor de tegenstander. De ene keer ga ik diep en blijft een ander achter en een moment later is het andersom."

Eigen ontwikkeling
Als middenvelder gaf hij een assist op Don-Angelo Konadu tegen PSV en scoorde hij twee keer tegen Vitesse. Dat Alders steeds vaker voor het doel verschijnt én doeltreffend is, eist hij van zichzelf. "Ik ben een van de ouderen en ik verwacht meer van mezelf." Toch begon hij niet op het middenveld toen hij in 2014 bij Ajax kwam. "Toen ik hier kwam speelde ik in de voorhoede, maar maakte ik veel slidings", lacht hij. "Toen hebben ze mij achterin gezet. Rechtsback of op het middenveld, ik wissel het inmiddels af en een voorkeur heb ik niet."

Terug naar 2014. Alders kwam binnen als een drukke jongen, maar raakte in zijn eerste jaren in verlegenheid. "Ik hoorde nooit bij de besten en er waren jongens meer aanwezig dan ik. Het maakte me stiller. Gelukkig is dat 'drukke' in de loop der jaren weer teruggekomen. Ik ben nu de jongen die ik, toen ik hier begon, wilde zijn. Ik ben gepassioneerd, coach veel en heb een winnaarsmentaliteit."

Uitbundigheid
Na zijn recente doelpunten én assist was er een explosie van vreugde te zien bij de Ajacied. "Ja, dat ben ik", zegt hij met een glimlach. "Ik was die Gerald even kwijt toen ik hier begon, maar ik voel dat ik weer helemaal mezelf ben. Al een tijdje hoor." Terwijl hij even rondkijkt, praat hij verder over zijn uitbundige manier van juichen. "Ik hoef geen gekke dansjes te doen na een doelpunt. Er komt echt vreugde los. Het werkt goed voor de anderen. Ik ben een van de ouderen en wil de ploeg op sleeptouw nemen. Ik wil mijn enthousiasme, vreugde en de wil om te winnen overbrengen."

"Ik wil de groep scherp houden, ook buiten de lijnen. We moeten scherp zijn voor wat er komen gaat, zeker in deze fase van het seizoen. Alle details moeten kloppen", gaat hij verder. Met Feyenoord-uit voor de deur is scherpte geëist voor een goed resultaat vrijdag. "Het is daar altijd lastig. Hoe fel zijn we en hoe komen we voor de dag: de mentaliteit geeft de doorslag."

Feyenoord-uit
Ajax O18 won dit seizoen drie keer van de leeftijdsgenoten van Feyenoord. "Juist omdat we drie keer hebben gewonnen, mag er geen enkele gemakzucht zijn richting de vierde ontmoeting. Als we scherp zijn komt de rest goed, dat weet ik zeker." Tijdens die laatste ontmoeting (3-0-winst) in Amsterdam scoorde Alders de tweede vlak na rust. "Het was een perfect moment. Scoren is heerlijk, zeker tegen Feyenoord."

De in Amstelveen wonende Alders kan niet wachten tot vrijdagavond 17:30 uur. Dan wordt er afgetrapt in Rotterdam. "Er zit meer druk op, er is meer media-aandacht en er hangt altijd iets om zo'n duel heen. Zeker daar. We willen uiteindelijk de landelijke titel en de UEFA Youth League halen. We zijn het vlaggenschip en een kampioenschap is belangrijk", sluit hij af.

Gerelateerde artikelen

Thumb Ftfhs

For the Future Highlights Show | O18 en Ajax Vrouwen Talententeam

In de For the Future Highlights Show komen de hoogtepunten van de jeugdwedstrijden van het afgelopen weekend voorbij. In deze aflevering speelt koploper Ajax O18 tegen de leeftijdsgenoten van Vitesse en neemt het Ajax Vrouwen Talententeam het op tegen FC Utrecht.

Tags

  • #AjaxJeugd

Socials

BOT Alders

Blik op de Toekomst | O18 blijft op titelkoers

Het was weer een zaterdag met volop doelpunten op sportcomplex de Toekomst en elders. Zo won de O18 na een spectaculaire slotfase van Vitesse, ging de O17 hard onderuit en maakte het Vrouwen Talententeam er vijf. Bekijk hoe het de Ajacieden verging in Blik op de Toekomst.

Tags

  • #AjaxJeugd

Socials

YT Thumb FTFHLS

For the Future Highlights Show | Ajax O18, O14 en O13

In de For the Future Highlights Show kijken we terug op het jeugdvoetbal van het afgelopen weekend. In deze aflevering lichten we de topper van Ajax O18 tegen PSV in Eindhoven uit, evenals de thuiswedstrijden van Ajax O14 en O13.

Tags

  • #AjaxJeugd

Socials