Zo beleefde Jairo Riedewald zijn onvergetelijke competitiedebuut in 2013

Riedewald Doelpunt 1280
Riedewald Doelpunt 1280

De stadionklok in het Parkstad Limburg Stadion van Roda JC geeft aan dat er 79 minuten zijn gespeeld. Het is 22 december 2013. Het bord van de vierde official gaat omhoog: 42 erin, 5 eruit. Jairo Riedewald voor Christian Poulsen. De ervaren Deen geeft de pas zeventienjarige verdediger een dubbele highfive. Riedewald jogt het veld in, praat wat met Daley Blind en neemt zijn positie in, in de laatste linie van de Amsterdammers. Het zijn voor hem zijn eerste stappen in de Eredivisie.

Tags

  • #OnThisDay

Socials

Nog geen halve minuut later moet de jongeling al in actie komen als er een muur van gele spelers op het Ajax-doel afstoomt. Jasper Cillessen redt op een uitbraak van Roda JC, maar Riedewald weet; dit is profvoetbal, dit is het echte werk.

"Ga maar herrie maken, gooi al je energie erin", adviseert trainer Frank de Boer de tiener voordat hij met een 1-0-achterstand voor Ajax in mag vallen in Limburg. Het is niet aan dovemansoren gericht, blijkt nog geen tien minuten later. Riedewald houdt een briljante Ajax-traditie in stand: hij scoort bij zijn debuut in de competitie.

Stoïcijns
De klok tikt nog net niet de negentig minuten aan als het zijn eerste moment of fame aanbreekt. Riedewald krijgt in het strafschopgebied de bal aangespeeld via Danny Hoesen, de verdediger komt voor zijn man en glijdt de gelijkmaker binnen. Stoïcijns rent hij terug naar zijn plek in de achterste linie.

"Het enige waar ik toen aan dacht was: wij zijn Ajax, wij moeten deze wedstrijd nog winnen. Een 1-1 tegen Roda JC is niet genoeg", vertelt de ex-Ajacied over zijn spectaculaire debuut. De minuten daarna gaan als een roes aan hem voorbij. Riedewald gaat opnieuw mee naar voren als Ajax in de blessuretijd een corner krijgt. De bal wordt door Joël Veltman doorgekopt en komt voor de voeten van de debutant.

Geen buitenspel
"Het ging zo ontzettend snel. Ik weet dat ik dicht bij de goal stond en zelf met een sprongetje de bal in het doel schoot. Direct spookte door mijn hoofd: het is toch geen buitenspel? Ik vond het tricky en zag het zelf niet op dat moment."

"Daarna werd het een soort van zwart. Ik deed mijn shirt uit en rende naar de bank. Geen idee waarom. Daar zag ik jongens als Kenneth Vermeer en Stefano Denswil opstaan om mij een knuffel te geven. Ja, dat was prachtig!"

Ajax voetbalt de wedstrijd uit en wint met 1-2 in Kerkrade. Riedewald is logischerwijs de gevierde man. Voor een vol uitvak krijgt de nummer 42 van Ajax wat hij verdient: Jasper Cillessen en Lasse Schöne nemen hem op de schouders. Hij vindt het te gek.

"Echt dolle vreugde. We hebben staan klappen en dansen voor het uitvak. Ineens was ik de New Kid in Town. Eenmaal binnen kreeg ik ook allemaal felicitaties. Ik ben daarna nog een keer in mijn eentje naar buiten gegaan om de felicitaties van de supporters in ontvangst te nemen en heb toen nog een interview met Ajax TV gedaan."

Zijn debuut in Ajax 1 is legendarisch en kondigt zich in de weken daarvoor eigenlijk al aan. Met Ajax O19 reist hij dat seizoen mee met Ajax 1 in de Europese campagne. Na de laatste wedstrijd van dat Europese Champions League-seizoen uit bij AC Milan – op 11 december -, mag Riedewald met het eerste meetrainen.

"Daarna ben ik nooit meer teruggegaan naar de kleedkamer van Ajax O19. Ik had het geluk dat ik die goals maakte in de laatste wedstrijd voor de winterstop. Daardoor kon ik even relativeren wat er allemaal in die weken daarvoor was gebeurd."

Tussen de wedstrijd in Milaan en zijn glorieuze Eredivisie-debuut speelt Ajax nog in de KNVB Beker tegen IJsselmeervogels en in de competitie tegen SC Cambuur. In Friesland blijft Riedewald nog op de bank.

"Goed, ik mocht dan nog niet invallen, maar die dag was al een hele ervaring voor mij. Een paar dagen daarna mocht ik tegen IJsselmeervogels wel invallen. Ik was hartstikke blij. Voor de eerste keer stond ik Ajax 1. Daar had ik het voor gedaan. Hiervoor stapte ik elke dag als kind het busje in naar de training in Amsterdam. Het shirtje van dat debuut in de beker hangt nog steeds ingelijst bij mijn ouders thuis."

De verdediger wordt in de jaren daarna tot drie keer toe kampioen met Ajax en is basisspeler in de UEFA Europa League-finale van 2017 tegen Manchester United. Negen jaar later woont, voetbalt en leeft die talentvolle jongen uit Hoofddorp aan de overkant van de Noordzee. Riedewald tekent in juli 2017 in Engeland bij Crystal Palace, waar hij momenteel tot 2024 vastligt.

Heftige zomer
Het lijkt en is in 2017 de enige oplossing als hij bij Ajax niet altijd meer zeker is van speelminuten. Peter Bosz neemt in 2016 het roer over van De Boer en maakt minder gebruik van de Ajacied. De nieuwe trainer, Marcel Keizer, wacht hij niet meer af. Maar als de verdediger in gesprek is met de Engelsen, breekt er een hele zware zomer aan.

"Er gebeurde best veel in die tijd. Onder andere in mijn privésfeer. En natuurlijk met Abdelhak Nouri. Daar denk ik nog elke dag aan. Eigenlijk besefte ik pas anderhalf jaar geleden wat er allemaal in die zomer is gebeurd. Ik heb me daar nooit over uitgesproken, of nooit bij stilgestaan. Maar een transfer naar het buitenland is nogal wat. Je zegt ineens vaarwel tegen het vertrouwde Ajax. Maar ik kan zeggen dat ik gelukkig ben."

Gerelateerde artikelen

Riedewald Roda

On This Day 10 jaar geleden | Riedewald redt Ajax

Op zijn zeventiende debuteren en Ajax eigenhandig naar de zege schieten in de slotminuten van een wedstrijd: Jairo Riedewald deed het op 22 december 2013. De Ajacied zorgde voor een krankzinnige slotfase in Kerkrade, waar Ajax dankzij de invaller een 1-2-zege boekte op Roda JC en zo als koploper de winterstop inging.

Tags

  • #OnThisDay

Socials

Blind En Ziyech 1280

On This Day | Monsterscore in december

Drie goals voor Daley Blind en drie doelpunten voor Hakim Ziyech: het tweetal speelde een hoofdrol tijdens de 8-0-overwinning van Ajax op De Graafschap op 16 december 2018. Het werd sowieso een seizoen om nooit te vergeten. Ajax pakte de dubbel dat jaar in Nederland en bereikte de halve finale van de UEFA Champions League.

Tags

  • #OnThisDay

Socials

Ajax Bayern Header

On This Day | Spektakelstuk tegen Bayern München

Zesklapper in de Johan Cruijff ArenA. Ajax speelde op 12 december 2018 zijn laatste UEFA Champions League-groepswedstrijd tegen FC Bayern München. Het treffen met de Duitsers werd een waar spektakelstuk met zes treffers, twee rode kaarten én een hele late goal van Nico Tagliafico.

Tags

  • #OnThisDay

Socials