Oud-Ajacied Cor Geelhuijzen (91) overleden

Geelhuizenfoto
Geelhuizenfoto

Ajax bereikte woensdag het trieste nieuws over het overlijden van oud-speler Cor Geelhuijzen. De verdediger speelde tussen 1954 en 1960 132 officiële duels in Ajax 1. Geelhuijzen is 91 jaar oud geworden.

Tags

  • #Geelhuijzen

Socials

Geelhuijzen was het soort verdediger dat je meerdere malen tegenkwam als je er als tegenstander langs wilde. En dat was in zijn jaren in Ajax 1 nog geen voetbalcliché, maar een feit. De Amsterdammer was een karakterjongen, die het zijn directe tegenstanders steevast zo moeilijk mogelijk maakte.   

Jeugdopleiding
Geelhuijzen werd op 4 februari 1929 geboren in Amsterdam en werd op zijn twaalfde lid van Ajax. Hij doorliep de jeugdopleiding en speelde lang in het tweede elftal, voordat hij als 25-jarige zijn debuut maakte in Ajax 1 in de uitwedstrijd tegen Stormvogels. Het duel in het amateurtijdperk - op 21 maart 1954 - eindigde in een gelijkspel. Voor Geelhuijzen - zijn naam werd in latere jaren verbasterd tot Geelhuizen - bleef het in 1953/1954 bij dat ene duel. 

De Nederlandse voetbalwereld stond aan de vooravond van de overgang naar het (semi-)professionalisme. In het daaropvolgende seizoen speelde Geelhuijzen nog twee wedstrijden als ‘Ajax-amateur’ waarna ook Ajax overstapte naar het betaalde voetbal. Ajax’ eerste wedstrijd in de Eerste klasse betaald voetbal was ook voor Geelhuijzen zijn eerste duel als (semi-)prof. De ‘historische’ thuiswedstrijd tegen VVV ging eind november 1954 met 2-3 verloren. 

Geelhuijzen ontwikkelde zich onder toenmalig trainer Karl Humenberger tot vaste waarde als linksachter, al speelde de Amsterdammer ook als linkshalf. Aanvankelijk was Luuk Bijker de vaste linksback. Toen hij zwaar geblesseerd raakte, nam Geelhuijzen de plek voor langere tijd over.  

Boven: Ger van Mourik, Klaas Bakker, Luuk Bijker, Eddy Pieters Graafland, Cor Geelhuijzen, Gerard van Dijk. Onder: Hein Winter, Piet Burgers, Rinus Michels, Piet van der Kuil, Sjaak Brokx
Boven: Ger van Mourik, Klaas Bakker, Luuk Bijker, Eddy Pieters Graafland, Cor Geelhuijzen, Gerard van Dijk. Onder: Hein Winter, Piet Burgers, Rinus Michels, Piet van der Kuil, Sjaak Brokx

Fysiek ijzersterk
Geelhuijzen was fysiek ijzersterk en bekwaamde zich tot een meester in het maken van slidings. De grote mate van onverzettelijkheid in zijn spel kwam voort uit zijn jeugd, vertelde hij eens aan Ajax Life. "Ik was op straat een ‘kleine rooie’ en leerde al snel voor mezelf op te komen. Met die mentaliteit heb ik het ver geschopt. Om mezelf te leren verdedigen ben ik op jiu-jitsu gegaan. Al snel haalde ik de zwarte band. Vanaf dat moment was ik elk probleem de baas."

In 1957 vierde hij met Ajax het landskampioenschap. De landstitel gaf Ajax in het seizoen 1957/1958 voor het eerst toegang tot het Europa Cup 1-toernooi. Bij het Europese debuut tegen Wismut Aue (in de DDR) was Geelhuijzen wisselspeler. Geelhuijzen speelde vervolgens wel de volle 180 minuten in het kwartfinale-tweeluik tegen Vasas SC Boedapest. De gelouterde Hongaren waren Ajax de baas, maar de twee Europese wedstrijden die Geelhuijzen op zijn naam heeft zal hij hebben gekoesterd. Net als de twee voetbalreizen achter het mysterieuze IJzeren Gordijn. 

Het kampioenselftal van 1957. Boven: Eddy Pieters Graafland, Ger van Mourik, Ad Visser, Wim Anderiesen, Cor Geelhuijzen, Klaas Bakker, Karl Humenberger. Onder: Piet Ouderland, Piet van der Kuil, Loek den Edel, Gerard van Dijk, Willy Schmidt.
Het kampioenselftal van 1957. Boven: Eddy Pieters Graafland, Ger van Mourik, Ad Visser, Wim Anderiesen, Cor Geelhuijzen, Klaas Bakker, Karl Humenberger. Onder: Piet Ouderland, Piet van der Kuil, Loek den Edel, Gerard van Dijk, Willy Schmidt.

Woedend van het veld 
In 1958 behoorde hij tot de Ajacieden die de dupe werden van een incident tijdens het trainingskamp in Zuid-Afrika. Tijdens een oefenwedstrijd tegen Noord-Transvaal liepen de gemoederen enorm hoog op toen de scheidsrechter opzichtig in het voordeel van de Zuid-Afrikanen bleef fluiten. Het kwam zelfs zover dat de Ajacieden woedend van het veld liepen.  

Toen dat nieuws de KNVB ter ore kwam, werd besloten dat dát niet kon. Onder meer Geelhuijzen werd acht weken geschorst, waarvan vier weken voorwaardelijk. Ook Wim Anderiesen jr en Ger van Mourik moesten wekenlang toekijken, waarbij de laatste ook zijn gekoesterde aanvoerdersband moest inleveren. Eddy Pieters Graafland ontliep een schorsing vanwege zijn transfer naar aartsrivaal Feyenoord. 

 

Feyenoord - Ajax in 1958 (2-3): Geelhuijzen loopt tweede van links.
Feyenoord - Ajax in 1958 (2-3): Geelhuijzen loopt tweede van links.

Omdat het voetbal in de tweede helft van de jaren vijftig nog een matige bron van inkomsten bood, hadden vrijwel alle spelers van Ajax 1 er een baan naast. Zo ook Geelhuizen, die werkzaam was als kleermaker. Toen medespeler Johnny Schaap zijn eerste contract tekende bij Ajax, kocht hij de dag erna bij Geelhuijzen een duur maatpak.  

Liefde voor spel én club
In 1959/1960 moest kampte Geelhuijzen met ernstige fysieke problemen en moest hij vooral toekijken. Hoewel hij zich later terugvocht in Ajax 1 speelde de inmiddels 31-jarige verdediger in 1960 tegen stadgenoot DWS zijn laatste wedstrijd voor Ajax en in het betaalde voetbal. De liefde voor het spel én de club waar hij groot werd bleven.  

Na zijn carrière trainde Geelhuijzen vier jaar lang amateurclub De Foresters in Heiloo. Bovendien bleef Geelhuijzen een betrokken Ajacied, die zich vaak liet zien bij reünies en feestavonden van Lucky Ajax. In 2009 stal hij op een reünie nog de show, toen hij plotseling bij Koos Alberts op het podium sprong en zijn zangkunsten etaleerde. Op 5 oktober 2014 vierde Geelhuijzen zijn 40-jarig jubileum als lid van Ajax, onder meer samen met collega-jubilaris Johan Cruijff. 

Ajax wenst de nabestaanden van Cor Geelhuijzen veel sterkte met de verwerking van dit verlies. 

COR GEELHUIJZEN in cijfers: 

Geboren: 4 februari 1929 in Amsterdam 

Debuut Ajax 1: 21 maart 1954 (Stormvogels - Ajax 2-2) 

Laatste wedstrijd Ajax 1: 7 februari 1960 (Ajax - DWS/A 2-0) 

Totaal wedstrijden/doelpunten:  132/0 

Cor Geelhuijzen was Ajacied in de seizoenen: 1953/1954, 1954/1955, 1955/1956, 1956/1957, 1957/1958, 1958/1959, 1959/1960 

Tags

  • #Geelhuijzen

Socials