Oud-Ajacied Loek den Edel (88) overleden

Loek Den Edel 2 1280
Loek Den Edel 2 1280

Met verdriet en verslagenheid heeft Ajax maandag kennisgenomen van het overlijden van Loek den Edel. De Ajacied speelde tussen 1945 en 1959 voor de club. Hij werd 88 jaar. De oud-aanvaller was de eerste speler die voor Ajax scoorde in de Eredivisie.

Tags

  • #DenEdel

Socials

Den Edel werd op 1 december 1933 geboren in het Zuid-Hollandse dorp Boskoop. In zijn jeugdjaren woonde hij Amsterdam-Oost. Daar werd hij bij toeval gescout voor Ajax. Terwijl Den Edel als jong ventje aan het voetballen was op het Sumatraplantsoen kwam er, zoals hij het zelfs ooit verwoordde, ‘een meneer naar hem toe die vroeg of hij bij Ajax wilde komen voetballen’. Dat bleek meneer De Wit, de voorzitter van de jeugdcommissie van Ajax. In 1945, toen hij twaalf was, werd Den Edel officieel lid van de club.

Dat hij een goede voetballer zou worden, was al duidelijk in de jeugdopleiding van Ajax. Eén van zijn eerste trainers in Amsterdam was de befaamde Jack Reynolds. Den Edel doorliep de jeugdopleiding bij de club, maar moest vervolgens in militaire dienst. Na twintig voetballoze maanden keerde hij terug in het vierde elftal van Ajax.

Den Edel maakte gelijk drie treffers, waardoor hij binnen een aantal weken van het vierde, via het derde en tweede elftal, naar Ajax 1 ging. In alle elftallen bewees hij zichzelf door bij zijn debuut drie doelpunten te maken. En ook tijdens zijn debuutwedstrijd in Ajax 1 hield hij vast aan deze opmerkelijke traditie.

Historische goals
Dat opvallende debuut was op 12 december 1954 tegen Be Quick. In eerste instantie wist Ajax-trainer Karl Humenberger niet zo goed wat hij aan moest met Den Edel. "Hij is niet serieus genoeg", liet Humenberger zich ontvallen. Op voorspraak van Ger van Mourik werd de aanvaller alsnog bij de selectie gehaald, omdat Rinus Michels een blessure aan zijn rug had. De Ajax-trainer liet Den Edel gelijk in de basis beginnen.

Dat bleek een gouden greep. Op de grasmat van het voormalige stadion De Meer was de aanvaller de allereerste scorende debutant. Om die eretitel extra glans te geven, schoot Den Edel na rust nog tweemaal raak in de wedstrijd tegen Be Quick. Ajax won het thuisduel met 5-1.

Dat bleek een gouden greep. Op de grasmat van het voormalige stadion De Meer was de aanvaller de allereerste scorende debutant. Om die eretitel extra glans te geven, schoot Den Edel na rust nog tweemaal raak in de wedstrijd tegen Be Quick. Ajax won het thuisduel met 5-1.

Naast zijn prachtige debuut, schreef Den Edel zowaar ook historie. Hij maakte het eerste doelpunt voor Ajax in de dan kersvers opgerichte Eredivisie. Op 2 september 1956 speelde Ajax zijn eerste Eredivisie-duel tegen NAC. De aanvaller besliste het historische duel met zijn treffer; Ajax won met 1-0. Aan het einde van dat seizoen 1956/1957 wonnen de Amsterdammers de landstitel. 

De aanvaller bracht in zijn tijd in De Meer nog een bijzonder record op zijn naam. Op 18 december 1955 maakte hij een hattrick binnen drie minuten namens Ajax tegen Excelsior. De Amsterdammers wonnen het duel in Kralingen met 4-6. Den Edel scoorde uiteindelijk vier keer en gaf die legendarische middag ook twee assists.

Den Edel was met Ajax ook actief buiten de landgrenzen. Zo was hij basisspeler in de allereerste Europese wedstrijd van Ajax. Op 20 november 1957 won Ajax bij het Oost-Duitse Wismut Aue met 1-3. Ook een jonge Sjaak Swart was die dag van de partij.

Zijn laatste wedstrijd als Ajacied speelde Den Edel op 8 maart 1959 tegen PSV. Ajax won met 1-0. Den Edel vertrok na afscheid in Amsterdam naar Alkmaar ’54, dat 5.672 gulden voor hem betaalde. Hij speelde één seizoen in Alkmaar. Via Vitesse en Limburgia kwam zijn voetbalcarrière uiteindelijk tot een einde. Hij was een multi-inzetbare speler en stond voor Ajax op de beide flanken, in de spits en zelfs af en toe nog op het middenveld.

Illustere rijtjes
In totaal speelde de voormalig aanvaller 108 officiële duels voor Ajax, waarin hij 56 keer wist te scoren. Nog lang na zijn voetbalcarrière speelde Den Edel mee met Lucky Ajax en staat hij voor altijd in Ajax roemruchte en eervolle Club van 100. Tot op hoge leeftijd was hij, samen met zijn vrouw een trouw bezoeker van de thuiswedstrijden van Ajax in de Johan Cruijff ArenA.

In een interview met de L1, de regionale zender van Limburg, vertelde hij jaren geleden hoe trots hij was om lid te zijn van de ‘Club van 100. "In de Johan Cruijff ArenA heb je een galerij om die Club van 100 te eren. Daar hang ik ook bij, naast Johan Cruijff en Jari Litmanen. Ik hang dus in goed gezelschap."

De aanvaller vergaarde met zijn 56 doelpunten in Amsterdamse dienst een plekje in de top vijftig van de meest scorende Ajacieden.

Ajax wenst de familie en nabestaanden van Den Edel veel sterkte toe met de verwerking van dit grote verlies.

Tags

  • #DenEdel

Socials

Gerelateerde artikelen

Haarmsthumb

Ajax DOC | 'Bobby': de herinneringen aan een clubicoon

Clublegende Bob Haarms werd negentig jaar geleden, op 8 maart 1934, geboren. Hij kwam op 6 juni 2009 te overlijden en heeft inmiddels een standbeeld bij de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA. Geen Ajacied was langer assistent-trainer bij Ajax en niemand won meer prijzen dan hij. Van Louis van Gaal tot Simon Tahamata, van Sjaak Swart tot Frank Rijkaard; allemaal blikken ze met respect en weemoed terug op de man wiens hersteltraining een begrip werd.

Tags

  • #Haarms

Socials