Slapen in de Johan Cruijff ArenA

Slapen
Slapen

Op de Veluwe, tussen het groen en de paarden, spreekt de directeur voetbalzaken van Ajax uitgebreid over het stopzetten van de competitie, (aanstaande) transfers, jeugdspelers en trainer Erik ten Hag.

Tags

  • #Johan Cruijff ArenA

Socials

Het voelt alweer als zo lang geleden. Op 7 maart 2020 speelde Ajax z'n laatste competitiewedstrijd (1-3-winst tegen sc Heerenveen, red.) voordat het land in een lockdown ging vanwege het coronavirus. Marc Overmars was 1 van de eersten die vond dat er een streep door de Nederlandse competitie moest worden gezet en sprak zich daar ook openlijk over uit.

"Daar is veel over te doen geweest", erkent hij nu. "Ik wilde duidelijkheid hebben op dat moment. Ik sta er ook nog helemaal achter dat ik mij heb uitgesproken, alleen had ik misschien iets meer geduld moeten betrachten. Maar ik was de onduidelijkheid zat."

Transfers
De KNVB besliste later dat er definitief een streep door de competitie werd gezet. Dat terwijl er in andere landen weer tegen een bal aan wordt getrapt. "Daar weegt het geld veel zwaarder dan bij ons. Daarom kijk ik ook zonder jaloezie naar dat soort landen", vertelt de technisch directeur eerlijk.

Op 1 juli gaat de transferwindow ook weer open en kunnen Europese clubs weer op zoek naar nieuwe spelers. Toch merkt Overmars dat de markt nu nog rustig is. "De interesse in onze spelers staat even on hold. Dat geldt ook voor onze inkomende transfers. Er wordt wel gezegd en geschreven dat we wat te besteden hebben, maar als wij zonder publiek moeten gaan spelen komt dat bij ons ook veel harder aan dan bij andere clubs. Wij hebben daar als directie ook dagelijks kopzorgen over gehad."

'Als de voorwaarden goed zijn voor alle partijen, dan mag je hem zo'n kans niet ontnemen.'
Dat namen als Andre Onana, Donny van de Beek en Nicolas Tagliafico deze zomer bij Ajax vertrekken is zodoende nog onzeker, legt Overmars uit. "Elke speler heeft z'n eigen verhaal. Ajax zal daarin meedenken. Het is een voordeel dat Edwin (Van der Sar, red.) en ik allebei ook een carrière als speler hebben gehad."

"Neem bijvoorbeeld Nico. Hij wordt 28. Ik snap dat als hij nog een stap wil zetten, dat dit wel het moment is. Als de voorwaarden goed zijn voor alle partijen, dan mag je hem zo'n kans niet ontnemen."

Antony
Ajax moet het volgend seizoen sowieso doen zonder Hakim Ziyech, die aan Chelsea werd verkocht. De Amsterdammers trokken zelf de Braziliaan Antony aan. Een speler die volgens Overmars rustig gebracht moet worden, maar wel een jongen is waar veel van verwacht kan worden.

"Het is een beetje vergelijkbaar met David Neres. We geven hem de tijd om aan Nederland te wennen. Het is een creatieve speler. Antony zit heel erg in de buurt van Hakim als speler; een linkspoot met een steekpass. Hij kan op links, rechts en op de 10. Laten we eens kijken hoe zich dat ontwikkelt."

Talenten van Ajax
Ondertussen is Overmars druk bezig met de contracten van de talentvolle lichting die er nu aan zit te komen. Onlangs werd Ryan Gravenberch voor langere tijd vastgelegd. In juli wil de technisch directeur met andere jongens om de tafel.

Hij hamert erop dat de jongens die nu in het beloftenelftal spelen ook vooral geduld moeten hebben. "Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Donny hebben ook in de Eerste Divisie gespeeld. Laat daar eerst maar zien dat je de beste bent, daarna mag je aan de deur kloppen."

'Dat kan binnen een dag veranderen, maar we hebben uitgesproken dat we willen dat hij blijft.'
"Familie en agenten worden gek gemaakt door Europese clubs die onze talenten willen. Ik hoor niks anders. Dan is het van 'hij kan naar United'. Ik zeg dan weleens: 'als je denkt dat je het daar beter hebt, dan moet je gaan'. We willen iedereen een sportief plan geven. Kijk maar hoe het nu met Gravenberch is gegaan. Die heeft ook veel eerst in 'Jong' gespeeld."

Erik ten Hag
Met Erik ten Hag heeft Ajax in ieder geval een trainer die de jeugd ook een kans wil en durft te geven. Dit jaar nog debuteerden Sontje Hansen, Quinten Timber en Naci Ünüvar bijvoorbeeld nog in een officiële wedstrijd. Overmars wil de coach logischerwijs graag behouden in Amsterdam. "Dat kan binnen een dag veranderen, maar we hebben uitgesproken dat we willen dat hij blijft. Hij heeft het fantastisch gedaan."

Het contract van Ten Hag werd vorig jaar zomer nog verlengd. "Wij willen de slag naar Europa weer maken. We hebben dat vorig jaar een klein beetje gedaan door op de poort te kloppen. Daar hebben we zoveel goodwill mee gekweekt. Daar is Erik enorm belangrijk in geweest."

Tags

  • #Johan Cruijff ArenA

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl