Special | Lucky Ajax in Griekenland

Lucky Ajax, het elftal van oud-spelers, ging precies één jaar geleden naar Griekenland. Onder meer Sjaak Swart, Angelos Charisteas, Simon Tahamata en Aron Winter waren uitgenodigd door de veteranen van PAS Giannina en speelden daar een spectaculaire wedstrijd.

Tags

  • #LuckyAjax

Socials

In deze special worden de Ajacieden van dichtbij gevolgd en komen Swart, Charisteas, Tahamata en Winter uitgebreid aan het woord over de onvergetelijke reis, waar ze als helden werden ontvangen.

Grote naam
Ajax is in Griekenland nog altijd een grote naam. Sinds het begin van de jaren zeventig is het aantal Griekse supporters enorm groot, vooral bij PAS Giannina. Vlak na hun oprichting in 1966 werden ze geïnspireerd door het Ajax van Johan Cruijff, Piet Keizer en Swart. De Grieken kopieerden de aanvallende speelstijl en legden de focus op spelers uit eigen jeugd. Voor het 'Ajax van Epirus' ging met het bezoek van Lucky Ajax een droom in vervulling.

"We zijn erg blij want onze droom dat Ajax in loannina een wedstrijd gaat spelen, komt uit", aldus Dimitrios Kleitsas, veteraan van PAS Giannina. "We zijn niet alleen opgewonden, we zijn ook erg blij. Het is een grote eer voor ons, mensen van loannina, om deze geweldige spelers te ontvangen", vult ploeggenoot Emilios Neos aan.

Clinic
De reis is voor Lucky Ajax, dat in december 2022 dertig jaar bestond, één van de hoogtepunten in de geschiedenis van de vereniging met oud-spelers. Tijdens de memorabele trip maakten Tahamata en Winter tijd vrij voor een clinic voor de Griekse jeugdspelers. De ex-Ajacieden verzorgden een mooie techniektraining en gaven de Griekse jeugd een onvergetelijke dag.

Bezoeken en activiteiten
Tijdens het mooie, Griekse avontuur stonden er ook enkele activiteiten op het programma. Zo bezocht Lucky Ajax de gouverneur en de burgemeester van Epirus. Daarnaast brachten de ex-Ajacieden ook een bezoek aan de Vikos vallei op zo’n vijftienhonderd meter hoogte. Ten slotte stond er nog een mooie boottrip op het programma.

Training
Een voetbaltraining kon voorafgaand aan de wedstrijd tegen de veteranen van PAS Giannina niet ontbreken. Swart maakte ondanks zijn leeftijd een fitte indruk op het trainingsveld. "Dit is lekker als je twee dagen onderweg bent met warmte. Dit is weer goed voor de conditie", zei het clubicoon na afloop van de training.

Memorabele wedstijd
Het hoogtepunt van de Griekse trip was de wedstrijd tegen PAS Giannina. Charisteas mocht als gastspeler de spitspositie bekleden tijdens het duel in zijn vaderland. "Het is een fantastisch gevoel om met Lucky Ajax in Griekenland te spelen. Het is belangrijk voor het publiek hier. Het is echt fantastisch dat ik weer het Ajax-shirt mag dragen", aldus de Griekse spits.

Lucky Ajax had zich in de regen goed voorbereid op het treffen met de Griekse veteranen en dat was terug te zien op het veld. De voormalig Ajacieden wonnen met 2-7 van PAS Giannina. Tijdens de wedstrijd werd ook kort stilgestaan bij het overlijden van ex-Ajacied Barry Hulshof, die in het verleden ook trainer van PAS Giannina was.

Griekse mythologie
De Ajacieden sloten het Griekse avontuur af met een bezoek aan de plek waar het huis van de zonen van de Griekse held Ajax stond. Swart plantte een boom namens Lucky Ajax, zodat iedereen deze bijzondere plek nog lang zal herinneren.

Gerelateerde artikelen

EC 1 1972

On This Day | Cruijff bezorgt Ajax Europa Cup

Op 31 mei 1972 won Ajax voor de tweede keer op rij de Europa Cup 1. In de Rotterdamse Kuip loodste Johan Cruijff de Amsterdammers langs Inter met twee treffers: 2-0.

Tags

  • #OnThisDay

Socials

EC1 1973

On This Day | Ajax verovert Europa Cup 1

Een vroege goal van Johnny Rep na vier minuten was op 30 mei 1973 voldoende voor het veroveren van de Europa Cup 1. In Belgrado won de ploeg met onder meer Johan Cruijff, Piet Keizer, Johan Neeskens en Arie Haan in de gelederen met 1-0 van Juventus.

Tags

  • #OnThisDay

Socials

Otdclfinalemilan

On This Day | Kluivert loodst Ajax naar UEFA Champions League-winst

Ajax beleefde op 24 mei 1995 een avond voor in de geschiedenisboeken. De talentvolle Ajacieden van Louis van Gaal wonnen 28 jaar geleden de UEFA Champions League in het Ernst Happel-stadion in Wenen. De Amsterdammers versloegen AC Milan in de finale van het grootste Europese clubtoernooi met 1-0 dankzij een late goal van de piepjonge Patrick Kluivert.

Tags

  • #OnThisDay

Socials