Special | Lucky Ajax in Griekenland

Lucky Ajax, het elftal van oud-spelers, ging afgelopen zomer naar Griekenland. Onder meer Sjaak Swart, Angelos Charisteas, Simon Tahamata en Aron Winter waren uitgenodigd door de veteranen van PAS Giannina en speelden daar een spectaculaire wedstrijd.

Tags

  • #LuckyAjax

Socials

In deze special worden de Ajacieden van dichtbij gevolgd en komen Swart, Charisteas, Tahamata en Winter uitgebreid aan het woord over de onvergetelijke reis, waar ze als helden werden ontvangen.

Grote naam
Ajax is in Griekenland nog altijd een grote naam. Sinds het begin van de jaren zeventig is het aantal Griekse supporters enorm groot, vooral bij PAS Giannina. Vlak na hun oprichting in 1966 werden ze geïnspireerd door het Ajax van Johan Cruijff, Piet Keizer en Swart. De Grieken kopieerden de aanvallende speelstijl en legden de focus op spelers uit eigen jeugd. Voor het 'Ajax van Epirus' ging met het bezoek van Lucky Ajax een droom in vervulling.

"We zijn erg blij want onze droom dat Ajax in loannina een wedstrijd gaat spelen, komt uit", aldus Dimitrios Kleitsas, veteraan van PAS Giannina. "We zijn niet alleen opgewonden, we zijn ook erg blij. Het is een grote eer voor ons, mensen van loannina, om deze geweldige spelers te ontvangen", vult ploeggenoot Emilios Neos aan.

Clinic
De reis is voor Lucky Ajax, dat in december dertig jaar bestaat, één van de hoogtepunten in de geschiedenis van de vereniging met oud-spelers. Tijdens de memorabele trip maakten Tahamata en Winter tijd vrij voor een clinic voor de Griekse jeugdspelers. De ex-Ajacieden verzorgden een mooie techniektraining en gaven de Griekse jeugd een onvergetelijke dag.

Bezoeken en activiteiten
Tijdens het mooie, Griekse avontuur stonden er ook enkele activiteiten op het programma. Zo bezocht Lucky Ajax de gouverneur en de burgemeester van Epirus. Daarnaast brachten de ex-Ajacieden ook een bezoek aan de Vikos vallei op zo’n vijftienhonderd meter hoogte. Ten slotte stond er nog een mooie boottrip op het programma.

Training
Een voetbaltraining kon voorafgaand aan de wedstrijd tegen de veteranen van PAS Giannina niet ontbreken. Swart maakte ondanks zijn leeftijd een fitte indruk op het trainingsveld. "Dit is lekker als je twee dagen onderweg bent met warmte. Dit is weer goed voor de conditie", zei het clubicoon na afloop van de training.

Memorabele wedstijd
Het hoogtepunt van de Griekse trip was de wedstrijd tegen PAS Giannina. Charisteas mocht als gastspeler de spitspositie bekleden tijdens het duel in zijn vaderland. "Het is een fantastisch gevoel om met Lucky Ajax in Griekenland te spelen. Het is belangrijk voor het publiek hier. Het is echt fantastisch dat ik weer het Ajax-shirt mag dragen", aldus de Griekse spits.

Lucky Ajax had zich in de regen goed voorbereid op het treffen met de Griekse veteranen en dat was terug te zien op het veld. De voormalig Ajacieden wonnen met 2-7 van PAS Giannina. Tijdens de wedstrijd werd ook kort stilgestaan bij het overlijden van ex-Ajacied Barry Hulshof, die in het verleden ook trainer van PAS Giannina was.

Griekse mythologie
De Ajacieden sloten het Griekse avontuur af met een bezoek aan de plek waar het huis van de zonen van de Griekse held Ajax stond. Swart plantte een boom namens Lucky Ajax, zodat iedereen deze bijzondere plek nog lang zal herinneren.

Tags

  • #LuckyAjax

Socials

Gerelateerde artikelen

Still O15

Special | Winnen of leren: op reis met Ajax O15

Deze mini-documentaire biedt een uniek inkijkje tijdens een internationaal toernooi van een jeugdelftal van Ajax. We reisden mee met Ajax O15 naar het prestigieuze Marveldtoernooi in Groenlo. Aan de hand van interviews, kleedkamerbeelden, alternatieve wedstrijdbeelden en emoties na afloop wordt er een bijzonder inkijkje gegeven in de beleving van dit toernooi.

Tags

  • #AjaxO15

Socials

Thumb 880

Special | 75x Johan

Geniet van Johan Cruijff. 75 momenten van de eeuwige nummer veertien op een rij. Van het absolute begin tot herdenkingen en van waanzinnige acties tot zijn nalatenschap. Geniet van al het moois wat de persoon én voetballer Cruijff teweeg heeft gebracht.

Tags

  • #Cruijff

Socials

Header 880

Special | 'Antony & Larissa: Vanaf de eerste omhelzing'

Een vriendschap voor het leven. Dat hebben Antony en Larissa, een tienjarig meisje uit Brazilië. Sinds Antony’s periode bij São Paulo hebben de twee een innige band met elkaar. Op uitnodiging van Ajax was Larissa met haar familie in Amsterdam om, samen met de Ajacied, een geweldige tijd te beleven.

Tags

  • #Antony

Socials