Special Real Madrid - Ajax | 'Nu moet Real er 100 maken!'

In maart 2019 schreef Ajax tegen Real Madrid een nieuw hoofdstuk in de rijke clubgeschiedenis. Twee jaar later kijken Dusan Tadic, Daley Blind, Nico Tagliafico en Erik ten Hag in de special 'Nu moet Real er 100 maken!' terug op die memorabele avond in Madrid.

Tags

  • #UCL
  • #REAAJA

Socials

Sensationeel en historisch. Dat zijn de eerste twee woorden die Ten Hag te binnen schieten als hij denkt aan Real Madrid – Ajax. 

Na het met 1-2 verloren heenduel was de hoop op succes tegen Real allerminst vervlogen. "Het gevoel overheerste dat er meer in had gezeten en dat er nog van alles mogelijk was in de return”,  vertelt Ten Hag. "Veel veranderde er voor de uitwedstrijd dan ook niet aan ons spelplan, alleen kwam erbij dat we natuurlijk moesten scoren.”

Geloof
Dat vertrouwen zat diep verankerd in de hele selectie. Daley Blind weet nog goed hoe er in de groep werd gesproken over de ontmoeting met de Spaanse topclub. "We zeiden tegen elkaar: we kunnen ze gewoon pakken. We gaan ze met ons voetbal kapotmaken'. Dat soort uitspraken kwamen langs. We lachten erom, maar geloofden het ook echt.”

Dat geloof bracht ruimte voor ontspanning, aldus Blind. "We hadden aardig wat grappenmakers in het elftal. Bij Neres en Ziyech kon je altijd wat drukte opzoeken. Met Frenkie kon je zelfs in het veld nog een dolletje maken. Ik denk dat we daar allebei van genoten. Maar we wisten ook heel goed wanneer we serieus moesten zijn.”

Hoewel Ten Hag in aanloop naar de wedstrijd extreem gefocust was, liet ook hij het op een gegeven moment gaan. "Ik moet het los laten zodra ik mijn plan aan de spelers heb gepresenteerd. Daarna is het aan hun. Dan heb ik er alle vertrouwen in en straal ik ook uit dat ik geloof dat zij de tegenstander aan kunnen.”

In het Bernabéu
Blind was, eenmaal aangekomen in het stadion, volledig voorbereid. "In het stadion maak ik hier en daar een praatje. Ik speel een spelletje Candy Crush op mijn telefoon. Ik heb de voorbereiding op dat moment al gedaan.”

Ook Nico Tagliafico was er eenmaal in het Bernabéu behoorlijk gerust op. De linksachter had een geweldige connectie met zijn medespelers, waaronder met Frenkie de Jong. "We hadden zo’n sterke band, dat onze bewegingen automatisch gingen. Op het veld wisten we precies wat we moesten doen. De technische staf gaf ons nog een paar tips. Maar de bewegingen gingen al automatisch. Iedereen had zoveel vertrouwen in zichzelf. Elke speler kende zijn kwaliteit waarmee hij de ploeg versterkte.”

Ten Hag beseft dat de prestatie in Madrid iets unieks was. De overwinning op Real zal voor altijd verbonden zijn aan de spelersgroep van dat seizoen. “Toen we dat jaar begonnen hadden we hier nooit van durven dromen. Ajax moest weer een naam worden en kleur op de wangen krijgen. Dit was hoe ze het ooit bedacht hadden. Een vriendenteam, dat hier altijd aan verbonden zal blijven. En een groep die daardoor ook altijd met elkaar verbonden zal zijn. Dat is een van de hoogste dimensies die je als team kunt bereiken."

Tags

  • #UCL
  • #REAAJA

Socials

Gerelateerde artikelen

Deligtrealmadrid

On This Day | Een magische avond in Madrid

Op 5 maart 2019 speelde Ajax een fantastische wedstrijd in Madrid in de UEFA Champions League. Alles klopte die avond. In een kolkend Santiago Bernabéu won de ploeg van Erik ten Hag met 1-4 van Real Madrid.

Tags

  • #OnThisDay

Socials