Special | Wereldbeker 1995 - Een kuchje in november

Op 28 november 1995 won Ajax in Tokyo de Wereldbeker ten koste van Grêmio. Zes dagen eerder was in een van de beste wedstrijden uit de clubhistorie Real Madrid al met 0-2 verslagen in Santiago Bernabéu. En ook de terugreis en huldiging op het Museumplein waren memorabel.

Tags

  • #Wereldbeker1995
  • #OnThisDay

Socials

"Het was een Real Madrid met grote namen; met Michael Laudrup en Ivan Zamorano. Maar goed, wij waren toevallig wel de Europees kampioen qua clubteams. Wij konden ook wel een aardig balletje trappen", kijkt aanvoerder Danny Blind terug op die historische wedstrijd in Spanje.

Het bleef lang 0-0 in Santiago Bernabéu. Onterecht overigens. Ajax was heer en meester en zag twee goals afgekeurd worden. Ook dat bleek ten onrechte. Blind: "Real Madrid is een bolwerk, door de geschiedenis heen, waar scheidsrechters en grensrechters gevoelig voor zijn. We hebben gedonder met de VAR tegenwoordig, maar daar had de VAR honderd procent een goal uit gehaald. Dan moet je als team wel je 'koppie' erbij houden."

Heroïsche overwinning
Uiteindelijk zou Jari Litmanen in de tweede helft alsnog de 0-1 maken in Madrid. Patrick Kluivert zorgde voor de beslissende 0-2. "Het had 0-5, 0-6 moeten zijn. Dat maakt het verhaal alleen nog maar heroïscher."

Enkele dagen later reisde Ajax af naar Japan voor de finale van de Wereldbeker. "We gingen met een heel goed gevoel naar Tokyo. Het ging in de competitie supergoed, we liepen geruisloos door de poule in de Champions League en er kwam nog een toefje vertrouwen bij vanwege de manier waarop we Real Madrid hadden verslagen."

In Japan nam Ajax het op tegen Grêmio. Een relatief onbekend ploeg, maar met Felipe Scolari als trainer en tactisch meesterbrein. Hij had Ajax zo goed bestudeerd dat de ploeg van Louis van Gaal amper in z'n spel kon komen. "We waren wel de bovenliggende partij, maar creëerden niet veel kansen."

'Dat was één van mijn langste wandelingen in mijn leven geloof ik: van de middenlijn naar de penaltystip toe.'

In de tweede helft kwam Ajax wel tegen tien man te staan na een rode kaart bij de Brazilianen. Toch stond het na negentig minuten nog 0-0. Ook in de verlenging werd er niet gescoord. Penalty's moesten voor de beslissing zorgen. 

"Een loterij vind ik een groot woord, maar het blijft een apart gebeuren", kijkt Blind terug op die reeks. De eerste drie penalty's werden gemist. Daarna scoorde iedereen. Totdat de ervaren aanvoerder mocht aanleggen. "Dat was één van mijn langste wandelingen in mijn leven geloof ik: van de middenlijn naar de penaltystip toe."

"Je weet dat het de beslissende is. Dat gaat allemaal door je hoofd als je daar naartoe loopt. Ik weet nog wel van dat kuchje onderweg. Dat geeft wel aan dat er spanning op zit." De Ajacied schoot raak. Nu, 28 november 2020, precies 25 jaar geleden. "Dan heb je toch wel weer een mijlpaal bereikt als Ajax-zijnde." 

Een nieuwe auto
Blind werd na die wedstrijd gekozen tot de beste speler van de wedstrijd. "Dat geeft wel aan hoe belabberd de wedstrijd was", lacht hij nu hardop. Als prijs kreeg hij een auto van de sponsor. Hij verkocht diezelfde avond de auto voor 35.000 dollar. "Een groot gedeelte hebben we met elkaar opgedronken. Dat hebben we toen wel verdiend. De overige paar duizend euro heb ik uitgedeeld aan de staf. Een Sjakie Wolfs, Bobby Haarms, de fysio's. Uiteindelijk kwam ik met lege zakken thuis en was mijn vrouw wel benieuwd waar de auto gebleven was."

Een paar dagen later stonden er in Amsterdam weer duizenden mensen in het centrum om de Ajacieden toe te juichen. Een waar volksfeest. En Blind? Die stond daar met kleine Daley op het podium voor alle Ajax-fans. "Die was vijf toen, als ik het goed bereken. Ik weet ook niet hoe dat gegaan is precies. Maar het is wel leuk voor zo'n ventje van vijf."