Team van Toen | Ezra Walian: van Amsterdam tot Makassar

Ezraheading
Ezraheading

De inmiddels 23-jarige Ezra Walian speelde in de gouden B-lichting samen met Donny van de Beek en Abdelhak Nouri, werd met dat elftal landskampioen en eindigde met 28 doelpunten in de competitie als topscorer. Toch vertrok hij in 2016 bij Ajax; zijn contract werd niet verlengd. Het geringe aantal speelminuten bij Jong Ajax brak hem op.

Tags

  • #TeamvanToen

Socials

We blikken met hem terug op zijn succesvolle jaren in de jeugdopleiding van Ajax en praten bij over het avontuur in Indonesië.

Walian maakte op zijn veertiende de overgang van AZ naar Ajax, de club waarvan hij al zijn hele leven fan was. Hij kwam binnen in de B2, maar werd snel doorgeschoven naar de B1 van Orlando Trustfull. Dat bleek een fantastische lichting, waar het voetbalplezier vanaf straalde.

"Orlando vond het altijd belangrijk dat we plezier hadden. Met onze kwaliteiten kwam de rest daarna vanzelf wel. Het gevoel in de groep was ook goed. Terry (Lartey Sanniez, red.) kon bijvoorbeeld altijd wel een sfeertje in de kleedkamer maken. Ik denk dat we daarom ook met heel veel zelfvertrouwen konden spelen, wat resulteerde in leuk spel. Iedereen kwam ook altijd graag naar de B1 kijken. Dat had ik nooit echt op die manier meegemaakt."

Boven: Damon Mirani, Jairo Riedewald, Riechedly Bazoer, Donny van de Beek, Ezra Walian, Greg L’ami, Indy Groothuizen, Jari Verburg, Terry Lartey Sanniez, Shaquill Sno, Damian van Bruggen, Leeroy Owusu  Onder: Damil Dankerlui, Zakaria El Azzouzi, Pelle Clement, Jordi Bruijn, James Efmorfidis, Melvin Vissers, Abdelhak Nouri, Vaclav Cerny, Adham El Idrissi.
Boven: Damon Mirani, Jairo Riedewald, Riechedly Bazoer, Donny van de Beek, Ezra Walian, Greg L’ami, Indy Groothuizen, Jari Verburg, Terry Lartey Sanniez, Shaquill Sno, Damian van Bruggen, Leeroy Owusu Onder: Damil Dankerlui, Zakaria El Azzouzi, Pelle Clement, Jordi Bruijn, James Efmorfidis, Melvin Vissers, Abdelhak Nouri, Vaclav Cerny, Adham El Idrissi.

Het jaar 2012/2013 werd voor de B1, en voor Walian, dan ook een enorm succesvol seizoen. Het team pakte het landskampioenschap, won de beker en reikte tot de finale van de Future Cup.

"Ik speelde lekker en scoorde veel. We hebben ook bijna alles gewonnen wat er te winnen viel. Vanaf het moment dat ik in de groep kwam, merkte ik dat het overheersende gevoel was dat we alles konden winnen. Ik denk dat we allemaal wisten: als we ons niveau halen kan niemand in Nederland ons aan. Dat hebben we ook laten zien denk ik."

De periode na Ajax
Na zijn succesvolle jaar in de B1 maakte hij de stap naar de A1 in Amsterdam. Zijn tijd in de jeugdopleiding kreeg een vervolg in de Keuken Kampioen Divisie bij Jong Ajax, waar hij 22 keer zijn opwachting maakte. In 2017 stopte zijn avontuur op de Toekomst. Zijn contract werd niet verlengd.

Na twee jaar Almere City en RKC Waalwijk belde PSM Makassar uit Indonesië. Walian kende het land al goed; op zijn vijftiende ging hij voor de eerste keer naar Indonesië om voetbalclinics te geven aan kansarme kinderen. Naarmate hij dit vaker deed, gesteund door de Ajax Foundation, nam de mediahype rondom zijn persoon toe. Het land sloot hem in haar armen. Na veel wikken en wegen besloot Walian het avontuur aan te gaan.

"Het is natuurlijk iets heel anders; Nederlands voetbal en het voetbal in Indonesië. De stijl is anders, de mensen zijn anders, het niveau is wat lager, noem maar op. In het begin is het zeker ook een cultuurshock geweest. Maar ik heb altijd al een band gehad met het land. Samen met de Ajax Foundation ben ik meerdere malen in Indonesië geweest voor het goede doel."

Een seizoen nadat PSM de Piala Indonesia won, het nationale bekertoernooi, sloot hij in 2019 aan bij de club uit Makassar. De cultuur rondom de sport heen maakte gelijk al een diepe indruk op hem. "Voetbal leeft enorm, dat is niet normaal. Ik denk soms echt: ‘wow, ik speel in een vol stadion van veertig-, vijftigduizend man’. Ook op social media volgen ze alles (Walian heeft 500 duizend trouwe volgers op Instagram, red.). Ze zijn enorm voetbalminded. Als je op straat rondloopt herkent iedereen je. Het hele land draait eigenlijk om voetbal. De fans gunnen me ook het allerbeste, zij willen me het liefst weer in Europa zien. Ik vind dat iets heel moois hebben."

Indonesisch elftal
Omdat Walians vader uit Indonesië komt, kon hij switchen naar de Indonesische nationaliteit en deed hij dat ook. Vanwege een wedstrijd bij het Nederlands Elftal O17 mocht hij voor lange tijd niet voor het Indonesische elftal uitkomen. Dankzij nieuwe reglementen kan dat nu wel. Nadat een speler twee jaar geen jeugdinterlands heeft gespeeld, mag een desbetreffende speler uitkomen voor een ander land, indien diegene een dubbele nationaliteit heeft.

Walian maakte in 2017 al zijn debuut tijdens een oefenwedstrijd voor Indonesië en hoopt nu door de nieuwe regelgeving binnenkort opnieuw zijn opwachting te kunnen maken. "Dat is iets belangrijks voor mij. Ik maakte toentertijd mijn debuut tegen Maleisië, in Kuala Lumpur, voor 80.000 man. Dat je dan het volkslied mag meezingen en de fans helemaal gek worden, dat zijn echt de ervaringen waar je het voor doet. Ik vind het heel mooi om voor mijn land uit te mogen komen.”

Prachtige tijd bij Ajax
Hoewel hij het enorm naar zijn zin heeft in Indonesië blijft Walian met een schuin oog naar Europa kijken. Mocht het er toch niet van komen, dan speelt hij met liefde de rest van zijn carrière in Azië en support hij zijn vrienden van vroeger van iets verder weg.

"Natuurlijk wil iedereen Ajax 1 halen en een succesvolle carrière in Europa. Dat is alleen niet voor iedereen weggelegd. Ik heb een fantastische tijd gehad bij Ajax, maar ik speel nu met alle plezier hier in Indonesië. Om mijn vrienden van vroeger vanaf de zijlijn te blijven volgen, vind ik net zo tof. Ik heb nog veel contact met Noussie (Mazraoui, red.) en om hem dan in het eerste en in de UEFA Champions League de pannen van het dak te zien spelen doet me goed.”

Gerelateerde artikelen

Boywaterman

Team van Toen | Boy Waterman: 'Leukste tijd van mijn carrière was bij Ajax'

Hoewel het bijna twintig jaar geleden is dat Boy Waterman in een Ajax-shirt keepte, is hij zijn tijd in Amsterdam niet vergeten. Sterker nog, de 36-jarige doelman kijkt met een bijzonder goed gevoel terug op zijn jaren in de jeugdopleiding. Waterman keepte na zijn Ajax-tijd bij meerdere clubs in Nederland en is op dit moment speler van OFI Kreta. Maar wat blijkt, oude liefde roest zeker niet. Zelfs via FaceTime praat hij met warmte over zijn tijd in de B2 en de jeugdopleiding van Ajax. “Ik heb het daar zo leuk gehad. Het was denk ik de leukste tijd van mijn carrière.”

Tags

  • #TeamvanToen

Socials