Thanks, Nous | Van twijfel naar wereldtop

Noussair Mazraoui vertrekt na zeventien jaar Ajax naar het Duitse Bayern München. Als jeugdspeler ging de rechtsback nooit met volle overtuiging naar het eindgesprek aan het slot van elk seizoen, maar eenmaal als senior ontpopte hij zich tot een zeer waardevolle vleugelverdediger. "Het overgrote deel van mijn leven ben ik bij Ajax geweest. Ik ga het missen, man."

Tags

  • #Mazraoui

Socials

Terwijl Mazraoui zijn Ajax-shirts netjes opvouwt denk hij terug aan zijn laatste moment in de Johan Cruijff ArenA. "Het klappen in het stadion, de laatste paar meters. De eerste keer dat ik daar was, was tijdens de Talentendagen. Ik maakte slidings en ging er helemaal voor. Ik kan me herinneren dat ik me achter een bank verstopte toen de brief werd voorgelezen of ik naar Ajax mocht. Mijn vader keek, want ik durfde niet te kijken. De eerste keer was ik niet door, dat was pijnlijk."

Altijd doorgaan
Opgeven deed Mazraoui toen niet en heeft hij nooit gedaan. "Dat heb ik me van jongs af aan aangeleerd. Er komen altijd nieuwe kansen en mogelijkheden." De periode in de Ajax-jeugd was een mooie en soms moeilijke tijd. "Ik zat niet bij de beste van het team en ging nooit met de volle overtuiging naar het eindgesprek. Het was altijd spannend. Nu ik erop terugkijk is het prachtig welke weg ik heb afgelegd."

Die twijfel maakte Mazraoui in de jeugd soms best verdrietig. "Ik was een jonge jongen en voetbal was, en is, alles voor mij. Als ik soms een lange tijd niet speelde was het moeilijk. Je ziet je teamgenoten veel spelen en zelf zit je op de bank terwijl je het liefst wil spelen. Als jonge jongen is dat erg lastig."

Stoppen was geen optie
Mazraoui kreeg de optie om te gaan spelen bij Jong Ajax zonder contract. "Toen heb ik overwogen om te stoppen en naar een andere club te gaan. Ik heb dat uiteindelijk niet gedaan. Er kwam een nieuwe trainer in de vorm van Marcel Keizer en ik zag daar kansen in." Zijn doorzettingsvermogen valt te prijzen. "Ik ben wel trots op mezelf, ja. Ik ben gewoon een voetballiefhebber. Stoppen met voetballen was nooit een optie."

Zijn ontwikkeling deelde Mazraoui het meest met zijn vader "Hij is er vanaf het begin bij geweest en heeft alles meegemaakt. Tuurlijk was rest van mijn familie er ook bij betrokken, maar mijn vader heeft alle emoties gezien en gevoeld."

Beloning
Op 4 november 2017 volgde de beloning: Mazraoui kreeg zijn eerste profcontract. "Een gevoel van waardering. Dat was een heel trots moment. Op dat moment kreeg ik voor het eerst in mijn carrière zoveel vertrouwen van een trainer. Keizer zag mij als één van de beste. Daar had ik mijn hele leven voor gevochten, het was een bevrijdende dag. Ik ben best een emotionele jongen en was heel blij toen ik het contract mocht tekenen. Mensen die heel close met me zijn waren bij dit mooie moment."

Zijn debuut in Ajax 1 voelde heel spannend. "Het was een stap die ik had gezet en toen wilde ik door. Het was weer een nieuwe start van iets nieuws. Ik genoot van de sfeer en wilde mijn, op dat moment relatief onbekende, naam vestigen bij de supporters." Het eerste duel in de UEFA Champions League had iets magisch vertelt 24-jarige vleugelverdediger. "Kippenvel. Die tune. De motivatie en energie giert door je hele lichaam. Ik kon niet wachten om te beginnen. Je ziet een bepaalde energie in de tribune."

Geloof
De uitwedstrijd tegen zijn nieuwe werkgever vond Mazraoui het mooiste duel in de UEFA Champions League. "Persoonlijk was dat mijn beste wedstrijd in de groepsfase. Vanaf dat moment ontstond er iets. Ons team had weinig ervaring op het hoogste podium, maar er kwam een geloof in het team wat resulteerde in iets geweldigs."

Bij de vraag welke wedstrijd hij het mooiste vindt uit zijn gehele Ajax-periode gaan zijn gedachte opnieuw terug naar dat fantastische Champions League-seizoen. "De halve finale tegen Tottenham Hotspur in Amsterdam misschien wel. Het was pijnlijk, maar het spelen van een halve finale zal uiteindelijk blijven hangen."

In mei 2022 tekende Mazraoui een contract voor vier jaar bij FC Bayern München. "Ik was blij dat die onzekerheid achter me lag. Alle keuzes die ik kon maken bracht veel met zich mee en ondertussen moest ik me focussen op mijn spel bij Ajax. Ik vond het zwaar om alles telkens af te wegen. Die vragen gingen elke dag door mijn hoofd." Uiteindelijk besloot de verdediger voor de Duitsers te kiezen. "Het is één van de grootste clubs van Europa. Qua voetbal en structuur lijk het best veel op Ajax. Ik denk dat ik daar het beste bij pas."

Stap naar Duitsland
In München komt Mazraoui een bekende tegen die deze zomer dezelfde transfer heeft gemaakt. "Het is leuk om samen met Ryan Gravenberch daar naartoe te gaan. Het gaat iets nieuws worden voor ons allebei. We gaan elkaar elke dag zien." Het leren van de Duitse taal gaat goed. "Ik pik het prima op. Het is geen heel groot verschil met Nederlands en ik heb ook Duits gehad op school."

"Ik heb beide kanten gezien van de medaille. Dat maakt voetbal speciaal. Het is niet altijd mooi of lelijk. Dat is de les die ik heb geleerd. Ik heb professioneel voetbal leren kennen. Ik heb zeventien jaar bij Ajax gezeten en ben nu 24. Ik heb het overgrote deel hier gezeten en dat ga ik missen, man. Van A tot Z, alles", sluit Mazraoui dankbaar af. 

Gerelateerde artikelen

Youormethumb (1)

You Or Me? | Labyad en Mazraoui | Wie heeft het laatst met Hakim Ziyech gebeld?

Hoe goed kennen de Ajacieden zichzelf en hun medespelers? In 'You Or Me?' krijgt elk team veertien vragen voorgelegd waarbij twee antwoorden mogelijk zijn: kiezen ze zichzelf of toch hun teamgenoot? Als de spelers hetzelfde bordje omhoog houden levert dat een punt op. In deze aflevering nemen Zakaria Labyad en Noussair Mazraoui het tegen elkaar op.

Tags

  • #Labyad
  • #Mazraoui

Socials

5Secrulev2

5 Second Rule #4 | Mazraoui vs. Labyad

Episode number four: Noussair Mazraoui versus Labyad. This is '5 second rule'. Each player has to give five correct answers within five seconds.

Tags

  • #Labyad
  • #Mazraoui

Socials

2020 10 16 Training Ajax 0101

Zidane of Zlatan? | 14 vragen aan Noussair Mazraoui

In onze rubriek 14 questions leggen we Ajacieden vragen en dilemma's voor. Ditmaal is het de beurt aan Noussair Mazraoui. Kiest hij voor Zlatan of Zidane? En gaat hij voor het winnen van de Champions League of juist het veroveren van de wereldtitel?

Tags

  • #Mazraoui

Socials