Van Damme: 'Wielrennen is een uit de hand gelopen hobby geworden'

Jelle van Damme droeg begin deze eeuw het Ajax-shirt en zat in de kleedkamer met spelers als Zlatan Ibrahimovic, Cristian Chivu en Rafael van der Vaart. De Belg kwam tot 33 officiële wedstrijden in Amsterdamse dienst en speelde onder meer de UEFA Champions League-kwartfinale tegen AC Milan. In een item van Inside Ajax zochten we de oud-Ajacied op en spraken we onder meer over zijn tweede passie naast voetbal: wielrennen.

Tags

  • #VanDamme

Socials

"Ajax zal voor mij altijd de club blijven waar ik als voetballer en mens het meest geleerd heb", blikt een tevreden Van Damme terug. "In het begin had ik het super moeilijk en wilde ik eigenlijk terug naar België. Ik kwam uit Lokeren, een heel klein stadje. En ik moest helemaal alleen naar het 'grote' Amsterdam."

Ondanks het moeizame begin, heeft Van Damme warme herinneringen aan zijn Ajax-periode. "Gezien mijn leeftijd en waar ik vandaan kwam, speelde ik naar mijn mening genoeg. Ik was er altijd bij, zat iedere keer op de bank en mocht soms invallen. Ik had ook Maxwell voor me. Hij is de enige speler in mijn carrière geweest waarvan ik dacht dat hij beter was dan ik. Daarom kon ik rustig op de bank zitten."

Wielrennen
Van Damme stortte zich na zijn actieve voetballoopbaan op het wielrennen. Hij rijdt lange afstanden, flinke snelheden en serieuze wedstrijden. "Als ik op de fiets zit vergeet ik alles. Dankzij het wielrennen kom je ook op plaatsen waar je normaal gesproken niet zou komen. Je bent wel echt aan het afzien op de fiets, maar tegelijkertijd ben je ook aan het genieten. Het is soms gewoon gratis therapie."

De inmiddels veertigjarige oud-Ajacied ging al verschillende keren met profwielrenners op pad. "Ik heb een paar vrienden die profwielrenners zijn. Denk hierbij aan Greg van Avermaet, Mathieu van der Poel en Olivier Naesen. Het zijn goede, normale jongens die voor hun vak leven. Er is altijd wederzijds respect. Dat komt omdat we allemaal weten wat je ervoor moet doen en soms ook voor moet laten om topsport te bedrijven."

Gerelateerde artikelen

Gabri1920

Gabri: 'Ik had bij Ajax willen stoppen'

Bij het horen van de naam Gabri gaan de gedachten direct terug naar oneindige rushes en onuitputtelijke werklust. Hij was in 2006 de eerste voetballer die de oversteek maakte van FC Barcelona naar Ajax. In totaal speelde hij vier seizoenen in Amsterdam. Tegenwoordig woont hij in het dwergstaatje Andorra. We gingen bij hem langs.

Tags

  • #Gabri

Socials

Vermaelenlach1920

Vermaelen: 'Ajax was een enorme leerschool'

Thomas Vermaelen speelde zes seizoenen in het eerste elftal van Ajax. Hij maakte op 15 februari 2004, exact twintig jaar geleden, zijn debuut in de Amsterdamse hoofdmacht. Na gevoetbald te hebben in Engeland, Italië, Spanje en Japan verblijft de verdediger nu in Londen met zijn gezin. Wij zochten hem een tijdje geleden op. "Ajax en Arsenal waren als kind mijn favoriete teams. Het is wel toevallig dat je dan ook bij die clubs terecht komt."

Tags

  • #Vermaelen

Socials

Rayclarkeitem1920

Clarke: 'Dankbaar om terug te mogen komen naar de Ajax-familie'

Oud-Ajacied Ray Clarke maakte in het seizoen 1978/1979 furore in het wit-rood-wit. De razend populaire Engelsman was onlangs in de Johan Cruijff ArenA om terug te blikken op zijn enige, maar zeer succesvolle seizoen in Amsterdam. "Het voelde onwerkelijk om mijn eerste Ajax-goal in de eerste minuut van mijn debuutwedstrijd te maken."

Tags

  • #Clarke

Socials