Van Rhijn wil met 'Friends for the future' impact maken

Ricardovanrhijn1920
Ricardovanrhijn1920

Bijna 20.000 jongeren in Amsterdam maakten het afgelopen seizoen kennis met de kracht en expertise van de Ajax Foundation. Jongeren die onder andere een extra handvat wordt toegereikt in hun schoolloopbaan door middel van de Ajax-leerlijn. En precies dit lesprogramma staat centraal in het nieuwe concept van de Ajax Foundation: 'Friends for the future', waarmee Ricardo van Rhijn impact wil maken.

Tags

  • #AjaxFoundation
  • #VanRhijn

Socials

De titel van het concept verraadt al enigszins de inhoud. Maar hoe werkt 'Friends for the future' precies? Daarvoor is het belangrijk om eerst nog even de Ajax-leerlijn uit te leggen. Die leerlijn is ontstaan uit het idee dat er veel van onze jongeren wordt verwacht. Zo moeten ze al vroeg weten waar hun talenten liggen en welk toekomstplan daarop aansluit.

Wat blijkt: als ze die belangrijke beslissing moeten nemen hebben veel van hen nog geen idee waar ze heen willen. Om die reden heeft de Ajax Foundation het opleidingsprogramma 'Ons recept om te winnen' opgericht. Deze leerlijn loopt als een wit-rood-witte draad door de schoolcarrière van Amsterdamse jongeren en helpt ze met het ontdekken en ontwikkelen van hun talent.

Aan deze leerlijn zitten kosten verbonden: zo'n duizend euro per kind. Om hiervoor structurele inkomsten te genereren gelooft de Ajax Foundation in het werven van donateurs binnen business relations en het netwerk van Ajax. Namens de Ajax Foundation maakt oud-Ajacied Van Rhijn (2011-2016) zich hard voor 'Friends for the future'.

"Impact maken op maatschappelijk vlak heeft mij altijd al getrokken", vertelt de voormalig rechtsback. "Als speler wilde ik altijd al iets terugdoen voor hen die het minder makkelijk hebben. Toen vond ik het al enorm waardevol om bijvoorbeeld op bezoek te gaan in het ziekenhuis met de Ajax-selectie."

"En nu, na mijn actieve carrière, kan ik op deze manier impact maken. Op het moment dat ik niet achter de rol van de Ajax Foundation zou staan, prikken mensen daar doorheen. Ik vind oprecht dat de Foundation een belangrijke positie heeft binnen onze club."

Opleidingstraject Van Rhijn
De geboren Leidenaar loopt zelf sinds september 2023 weer rond in de Johan Cruijff ArenA. Samen met Siem de Jong, Kelly Zeeman (naast Van Rhijn op onderstaande foto) en Daniel de Ridder doorloopt de 32-jarige (ex-)voetballer een opleidingstraject binnen Ajax. 

Zeemanvanrhijn900

Van Rhijn is daarom de komende maanden betrokken bij de Ajax Foundation en neemt met plezier het voortouw bij het nieuwe 'Friend for the future'-concept. Maar wat houdt dat nou precies in? Van Rhijn legt uit.

"De Ajax Foundation wil minder financieel afhankelijk worden van het Ajax Gala. We willen de kwaliteit van de stichting blijven waarborgen. Daar is simpel gezegd geld voor nodig. Het is aan de Ajax Foundation zelf om gebruik te maken van de connecties die de club heeft."

"Vandaar dat we in eerste instantie onze vrienden willen vinden in de groep van business relations. Deze mensen kennen de club. Ze zijn daarom makkelijk(er) te benaderen. Als we ze kunnen enthousiasmeren om ons te helpen via Ajax een extra maatschappelijke bijdrage te leveren, doen we dat graag. Wat voor hen een kleine donatie kan betekenen, kan bij de jongeren voor een enorm verschil zorgen."

Word 'Friend for the Future'

De Ajax Foundation is daarom op zoek naar minimaal 250 vrienden die jaarlijks duizend euro willen doneren. Bij voorkeur voor drie jaar achter elkaar. Dit geldbedrag is niet uit de lucht gegrepen. "Aan de Ajax-leerlijn zijn kosten verbonden per leerling. De leerlijn begint in groep vijf en zes en dan klas één, twee en drie van het voortgezet onderwijs en gaat door tot het eerste of tweede jaar op mbo-niveau. Dit kost bij elkaar dus duizend euro. Vandaar dat we voor dat streefbedrag hebben gekozen."

"Met dat bedrag kun je één kind zijn hele schoolperiode begeleiden. Met het programma wordt een stuk voorlichting gegeven die ze misschien niet vanuit huis of school meekrijgen. In deze levensfase van het kind wordt de basis gevormd. Als je op school een zware tijd hebt, kan het van invloed zijn op je latere loopbaan of sportcarrière. Het is fijn als de Ajax Foundation daar een positieve rol in kan spelen."

Het concept wordt eind maart in zijn volledigheid uitgerold. In de tussentijd is Van Rhijn op de achtergrond het idee al aan het pitchen bij business relations van de club. "Ook om advies te vragen. Maar de eerste reacties zijn enorm positief. Een van de relaties wilde bijvoorbeeld vijfduizend euro doneren. Dat is prachtig. Daarmee zijn direct vijf kinderen geholpen."

Netwerken in de ArenA
En de omgekeerde weg? Donateurs krijgen ook wat terug voor hun gift. "Ze krijgen onder andere toegang tot een netwerkevenement hier in de Johan Cruijff ArenA. Die organiseren we tegelijkertijd met een finaledag van het project S'Cool van de Ajax Foundation. Jongeren presenteren datgene wat ze in een jaar hebben geleerd in een eindopdracht. Als de donateurs daar bijeen kunnen komen zijn ze direct getuigen van wat de leerlijn heeft opgebracht. Dat zijn unieke ervaringen."

Wil je meer informatie over Friends for the future, stuur dan een mail met je contactgegevens naar foundation@ajax.nl

www.foundation.ajax.nl

Gerelateerde artikelen

Emanuelson1920

Ajax Foundation verwelkomt nieuwe ambassadeur

De Ajax Foundation verwelkomt een nieuw gezicht als ambassadeur: Urby Emanuelson. De voormalig verdediger van Ajax is opgegroeid in de Bijlmer en doorliep de jeugdopleiding in Amsterdam. Wat Emanuelson verbindt met de Ajax Foundation is niet alleen zijn voetbalachtergrond, maar ook zijn band met de Bijlmer. Als kind van de buurt is hij er nog elke dag te vinden.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Clinic11

Ajax Foundation viert veertiende verjaardag

De Ajax Foundation bestaat veertien jaar! En omdat het nummer veertien een belangrijke rol speelt binnen Ajax is dit een goed moment om aan de hand van veertien pijlers terug te kijken op de prachtige jaren die de Ajax Foundation al achter de rug heeft.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials

Rensch 1920

Rensch en Noordam seizoen ambassadeurs Ajax Foundation

Devyne Rensch en Nadine Noordam vervullen tijdens het seizoen 2023/2024 de rol als ambassadeur voor de Ajax Foundation. Het tweetal wordt toegevoegd aan het ambassadeursteam en is betrokken bij diverse maatschappelijke projecten.

Tags

  • #AjaxFoundation

Socials