Verslag | Ajax houdt punt over aan duel in Athene

Hatoduelleert1920

Ajax is tegen AEK Athene niet verder gekomen dan een gelijkspel. In Griekenland werd het 1-1. Voor Ajax scoorde Steven Bergwijn vanaf de penaltystip. Een kwartier voor tijd maakte de thuisploeg gelijk via Domogaj Vida. Na de 3-3 tegen Olympique Marseille van twee weken geleden staat Ajax nu derde in poule B in de UEFA Europa League met twee punten uit twee duels.

• #UEL
  • #AEKAJA

De balans tegen Griekse ploegen sprak voor het duel flink in het voordeel van Ajax. In de laatste elf duels tegen een Griekse tegenstander verloor Ajax niet. Met dat feit het achterhoofd startte Ajax best aardig in de eerste helft. In de openingsfase ontstond er dreiging aan beide kanten.

Penalty voor Ajax
Hoewel Ajax het meeste balbezit had in het eerste bedrijf ontstonden de grootste kansen bij de Amsterdammers in de tegenstoot. Zo kregen Carlos Forbs en Brian Brobbey in de eerste twintig minuten al de kans op de openingsgoal.

Die viel na een half uur spelen vanaf de strafschopstip. Steven Bergwijn schoot de penalty die hij zelf had versierd feilloos binnen: 0-1.

Na de rust veranderde het spelbeeld enigszins in het nadeel voor de Ajacieden. Hoewel Ajax vlak na rust een mooie kans kreeg op de 0-2 werd de thuisploeg sterker en sterker. AEK Athene wist na een uur spelen driemaal op rij een vrije speler in de Ajax-zestien te vinden, maar ging daar matig mee om.

Met nog een kwartier te spelen kwam de thuisploeg op 1-1 via Vida. De gelijkmaker was op dat moment terecht. De verdediger kreeg de bal panklaar op zijn hoofd via Nordin Amrabat. De Kroaat faalde vlak voor Gorter niet: 1-1. Ajax leek daarna even de weg kwijt, want de Grieken werden steeds gevaarlijker.

Knappe redding Gorter
Vlak voor tijd hield Gorter Ajax op de been toen Jens Jønsson vrij voor hem verscheen naar een fout in de Ajax-opbouw. Zodoende bleef het 1-1 in Athene.

In Frankrijk speelden Olympique Marseille en Brighton and Hove Albion met 2-2 gelijk. AEK Athene is daarom koploper in de Europese groep, Olympique Marseille en Ajax staan met twee punten uit twee duels op gelijke hoogte. Het Engelse Brighton sluit de poule met één punt uit twee duels. Ajax gaat op donderdag 26 oktober op bezoek bij de ploeg uit het kustdorp in Engeland.

AEK Athene - Ajax 1-1 (0-1)
30. Bergwijn 0-1 (pen.)
75. Vida 1-1

Ajax: Gorter, Rensch, Šutalo, Avila, Hato, Tahirović (84. Van den Boomen), Taylor, Berghuis, Forbs (84. Amourricho), Brobbey (73. Akpom), Bergwijn