Verslag | Ajax boekt zwaarbevochten zege dankzij invaller Brobbey

Headerhomewinstnec1280

Ajax heeft zaterdag in Nijmegen een zwaarbevochten overwinning over de streep getrokken. De Ajacieden wonnen met 0-1 van NEC. In de eerste helft kregen de Amsterdammers een uitgelezen mogelijkheid om de score te openen, maar Dusan Tadic miste vanaf elf meter. In de slotfase schoot invaller Brobbey zijn ploeg alsnog naar de overwinning.

• #NECAJA

Erik ten Hag besloot een aantal wijzigingen door te voeren in de basisopstelling tegen NEC. Zo verschenen Perr Schuurs, Nico Tagliafico, Kenneth Taylor en Sébastien Haller, in vergelijking met de bekerfinale tegen PSV, aan de aftrap van het duel in Nijmegen. Het viertal verving respectievelijk Noussair Mazraoui, Lisandro Martínez, Edson Àlvarez en Brian Brobbey.

Kans Klaassen
Ajax begon sterk aan de wedstrijd in Nijmegen. Na één minuut resulteerde het al in de eerste grote kans voor de Ajacieden. Tagliafico denderde het zestienmetergebied van NEC in en gaf de bal voor op Davy Klaassen, die vervolgens in de handen van NEC-doelman Branderhorst kopte.

Tien minuten later creëerde de thuisploeg zijn eerste mogelijkheid van de wedstrijd. NEC-aanvaller Okita werd de diepte ingestuurd, dribbelde richting het Ajax-doel en haalde hard uit. Maarten Stekelenburg had een sterk antwoord op de inzet, de 39-jarige sluitpost tikte de bal met een knappe redding uit de verre hoek.

Strafschop Ajax
Na ruim een half uur spelen kreeg Ajax een strafschop, nadat Jurriën Timber in het strafschopgebied van NEC onderuit werd gehaald. Dusan Tadic ging achter de bal staan, maar de Ajax-aanvoerder kon de uitgelezen mogelijkheid niet verzilveren. Branderhorst keerde de inzet van Tadic in de rechterbenedenhoek.

Debuut Van Gelderen
Na de gemiste strafschop waren er nog een aantal kansen over en weer, maar beide ploegen wisten het net niet te vinden. Op slag van rust viel Schuurs geblesseerd uit, waardoor Liam van Gelderen voor het eerst zijn opwachting mocht maken in de hoofdmacht van Ajax.

Ten Hag besloot in de rust één wijziging door te voeren. Steven Berghuis bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door Brobbey. Na tien minuten in het tweede bedrijf kreeg NEC een grote mogelijkheid op de openingstreffer. Okita slalomde door de verdediging van Ajax, maar schoot de bal net naast het doel.

Kansen Ajax
Kort na dit moment kreeg Ajax ook een levensgrote mogelijkheid. Na een geweldige voorzet van Tagliafico kwam de bal op het hoofd van Brobbey. De twintigjarige spits kopte de bal op de paal. Een aantal minuten later leek Ajax alsnog op voorsprong te komen. Uit een corner kopte Klaassen de bal langs Branderhorst, maar de inzet van de Ajax-middenvelder werd net voor de lijn weggehaald.