Verslag | Puntendeling voor Ajax na intens duel

Mazraoui1280

Ajax heeft zondagmiddag na een intens duel de punten gedeeld met AZ. De Ajacieden kwamen in Alkmaar niet verder dan een 2-2-gelijkspel. Brian Brobbey opende kort voor rust de score, maar in de tweede helft bogen de Alkmaarders de achterstand om. In de 86e minuut tekende Edson Álvarez voor de belangrijke gelijkmaker.

• #AZAJA

Erik ten Hag besloot evenals in het thuisduel met PEC Zwolle in een 4-4-2-systeem aan te treden. De oefenmeester van Ajax voerde wel drie wissels door. Edson Álvarez, Devyne Rensch en Brian Brobbey verschenen aan de aftrap. Dit ging ten koste van Youri Regeer, de geblesseerde Ryan Gravenberch en Mohammed Kudus. Noussair Mazraoui keerde terug in de wedstrijdselectie, maar startte vanaf de bank.

Ajax kwam sterk uit de startblokken in Alkmaar. De Amsterdammers zetten vanaf de eerste minuut hoog druk en legden veel strijd op de mat. Beide ploegen creëerden een aantal kleine mogelijkheden, maar een vroege openingstreffer bleef uit. Na een energiek kwartier had Ajax veel balbezit, desondanks werden gaten in het defensieve bolwerk van AZ moeilijk gevonden.

Openingstreffer Brobbey
Kort voor rust nam Ajax toch een voorsprong via Brobbey. Een diepe bal van Kenneth Taylor viel over de verdediging van AZ heen. De Ajax-spits maakte zich los van directe tegenstander Hatzidiakos, kwam oog in oog met Vindahl en lepelde de bal over de AZ-sluitpost heen: 0-1.

AZ buigt achterstand om
AZ maakte in de 61e minuut de gelijkmaker. Wijndal stoomde aan de linkerkant van het veld op en gaf een voorzet op Pavlidis, die Daley Blind in de lucht klopte. De Griekse spits liet Stekelenburg kansloos. Een kwartier voor tijd kwam Ajax ook nog op achterstand. Evjen dook na een voorzet van Karlsson vrij op voor het doel van Ajax en schoot de bal achter Stekelenburg: 2-1.

Kort na deze zware domper kreeg Sébastien Haller een grote kans op de gelijkmaker. Een voorzet van Berghuis werd van dichtbij over het AZ-doel geschoten door de Ivoriaan.

Gelijkmaker Álvarez
Kort voor tijd kwam Ajax via Álvarez alsnog langszij, de Mexicaan promoveerde een goed aangesneden corner van Dusan Tadic tot doelpunt: 2-2. Na de gelijkmaker voerden de Ajacieden de druk op de verdediging van AZ op. Ajax creëerde nog een aantal goede mogelijkheden, maar een hernieuwde voorsprong bleef uit.

Hierdoor eindigde het duel in Alkmaar in een 2-2-gelijkspel.

AZ – Ajax 2-2 (0-1)
42. Brobbey 0-1
61. Pavlidis 1-1