Verslag | Ajax schiet stokoud record uit de boeken

Antony 56
Antony 56

Ajax heeft zaterdag een historische zege op VVV-Venlo geboekt. Op Limburgse bodem werd het liefst 0-13. Daarmee stelde Ajax zijn eigen stokoude Eredivisie-record van grootste overwinning ooit scherper. Op 10 mei 1972 won Ajax met 12-1 van Vitesse, een record dat bijna vijftig jaar gehandhaafd bleef. Tot vandaag dus.

Tags

  • #VVVAJA

Socials

Het was overigens niet Ajax’ grootste zege ooit. In Europees verband wonnen de Ajacieden in oktober 1984 eens met 14-0 van het Luxemburgse Red Boys Differdange.

Vijf goals voor Traoré
Ajax leidde bij rust met 0-4, waarna in het tweede bedrijf nog negen goals volgden. Lassina Traoré was met vijf treffers de grote man. Verder waren ook Jurgen Ekkelenkamp (2), Klaas Jan Huntelaar (2), Dusan Tadic, Antony, Daley Blind en Lisandro Martínez trefzeker. 

Ajax nam vanaf het eerste fluitsignaal het doel van VVV onder vuur en een flinke belegering volgde. In de twaalfde minuut was het Ekkelenkamp die het bal opende. Hij werkte van dichtbij een door Traoré verlengde bal binnen. Het was vervolgens aan de spits uit Burkina Faso zelf om de 0-2 en 0-3 binnen te werken. Door VVV werd de Ajacieden nauwelijks een strobreed in de weg gelegd.

Tadic en Tagliafico krijgen vrijaf na rust
Op slag van rust zorgde Tadic voor 0-4. Het was voor de captain zijn laatste wapenfeit van de wedstrijd, want in de tweede helft kwam de Serviër niet meer terug op het veld, evenals Nico Tagliafico. Gezien het overvolle programma dat Ajax deze weken heeft, was het voor Ten Hag een mooi moment om een aantal sterkhouders wat rust te geven.

Wie dacht dat Ajax na rust gas terug zou nemen, kwam bedrogen uit. Binnen een kwartier stond het al 0-8. Ditmaal deden Traoré, Antony, Ekkelenkamp en Daley Blind een duit in het zakje. Dat VVV na een tackle van Christian Kum ook nog met tien man kwam te staan, hielp de thuisploeg ook niet mee.

Historische 0-12 van Martínez
Ajax kende nog altijd geen genade en ging onverdroten door. Via Traoré en twee goals van Huntelaar werd het 0-11. Vervolgens schoot Martínez het oude record uit de boeken, waarna Traoré het slotakkoord verzorgde. Hij maakte zijn vijfde en Ajax’ dertiende (!).

Door de overwinning neemt Ajax in ieder geval tijdelijk de koppositie over van PSV. De Eindhovenaren hebben twee punten minder, maar komen zondag nog wel in actie tegen Vitesse.

VVV-Venlo – Ajax 0-13 (0-4)
12. Ekkelenkamp 0-1
17. Traoré 0-2
32. Traoré 0-3
45. Tadic 0-4
54. Traoré 0-5
55. Antony 0-6
57. Ekkelenkamp 0-7
59. Blind 0-8
65. Traoré 0-9
74. Huntelaar 0-10
76. Huntelaar 0-11
78. Martínez 0-12
87. Traoré 0-13

Ajax: Onana, Klaiber, Schuurs, Blind (70. Álvarez), Tagliafico (46. Martínez), Klaassen, Gravenberch (70. Huntelaar), Ekkelenkamp, Antony (70. Labyad), Traoré, Tadic (46. Promes)