Verslag | Ajax stelt 36e landstitel veilig na vijfklapper

Berghuisvuisten1280

Ajax heeft woensdagavond de landstitel in de wacht gesleept. In een zeer sfeervolle Johan Cruijff ArenA wonnen de Ajacieden met 5-0 van sc Heerenveen. Nico Tagliafico, Steven Berghuis, Sébastien Haller, Brian Brobbey en Edson Álvarez tekenden voor de Amsterdamse treffers.

• #XXX6
  • #AJAHEE

Trainer Erik ten Hag voerde voor het duel met de Friezen twee wijzigingen door in vergelijking met het uitduel tegen AZ. Zo verschenen Noussair Mazraoui en Steven Berghuis terug in de basisopstelling. Dit ging ten koste van Devyne Rensch en Brian Brobbey.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er één minuut stilte ter nagedachtenis aan de overleden ex-Ajacieden Henk Groot (84) en Jody Lukoki (29). Ook verschenen de Amsterdammers met rouwbanden aan de wedstrijd.

Openingstreffer Tagliafico
Ajax begon sterk aan de wedstrijd en gooide veel strijd in de openingsfase. Dit resulteerde in een aantal corners, maar grote mogelijkheden bleven uit. In de negentiende minuut creëerde de ploeg van Ten Hag deze kans alsnog. Na goed positiespel speelden de Ajacieden het defensieve bolwerk van Heerenveen open. Tagliafico scoorde op aangeven van Dusan Tadic zijn tweede doelpunt van het seizoen: 1-0.

Ajax bouwt voorsprong uit
Na ruim een half uur spelen verdubbelde Ajax de voorsprong. Jurriën Timber dook op in het strafschopgebied van Heerenveen, gaf de bal op de achterlijn voor en zag Berghuis van dichtbij binnentikken: 2-0. Zes minuten later werd diezelfde Berghuis in het zestienmetergebied neergehaald, waarna de Ajacieden een strafschop kregen. Haller ging achter de bal staan en promoveerde deze uitgelezen kans tot doelpunt.

Na een uitstekende eerste helft zochten de Amsterdammers de kleedkamer op met een 3-0-voorsprong.

Ajax kwam sterk uit de kleedkamer. Binnen een paar minuten kreeg Berghuis al een opgelegde kans op een nieuwe treffer, maar hij liet de mogelijkheid onbenut. Na een knappe voorzet van Davy Klaassen schoot de dertigjarige Ajacied van dichtbij over het doel van Heerenveen-sluitpost Mulder.

Nieuw elan
Ten Hag besloot in de loop van de tweede helft drie wissels door te voeren. Mazraoui verliet het veld onder luid applaus, Rensch kwam binnen de lijnen. Daarnaast moesten Haller en Klaassen plaatsmaken voor Brobbey en Mohammed Kudus. De drie wissels zorgden voor nieuw elan in het elftal.

Goals Brobbey en Álvarez
De ingevallen Kudus schoot een kwartier voor tijd bijna de 4-0 op het scorebord, de Ghanees raakte echter het houtwerk. In de slotfase kwam een vierde Amsterdamse treffer alsnog, Brobbey schoot in de rebound de bal achter Mulder. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd tekende Álvarez uit een goed aangesneden hoekschop van Berghuis voor de 5-0.

De Ajacieden kwamen niet meer in de problemen en voetbalden de wedstrijd gemakkelijk uit. Na het laatste fluitsignaal barstte een groot feest los in de Johan Cruijff ArenA. Met nog één competitiewedstrijd op het programma prolongeerden de Ajacieden woensdagavond de landstitel.

Ajax – sc Heerenveen 5-0 (3-0)
19. Tagliafico 1-0
32. Berghuis 2-0
38. Haller 3-0
85. Brobbey 4-0
90. Álvarez 5-0

Ajax: Stekelenburg; Mazraoui (56. Rensch), Timber, Blind, Tagliafico; Álvarez, Taylor (82. Regeer), Klaassen (68. Kudus); Berghuis, Haller (56. Brobbey), Tadic (82. Daramy)