Verslag | Ajax vecht zich in bekerfinale voorbij Vitesse

Tadicmetbeker1
Tadicmetbeker1

Ajax heeft zondag voor de twintigste keer in de clubhistorie de KNVB Beker gewonnen. In de Rotterdamse Kuip was de ploeg van Erik ten Hag met 2-1 te sterk voor Vitesse. David Neres maakte in blessuretijd de winnende goal.

Tags

  • #KNVBBeker
  • #AJAVIT

Socials

Toch werd het eerste speldenprikje van de avond uitgedeeld door Vitesse via Tannane. Met een diagonaal schot in het strafschopgebied probeerde hij Maarten Stekelenburg te verschalken. De doelman bleef rustig op zijn plek staan en pareerde simpel. Ook een poging iets later van Bero kon Stekelenburg niet verontrusten.

In het eerste kwartier waren de Arnhemmers het meest dreigend, totdat Ryan Gravenberch namens Ajax een grote kans kreeg. Na een combinatie met Dusan Tadic en Davy Klaassen kon de middenvelder van een meter of tien redelijk vrijuit op doel schieten. Hij schoot alleen recht op doelman Pasveer af.

Gravenberch opent de score
Die eerste Amsterdamse kans bleek wel de opmars voor een betere fase van de Ajacieden. De druk op de Arnhemse goal werd na 23 minuten spelen beloond. Een voorzet van Antony werd aangeraakt door Sébastien Haller en viel precies voor de voeten van Gravenberch. De middenvelder dacht niet na en haalde kiezelhard uit. Zijn volley vloog prachtig in de kruising.

Ajax leek daarna op jacht te gaan naar de 2-0, maar kreeg het deksel op de neus. Lisandro Martínez verkeek zich op een lange bal en gaf daarmee Broja de mogelijkheid om voor te geven op Openda. Die haalde vlak voor de neus van Stekelenburg doeltreffend uit: 1-1.

Pas in de tweede helft kon de ploeg van Ten Hag de schroom weer van zich afgooien. De Amsterdammers kregen via Klaassen, Antony en Gravenberch tot driemaal toe de kans op een voorsprong, maar verzilverden de mogelijkheden niet. 

Vitesse werd door Ajax steeds meer in de verdrukking gebracht. Ook schoten van Álvarez en opnieuw Antony belandden op de vuisten van Pasveer. Echt doordrukken lukte Ajax dan weer niet en een verlenging leek onvermijdelijk. 

Rode kaart 
Met nog vijf minuten officiële speeltijd op de klok kwam Vitesse met tien man te staan. Antony werd over rechts de diepte in gestuurd, Rasmussen trok aan de noodrem en tackelde de Braziliaan zonder dat de bal in de buurt was.  

De numerieke meerderheid was voor Ajax het sein om nog één keer vol gas te geven. Ditmaal werd het harde werken ook beloond. In één van de laatste aanvallen van de wedstrijd kreeg de ingevallen Neres de bal voor zijn voeten op een meter of vijf van de goal. Hij bleef rustig en prikte de bal in de verre hoek achter Pasveer: 2-1.

Ajax – Vitesse 2-1 (1-1)
23. Gravenberch 1-0
30. Openda 1-1
90+1. Neres 2-1

Rood: 86. Rasmussen (Vitesse)

Ajax: Stekelenburg, Rensch (75. Schuurs), Timber, Martínez, Tagliafico, Álvarez, Gravenberch, Klaassen (88. Ekkelenkamp), Antony (88. Neres), Haller, Tadic

Gerelateerde artikelen

Juichenopveld

Liveblog | Ajax wint de KNVB Beker door late goal!

Ajax heeft de bekerfinale tegen Vitesse met 2-1 gewonnen. Invaller David Neres was goud waard met zijn goal in de 91e minuut. Via dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen vanuit Rotterdam.

Tags

  • #KNVBBeker
  • #AJAVIT

Socials