Verslag | Ajax dendert over Rangers FC heen

Edson Alvarez

Ajax is de groepsfase van de UEFA Champions League woensdagavond uitstekend begonnen. De Ajacieden waren in de Johan Cruijff ArenA met 4-0 te sterk voor Rangers FC, vorig seizoen verliezend finalist van de UEFA Europa League. Edson Álvarez, Steven Berghuis, Mohammed Kudus en Steven Bergwijn tekenden voor de Amsterdamse productie.

• #UCL
  • #AJARAN

Alfred Schreuder voerde twee wijzigingen door in de basisopstelling in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur (4-0). Kudus en Kenneth Taylor verschenen aan de aftrap en dat ging ten koste van Brian Brobbey en Davy Klaassen.

Meteen hoge druk
Ajax begon voortvarend aan het duel en voerde meteen de druk op de Schotse defensie op. Het leidde aanvankelijk niet tot grote kansen, maar toen Álvarez in de zeventiende minuut raakte kopte, was de ban gebroken. De Mexicaan stuurde een corner diagonaal naar de tweede paal: 1-0.

De honger van de Ajacieden was daarmee niet gestild. De aanvalsdrift bleef aanhouden en Rangers werd nauwelijks adempauze gegund. Ajax kreeg twee goede kansen via Devyne Rensch, maar een redding van doelman McLaughlin en een verkeerde keuze (breed leggen in plaats van zelf schieten) voorkwamen dat het nog voor het halfuur 2-0 werd.

Twee goals binnen drie minuten
In de 32e minuut volgde alsnog een verdubbeling van de score. Steven Berghuis bleef knap op de been, legde de bal voor zijn favoriete linker en haalde uit. Via een Rangers-been caramboleerde de bal het Schotse doel in. Het was wat fortuinlijk, maar niet minder verdiend.

Ruim een minuut later sloeg Ajax opnieuw toe, ditmaal via Kudus. De gelegenheidspits maakte zijn uitverkiezing waar door verwoestend de bal in de verre hoek te pegelen. Doelman McLaughlin hoorde de inzet alleen maar langs zich heen suizen.

Er waren voor rust nog een aantal dreigende Ajax-momenten en kansen, maar erger leed bleef de ploeg van Nederlander Giovanni van Bronckhorst bespaard.

Fraaie solo Kudus
Na rust verdween het tempo aanvankelijk wat uit de wedstrijd. Ajax hoefde niet zo nodig en Rangers kon simpelweg niet. Een solo van Kudus na ruim een uur spelen wakkerde het vuurtje vanuit Amsterdams perspectief weer wat aan. De Ghanees speelde met een aantal Rangers-verdedigers in de vijandelijke zestien, maar wist uiteindelijk niet af te drukken voor zijn tweede van de avond.

Na 71 minuten dacht Rangers op 3-1 te komen, maar de treffer van Barisic werd afgekeurd vanwege buitenspel. Zo bleef de marge van drie overeind, behield Ajax een clean sheet en was er de gelegenheid om in de slotfase verder uit te lopen. Dat lukte tien minuten voor tijd. Na een foutieve terugspeelbal stond Bergwijn plots 1-op-1 en faalde hij niet vrij voor McLaughlin: 4-0.

Zo startte Ajax de nieuwe Europese campagne overtuigend en kan het met vertrouwen toeleven naar het tweede groepsduel, komende dinsdag uit bij Liverpool.

Ajax – Rangers FC 4-0 (3-0)

17. Álvarez 1-0
32. Berghuis 3-0