Verslag | Bedrijvig Ajax wint doelpuntrijk duel in Friesland

Kudus Team Juichen 1920

Ajax beleefde zondag een eenvoudige middag in Friesland. De ploeg van John Heitinga won op bezoek bij sc Heerenveen met 2-4. Mohammed Kudus, Edson Álvarez, Steven Bergwijn en Kenneth Taylor namen de Amsterdamse treffers voor hun rekening.

• #heeaja

Heitinga voerde zondagmiddag voor het uitduel in Friesland één wijziging door in zijn basisopstelling ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen NEC. Taylor verscheen aan de aftrap, Davy Klaassen moest genoegen nemen met een plek op de bank.

Superieure start
Met Taylor in de basis was Ajax superieur in de openingsfase. De Ajacieden kwamen na ruim tien minuten spelen op voorsprong in het Abe Lenstra Stadion. Kudus kreeg de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten via een Heerenveen-verdediger en rondde vervolgens koelbloedig af in de verre hoek: 0-1. Een verwoestende uithaal van Álvarez vergrootte de marge even later tot twee treffers, terwijl Bergwijn na een goede combinatie met Dusan Tadic de 0-3 op het scorebord zette.

In de loop van de eerste helft creëerde Ajax nog enkele mogelijkheden, maar een vierde Amsterdamse treffer bleef uit. De thuisploeg maakte kort voor rust nog wel de aansluitingstreffer via Van Amersfoort: 1-3.

Ajax begon ook uitstekend aan het tweede bedrijf in Friesland. Taylor poeierde zeven minuten na de thee alweer de 1-4 tegen de touwen, hij verschalkte doelman Mous met een hard schot net buiten de zestien.

De ploeg van Heitinga schakelde na de treffer van de Ajax-middenvelder een versnelling terug. Heerenveen deed zo’n tien minuten voor tijd nog iets terug via Van Hooijdonk, waardoor het duel in 2-4 eindigde.

sc Heerenveen - Ajax 2-4 (1-3)