Verslag I Ajax trekt moeizame wedstrijd toch over de streep

Martinez1280

Ajax heeft zondag een moeizame wedstrijd tegen RKC Waalwijk toch met een driepunter afgesloten. De Amsterdammers wonnen in eigen huis met 3-2. Na twee doelpunten van Sébastien Haller kwam RKC na rust op gelijke hoogte. Dusan Tadic tekende in de laatste minuut van de reguliere speeltijd voor de winnende treffer.

• #AJARKC

Trainer Erik ten Hag gaf Devyne Rensch een plek in de basisopstelling voor de wedstrijd tegen de Waalwijkers. Noussair Mazraoui en Jurriën Timber werden buiten de selectie gelaten wegens blessureleed. Mede hierdoor kwam er een plek op de bank vrij voor talenten Liam van Gelderen en Kian Fitz-Jim.

Amsterdamse mijlpalen
Voorafgaand aan het duel werden meerdere Ajacieden in het zonnetje gezet voor bewezen diensten. Daley Blind en Davy Klaassen (250 wedstrijden) en Nico Tagliafico en Dusan Tadic (150 wedstrijden) bereikten de afgelopen tijd een mijlpaal in Amsterdamse dienst.

Ajax begon in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA energiek aan de wedstrijd. De uitploeg werd vanaf minuut één onder druk gezet. In de tiende minuut resulteerde dit tot de eerste kans. Na een goed aangesneden voorzet van Antony stuitte Haller op RKC-sluitpost Issam El Maach. De rebound was niet besteed aan Tadic, hij schoot naast het doel.

Na een half uur spelen kreeg RKC zijn eerste grote kans van de wedstrijd. Michiel Kramer kopte na een voorzet op de vuisten van Onana: het was een knappe redding van de Kameroener.

Haller breidt doelpuntenaantal uit
In de 33e minuut werd de ban gebroken. Na een prachtige aanval tikte Haller van dichtbij binnen op aangeven van Antony. Vier minuten later tekende de topscorer van de Eredivisie alweer voor zijn tweede treffer van het duel. De Ivoriaan nam de bal knap aan op de borst en schoot met een droge knal tegen de netten. Na deze twee belangrijke doelpunten creëerde Ajax nog een aantal goede mogelijkheden voor rust, dit resulteerde echter niet in een derde Amsterdamse treffer.

RKC komt op gelijke hoogte
Na rust pakte Ajax het sterke spel van de eerste helft weer op. Een moment van onoplettendheid zorgde in de vijftigste minuut voor de achtste tegengoal van dit Eredivisieseizoen. Kramer wist ditmaal de keeper van Ajax wel te verschalken. In de 57e minuut maakte RKC uit een tweede goed uitgespeelde counter de gelijkmaker via Richard van der Venne.

Ajax voerde de druk op na de gelijkmaker. Ten Hag voerde twee wissels door in de hoop de wedstrijd te kunnen kantelen. Ryan Gravenberch verliet het veld voor Klaassen en Tagliafico kwam binnen de lijnen voor Rensch. De Amsterdammers dwongen de Brabanders terug tot de eigen zestien, maar echte grote kansen bleven uit. In de 84e minuut was Ajax dichtbij een nieuwe voorsprong. Na een goede voorzet van Steven Berghuis kopte Haller via de heup van El Maach tegen de paal.

Tadic beslist wedstrijd via penalty
In de 88e minuut kreeg Ajax een strafschop, nadat Antony in de zestien neergehaald werd. Tadic promoveerde deze uitgelezen mogelijkheid tot doelpunt. Hij verschalkte de doelman van RKC met een harde knal in de linkerbovenhoek.

Ajax-RKC Waalwijk 3-2 (2-0)
33. Haller 1-0
37. Haller 2-0
50. Kramer 2-1
57. Van der Venne 2-2
90. Tadic 3-2

Ajax: Onana; Rensch (70. Tagliafico), Schuurs, Martínez, Blind; Álvarez (81. Kudus), Gravenberch (62. Klaassen), Berghuis; Antony, Haller, Tadic