Verslag | Jong Ajax eindigt wedstrijd in Doetinchem met negen man

Jong Ajax Balen 1280

Jong Ajax heeft vrijdagavond in de Keuken Kampioen Divisie met 3-0 verloren van De Graafschap. De Amsterdamse talenten eindigden de avond met negen man op De Vijverberg. Kristian Hlynsson kreeg na veertig minuten voetballen een discutabele rode kaart. In de tweede helft werd Neal Viereck naar de kant gestuurd, nadat hij Camiel Neghli onderuithaalde.

• #JongAjax

Al vrij snel in de wedstrijd waren de intenties van de thuisploeg duidelijk: ten aanval trekken tegen de jonge Ajacieden. Dat leverde binnen twintig minuten ook drie grote kansen op. Charlison Benschop (twee keer) en Jeffrey Fortes hadden op dat moment het vizier nog niet op scherp. Na de vierde kans op rij voor De Graafschap was het wel raak. Op aangeven van Neghli schoot Benschop na twee mislukte pogingen nu wel de 1-0 binnen.

Dat Benschop twee minuten later niet direct de 2-0 maakte was ook een klein wonder. Na een scrimmage voor de goal van Tom de Graaff lukte het de spits niet om zijn tweede treffer binnen te prikken.

Verbijstering na rode kaart
Nog in de eerste helft ging het daarna van kwaad tot erger voor Jong Ajax. Na een ogenschijnlijk onschuldig duel rond het strafschopgebied van De Graafschap werd Hlynsson teruggefloten. Tot verbijstering van alle Ajacieden op het veld kreeg de IJslander de rode kaart gepresenteerd door de scheidsrechter.

Na opnieuw twee kansen van Benschop om de score in de tweede helft uit te breiden kreeg Jong Ajax wederom een domper te verwerken. De net ingevallen Viereck haalde Neghli, die aan zijn aandacht was ontsnapt, onderuit. Scheidsrechter Timmer toonde zich onverbiddelijk en trok de tweede rode kaart van de avond.

Veel doelpogingen
Met negen man ontbeerde Jong Ajax logischerwijs stootkracht. De Graafschap rook bloed en bracht onder andere oud-Ajacied Siem de Jong binnen. Hij kreeg toen hij amper in het veld stond wel direct een kans op de 2-0, maar vond De Graaff op zijn weg. In totaal creƫerde de thuisploeg meer dan veertig doelpogingen, maar was De Graafschap zelf onzorgvuldig of bleek de jonge Ajax-goalie een sta-in-de-weg.

Uiteindelijk was het Benschop die de marge met nog een kleine tien minuten te spelen wel vergrootte naar twee. Hij zag eerst al dat een goal van hem werd afgekeurd voor buitenspel, maar maakte vlak voor het einde van het duel alsnog zijn tweede treffer van de avond. In de absolute slotfase kopte Devin Haen ook nog de 3-0 binnen.

Door de overwinning van De Graafschap klimt de ploeg uit de Achterhoek nu over Jong Ajax heen op de ranglijst. De ploeg van Heitinga komt over tien dagen weer in actie in de Keuken Kampioen Divisie. Dan is Roda JC de tegenstander.

De Graafschap - Jong Ajax 3-0 (1-0)
26. Benschop 1-0
83. Benschop 2-0
90+2. Haen 3-0

Rood: 42. Hlynsson (Jong Ajax), 64. Viereck (Jong Ajax)

Jong Ajax: De Graaff; Gooijer, Warmerdam, Hato (62. Viereck), Van Bohemen; Vos, Misehouy (60. Henry), Hlynsson; Martha, Banel (59. Van Axel Dongen), Hansen (46. Idumbo Muzambo)