Verslag | Vijfklapper voor Ajax tegen Heerenveen

Juichen 2
Juichen 2

Ajax heeft zondagmiddag een overtuigende zege op sc Heerenveen geboekt. In de Johan Cruijff ArenA werden de Friezen met 5-1 verslagen. De Amsterdamse goals kwamen van Dusan Tadic (2), Mohammed Kudus, Davy Klaassen en Antony. De Ajacieden kenden zodoende een heerlijke generale voor de start van de UEFA Champions League, woensdag tegen Liverpool.

Tags

  • #AJAHEE

Socials

Doelpuntenmaker Klaassen had een prettige herstart in Amsterdam. Een andere aanwinst, Sean Klaiber, maakte zijn debuut voor Ajax.

Ajax was er veel aan gelegen tegen Heerenveen sterk voor de dag te komen. Voor de interlandbreak werd er teleurstellend verloren van Groningen en daarmee het eerste puntenverlies van deze competitie geleden.

Basisplaatsen Traoré en Neres
Ten opzichte van die wedstrijd voerde Erik ten Hag vijf wijzigingen door. Zo mocht Klaassen direct in de basis starten en waren er voor het eerst dit seizoen basisplaatsen voor Lassina Traoré en David Neres. Laatstgenoemde stond voor het eerst in bijna een jaar tijd aan het vertrek.

Het was in dat licht bezien heerlijk dat Ajax al héél snel op voorsprong kwam. In de vierde minuut schoot Tadic met rechts in de verre hoek de 1-0 tegen de touwen.

Tadic slaat opnieuw toe
Diezelfde Tadic verdubbelde na 28 minuten de marge. De captain van Ajax gaf vanaf de achterlijn een voorzet die door Sherel Floranus met de hand werd beroerd. Na lang beraad met de VAR besloot arbiter Kuipers uiteindelijk tot een strafschop. Tadic wist wel raad met het buitenkansje vanaf elf meter.

De sterk spelende Kudus pikte voor rust ook nog zijn doelpuntje mee en bracht daarmee Ajax in een zetel. Zo had de thuisploeg weinig te vrezen gehad, op één moment na. In de twintigste minuut kreeg Henk Veerman een goede kopkans, maar Andre Onana redde knap.

Zo flitsend als de eerste helft begon, zo rustig startte het tweede bedrijf op. Na iets meer dan een uur spelen voerde Ten Hag een dubbele wissel door. Zo kwam Klaiber in de ploeg en maakte de verdediger zijn Ajax-debuut. Ook Antony kwam binnen de lijnen.

Heerenveen doet wat terug, Ajax leeft op
Niet veel later kwam Heerenveen tot een aansluitingstreffer. Na een snelle counter werkte Henk Veerman de 3-1 binnen. Met die tegengoal leek Ajax wakker geschrokken, want daarna ging het tempo weer omhoog.

Ajax kreeg loon naar werken: in de 71e minuut ging de bal na het raadplegen van de VAR opnieuw op de stip. Aanleiding was het vasthouden van Traoré door Rodney Kongolo. Klaassen ging achter de bal staan en schoot de bal vol vertrouwen hard in de bovenhoek: 4-1. 

Ten Hag bracht in de tweede helft het maximale aantal wissels binnen de lijnen (vijf). Één van die invallers, Antony, verzorgde het slotakkoord met een fraaie 5-1. 

Ajax – Heerenveen 5-1 (3-0)
4. Tadic 1-0
28. Tadic 2-0 (strafschop)
35. Kudus 3-0
65. Veerman 3-1
71. Klaassen 4-1 (strafschop)
87. Antony 5-1

Ajax: Onana, Mazraoui (61. Klaiber), Schuurs, Blind (82. Martínez), Tagliafico, Klaassen, Gravenberch, Kudus, Neres (80. Promes), Traoré (82. Huntelaar), Tadic (61. Antony)

Tags

  • #AJAHEE

Socials