Voormalig Ajax-doelman Piet Schrijvers (75) overleden

Pietschrijvers Web 1280 700
Pietschrijvers Web 1280 700

Ajax werd donderdag opgeschrikt door het overlijden van zijn oud-doelman Piet Schrijvers. ‘De Beer van De Meer’, zoals een bijnaam van hem luidde, speelde maar liefst 356 wedstrijden voor Ajax. Schrijvers vierde als Ajacied vijf landskampioenschappen. Hij worstelde de laatste jaren met zijn gezondheid. Schrijvers overleed woensdag en is 75 jaar geworden.

Tags

  • #Schrijvers

Socials

Schrijvers werd op 15 december 1946 geboren in Jutphaas, een dorp nabij Utrecht. In zijn jeugd speelde hij bij de amateurclubs VV RUC uit Utrecht en SEC in Soest. Daar bleef zijn bovengemiddeld grote talent niet lang ongemerkt. Op zestienjarige leeftijd maakte Schrijvers als doelman van HVC zijn debuut in het profvoetbal. De fysiek sterke goalie kon al snel hogerop. Na twee seizoenen, in 1965, stapte Schrijvers over naar het Amsterdamse DWS. In zijn eerste seizoen was hij lang uitgeschakeld door de gevolgen van een auto-ongeluk. Hoe groot het keeperstalent van Schrijvers was, werd direct duidelijk bij zijn rentree. Hij speelde zijn ervaren en gelouterde collega-doelman Jan Jongbloed al snel uit de basisploeg.

Successen
Toen DWS in 1967 een nieuwe trainer kreeg die de voorkeur weer aan Jongbloed gaf, vertrok Schrijvers naar FC Twente. Ook bij de Tukkers maakte hij indruk én vierde Schrijvers successen. De doelman kwam tot 190 wedstrijden voor de Twentse club. Vooral in het seizoen 1970/1971 maakt Schrijvers indruk door maar dertien goals tegen te krijgen in het complete Eredivisie-seizoen. Toen in de winter van 1974 bekend werd dat hij Enschede wilde verlaten, was Ajax er snel bij om de doelman vast te leggen.

''Bij FC Twente speelde je met semiprofs, jongens die ’s ochtends nog werkten'', legde hij later nog eens uit bij Ajax TV. ''Ik werkte zelf ook nog bij de betoncentrale. Dat was om 7:00 uur beginnen tot een uur of één in de middag doorwerken. Met een beetje pech liep het nog uit tot 15:00 uur. Om 15:30 uur moest je dan gaan trainen. Ik had het verder heel goed naar mijn zin bij FC Twente, maar ik miste iets: kampioenschappen.''

Ervaren en gelauwerd Ajax-team
Schrijvers kwam bij Ajax in een even ervaren als gelauwerd team terecht. Aan (inter)nationale ervaring geen gebrek. Met Ruud Krol, Arie Haan, Horst Blankenburg, Wim Suurbier, Gerrie Mühren, Johnny Rep én Heinz Stuy liepen er nog veel exponenten van het gouden Ajax in De Meer rond. Die laatstgenoemde verloor de slag als eerste doelman van Ajax van Schrijvers.

Zodoende maakte Schrijvers op 1 september 1974 zijn debuut in Ajax 1. In het thuisduel met Excelsior nam de ploeg van trainer Hans Kraay senior een 1-0-voorsprong via Johnny Rep. Vlak na de rust verdubbelde Pim van Dord de score. Schrijvers boekte die dag ook een persoonlijk succesje. Hij hield zijn doel schoon tijdens zijn eerste wedstrijd als Ajacied.

Toen later ook Haan, Blankenburg, Suurbier, Mühren, Rep en Krol hun heil elders zochten, bleef Schrijvers in Amsterdam achter als één van de routiniers. In die hoedanigheid maakt hij van dichtbij de opkomst mee van een nieuwe lichting toptalenten, waaronder Wim Kieft, Frank Rijkaard, Gerald Vanenburg en Marco van Basten. Ondanks het leeftijdsverschil, dat in veel gevallen wel vijftien jaar bedroeg, vervulde Schrijvers met verve de rol van mentor voor de nieuwe generatie Ajacieden.

'Keepen zat in mijn bloed'
'De Beer van De Meer', zoals Schrijvers vaak liefdevol werd genoemd, speelde in negen seizoenen maar liefst 356 wedstrijden voor Ajax. De doelman werd met Ajax vijf keer landskampioen en won twee keer de nationale beker. ''Op kleine blessures na heb ik onafgebroken onder die lat gestaan. Keepen zat mij in het bloed. Ik kon niet voetballen, dus…'', blikte Schrijvers jaren geleden terug.

''Het begon allemaal als klein jochie in Utrecht. Rond 'schafttijd' voetbalden we op straat. Met krijtjes werd op de grond een doeltje gemaakt. Als er een bal kwam, dan dook ik op de stenen.''

Schrijvers stond op 17 mei 1983 voor de laatste keer in het Ajax-shirt onder de lat. In zijn slotseizoen nam hij afscheid met de dubbel, waarna hij naar PEC Zwolle vertrok.

Doelman van Oranje
Schrijvers keepte tussen 1975 en 1983 als Ajacied 35 interlands voor Oranje. Onder meer ook op het WK van 1978 in Argentinië, waar hij gedurende het toernooi eerste keeper Jan Jongbloed uit de basis verdrong. Tijdens de halve finale tegen Italië raakte de Ajax-goalie echter geblesseerd na een botsing met een ploeggenoot. Schrijvers bleek niet op tijd fit voor de WK-finale tegen het gastland. Het Nederlands elftal - met Jongbloed onder de lat - verloor in de eindstrijd van de Argentijnen. Wat volgde was een discussie of Nederland met Schrijvers wél wereldkampioen was geworden. Samen met de interlands die hij keepte als doelman van FC Twente en PEC Zwolle verzamelde Schrijvers 46 'caps'.

Schrijvers: ''Het is prachtig om het mee te hebben gemaakt. Dat nemen ze mij allemaal niet meer af. Ik ben trots op mijn eigen loopbaan. Er werd weleens gezegd dat ik 'te dik' was. Maar bij mij was het geen vet. Ik had een heel laag vetpercentage. Het waren spieren. Daardoor bleef ik altijd overeind.''

Na zijn voetbalcarrière bekwaamde Schrijvers zich in het trainersvak. Na een periode als assistent-trainer was de oud-doelman onder meer hoofdtrainer bij FC Wageningen, AZ, TOP Oss en FC Zwolle. Ook als keeperstrainer bracht hij zijn kostbare kennis en ervaring over op de nieuwe lichting goalies.

Ziekte van Alzheimer
In 2019 werd bekend dat Schrijvers leed aan de ziekte van Alzheimer. In september van dat jaar verscheen de biografie van ‘de Beer van De Meer’, waarin zijn schitterende loopbaan en het begin van zijn ziekte wordt beschreven. Ook verscheen er een documentaire over de markante oud-speler.

De documentaire ‘De beer van De Meer’ werd ook vertoond op het Ajax Winterfestival in december 2019. Schrijvers was als oud-Ajacied, maar toch vooral ook als eregast bij het documentairefestival. De aanwezige Ajacieden in de Johan Cruijff ArenA begroetten hem met een staande ovatie.

Ajax staat komende zaterdag voor de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen uitgebreid stil bij het overlijden van oud-Ajacied Schrijvers. 

Ajax wenst de nabestaanden heel veel sterkte met de verwerking van dit grote verlies.

Tags

  • #Schrijvers

Socials

Gerelateerde artikelen

Henk Van Teunenbroek 900 600 Voorland AFC006000010 94 011

Ajax’ Lid van Verdienste Henk van Teunenbroek (82) overleden

Ajax ontving donderdag het trieste bericht over het overlijden van Henk van Teunenbroek. De oer-Ajacied overleed maandag op 82-jarige leeftijd. Van Teunenbroek senior werd vanwege zijn grote verdiensten voor de vereniging en binnen de jeugdopleiding in 2010 benoemd tot Lid van Verdienste.

Tags

  • #VanTeunenbroek

Socials

Groot Header 880 Goed

Oud-Ajacied en topschutter Henk Groot (84) overleden

Ajax bereikte woensdag het trieste nieuws over het overlijden van Henk Groot. De illustere oud-Ajacied speelde tussen 1959 en 1970 305 officiële duels voor Ajax en maakte daarin liefst 207 doelpunten. Daarmee behoort hij tot de allerbeste schutters in de Ajax-historie. Alleen Sjaak Swart, Johan Cruijff en Piet van Reenen scoorden vaker voor Ajax.

Tags

  • #Groot

Socials