Verslag | Zwaarbevochten Klassieker-zege voor Ajax

Mazraoui (1)

Ajax heeft zondagmiddag in eigen huis op zwaarbevochten wijze de Klassieker gewonnen. In de Johan Cruijff ArenA werd Feyenoord met 1-0 verslagen door een goal van Ryan Gravenberch halverwege de eerste helft.

• #AJAFEY

Het spel was - op een zeer dominant eerste half uur na - niet top, maar toch mocht een strijdend Ajax drie lekkere punten bijschrijven. Daardoor blijven de Amsterdammers koploper van de Eredivisie en is Feyenoord op zes punten achterstand gezet. Vitesse en PSV volgen op respectievelijk drie en vier punten.

Zelfde basiself, geen Huntelaar
Bij Ajax waren er geen verrassingen in de basiself. Erik ten Hag stelde dezelfde elf namen op als tegen FC Twente. In Enschede was Klaas Jan Huntelaar de grote man met twee goals in blessuretijd. Tegen Feyenoord ontbrak Huntelaar met een kuitblessure.

Het spelbeeld ontvouwde zich aanvankelijk als verwacht. Feyenoord trok zich ver terug op eigen helft. Het gevolg: eenrichtingsverkeer naar het Rotterdamse doel, enorm veel balbezit voor Ajax en vrijwel continu 21 spelers op de Feyenoord-helft.

Het grote overwicht leidde niet tot extreem veel grote kansen. Nico Tagliafico kreeg een goede kopkans, maar de Argentijn knikte uit een corner over. Toch werd de score halverwege het eerste bedrijf geopend, door een geniaal moment van Gravenberch. De middenvelder kapte op randje zestien zijn man uit en vond keurig met links de korte hoek. Een heerlijke goal: 1-0!

Wellicht gedwongen door die achterstand leek Feyenoord na een halfuur spelen de verdedigende stellingen wat te verlaten. Het leidde na 33 minuten tot een grote kans voor Ridgeciano Haps. Andre Onana bracht echter knap redding.

Dat deed de betrouwbare goalie van Ajax een aantal minuten later nogmaals bij een kans van Jens Toornstra, maar een eventuele treffer had vanwege buitenspel sowieso geen doorgang gevonden.

Gravenberch gehavend
Een aantal minuten voor rust ging Gravenberch er opeens bij zitten. Jurgen Ekkelenkamp leek zijn opwachting te gaan maken, maar zijn generatiegenoot kon toch verder. Het bleek slechts tijdelijk uitstel, want na rust bleef Gravenberch in de kleedkamer achter en kwam Ekkelenkamp toch binnen de lijnen.

Na een klein uur spelen was Ajax dichtbij de 2-0. Na een snelle counter kwam Sébastien Haller een aantal teenlengtes om een strakke voorzet van Tadic binnen te lopen. Even daarvoor was Berghuis namens Feyenoord ook heel dichtbij geweest, maar zijn inzet ging net naast het doel van Onana.

Ajax moet terug
In het laatste halfuur kantelde het spelbeeld in het voordeel van Feyenoord. Ajax kreeg steeds meer moeite om de druk op de ketel te houden en de opponent kwam beter in de wedstrijd. Ajax kreeg nog wel schotkansen via Tadic en Quincy Promes, maar voor het overige was het vooral Feyenoord dat de klok sloeg.

Ajax ontsnapte in de slotfase tweemaal aan de gelijkmaker. Berghuis schoot opnieuw net naast en in de dying seconds van de wedstrijd kopte Sinisterra op de lat. Dat gebeurde op het moment dat iedereen zich bij een corner voor het doel van Ajax had verzameld. Ajax kwam daarbij goed weg en sleepte drie zwaarbevochten punten uit het vuur.

Ajax – Feyenoord 1-0 (1-0)
22. Gravenberch 1-0

Ajax: Onana, Mazraoui (66. Schuurs), Timber, Blind, Tagliafico, Klaassen, Gravenberch (46. Ekkelenkamp), Promes (73. Álvarez), Antony (66. Labyad), Haller (83. Brobbey), Tadic