20 januari 1965: De losbol wordt De Bul en Ajax richt zich op

20-januari-1965-de-losbol-wordt-de-bul-en-ajax-richt-zich-op-
20-januari-1965-de-losbol-wordt-de-bul-en-ajax-richt-zich-op-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Als voetballer liep hij er op de training de kantjes af. Rinus Michels was een geinponem in Ajax 1, een beetje een losbol, die net zo makkelijk kwinkslagen maakte als goals. Niemand had verwacht dat de vrolijke midvoor zo’n strenge, ambitieuze oefenmeester zou worden.

Vic Buckingham lijkt weinig gemotiveerd meer
Rinus verbaast als de jonge, succesvolle trainer van JOS, de Jeugd Organisatie Sportclub uit de Watergraafsmeer, die furore maakt in de Nederlandse amateurtop. Zijn oude club Ajax lijdt intussen sportieve nood en de Engelse trainer Vic Buckingham, die weinig gemotiveerd meer lijkt, heeft te kennen gegeven dat hij graag terug naar huis wil. Hij kan in eigen land bij Fulham aan de slag en van Ajax mag hij vertrekken.

Rechtlijnig en zorgzaam

Maar het nieuwe bestuur, onder voorzitterschap van Jaap van Praag, wil eerst een nieuwe trainer in huis hebben voordat Buckingham zijn boeltje mag pakken. Op woensdagavond 20 januari 1965 belt Van Praag met Michels, die thuis, in zijn etagewoning aan de Amstelkade de krant zit te lezen. Of de 36-jarige, vrijgezelle trainer langs wil komen bij Ajax, om te praten.

De volgende dag treft Michels in de bestuurskamer van de Meer behalve voorzitter Van Praag penningmeester Henk Timman. Ze komen snel 'een aanstelling voor een half jaar met uitzicht op verlenging' overeen. Michels gaat 800 gulden per maand verdienen.

Nog diezelfde dag verleent Ajax Buckingham ontslag en zegt Michels zijn betrekking als gymnastiekonderwijzer aan de Dr. Joh. C Ammanschool op. Rinus is geliefd op deze school voor dove kinderen in het Hortusplantsoen, waar hij bekend staat als rechtlijnig en zorgzaam.

Toevalstreffer tegen MVV

Onder Buckingham is het bij Ajax een bende geworden. Spelers komen te laat op de training, draaien ongeïnspireerd hun oefeningen en de sfeer is belabberd. Michels haalt meteen de discipline aan en al op zijn 3e dag als Ajax-trainer wordt in de Meer een daverde overwinning geboekt: 9-3 tegen MVV, met 5 doelpunten van Sjakie Swart en 2 van de 17-jarige spillepoot Johan Cruijff.

Maar de uithaal tegen de Limburgers is een toevalstreffer, want ook onder Michels blijft Ajax grillig presteren en weet het in de Eredivisie ternauwernood 3 clubs onder zich te houden.

* In 2015, 10 jaar na het overlijden van Rinus Michels maakte Ajax TV dit portret ⤵️ 

Europa Cup als stip op de horizon
Michels beseft dat hij de teugels nog strakker moet aanhalen en dringt er bij Van Praag op aan te investeren in de accommodatie en vooral ook in de spelersgroep. De volgende 3 seizoenen wordt Ajax kampioen, groeit Cruijffie uit tot een wereldvoetballer en zet de vroegere losbol Rinus, die verandert in De Bul Michels, de Europa Cup als stip op de horizon.

Fotobijschrift (boven): Rinus Michels bij zijn debuut als Ajax-trainer op 24 januari 1965, geflankeerd door reservekeeper Piet Paternotte (links) en Siem Tijm.
Bron: Eric Koch, Nationaal Archief/Anefo, 917-3674

Ajax Jaarboek

Deze blog verschijnt ook op de Ajax-pagina in Stadsblad De Echo – Kijk hier voor het digitale archief van De Echo

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl