Ajax hoopt op herhaling van 'zinderende ontknoping' uit 2010

ajax-hoopt-op-herhaling-van-zinderende-ontknoping-uit-2010
ajax-hoopt-op-herhaling-van-zinderende-ontknoping-uit-2010

Socials

In de rubriek Beeldspraak zetten we een fraaie archieffoto in de schijnwerpers. Die foto kan opeens weer actueel zijn, of is gewoon zo bijzonder of mooi dat we 'm uit de mottenballen halen.

Dit beeld van Jan Vertonghen die bovenop een kluwen spelers springt, is alleszeggend om meerdere redenen. Je ziet de blijdschap van de spelers, je ziet een stadion in Champions League-ambiance en een publiek dat volledig uit z'n dak gaat.

Dadendrang Ajax
Het is alweer 8 jaar geleden dat Ajax zich via de voorrondes kwalificeerde voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Toevallig was Dynamo Kiev toen het slachtoffer van Ajax' dadendrang.

Het is algemeen bekend dat de sfeer bij Europese wedstrijden anders is dan bij Eredivisieduels. Maar dat de ambiance tijdens een voorronde van de Champions League tot de verbeelding van veel voetballers spreekt mag duidelijk zijn. Zie bijvoorbeeld dit beeld van vorige week dinsdag ⬇️⬇️

�� ‘90 minuten lang!’ ��#UCL #ajasta pic.twitter.com/bGsZUjiaHV

— AFC Ajax (@AFCAjax) 14 augustus 2018

Zo ongeveer was het ook op 25 augustus 2010. Uit het wedstrijdverslag van die avond halen we: 'Alleen al de opkomst van de spelers smaakte naar meer. De strak uitverkochte ArenA zorgde, gesteund door sfeeracties en de bekende Champions League-hymne, voor een geweldige sfeer bij de entree. Al het moois vooraf kreeg in de eerste helft lange tijd nog niet zijn weerslag op het veld. Ajax speelde nerveus.’ En verderop: 'Maarten Stekelenburg hield Ajax echter telkens in de race met een aantal dito reddingen.'

Enorme ontlading
Vlak voor rust schudde Ajax de schroom van zich af en voetbalde zich naar een voorsprong via Luis Suarez: ‘Gefocust op de openingstreffer zocht hij het doel op, waarna hij met een overtuigend schot de keeper van dichtbij passeerde: 1-0. Het leverde vlak voor rust een enorme ontlading en een geweldige uitgangspositie richting het felbegeerde CL-ticket op.’

In de tweede helft maakte Mounir El Hamdaoui er 2-0 van. Toch kreeg spanning nog de overhand bij de enthousiaste supporters. Jan Vertonghen, samen met Toby Alderweireld in het hart van de defensie, veroorzaakte een penalty. Kiev schoot raak: 2-1. Bij 2-2 was het over en uit geweest voor Ajax na de 1-1 in de Oekraïne. Zover kwam het niet.

Want: ‘Met de steun van het publiek werd echter ook het zinderende slot overleefd.’ Zo mag het wat ons betreft woensdag ook gaan.

Eerdere aflevering van Beeldspraak ⬇️⬇️

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl