Ajax in extremis naar winst op Benfica

ajax-in-extremis-naar-winst-op-benfica
ajax-in-extremis-naar-winst-op-benfica

Socials

Op het moment dat de Franse scheidsrechter Ruddy Buquet in de kolkende Johan Cruijff ArenA voor het begin van Ajax – Benfica floot, had Bayern München de koppositie in groep E overgenomen van Ajax. De Duitsers wonnen met 0-2 bij AEK Athene, waardoor Ajax 3 punten achterstand had op de koploper van de groep. AEK Athene bleef met 0 punten troosteloos onderaan staan.

Backs terug
Trainer Erik ten Hag kon weer gebruikmaken van de diensten van zijn backs Mazraoui en Nico Tagliafico. Dus moesten Rasmus Kristensen en Max Wöber op de bank plaatsnemen.

Moordend tempo
Vanaf de aftrap voltrok zich een geweldige wedstrijd in een moordend tempo. Kansen kwamen er voor beide teams. Verschil was er ook. Benfica zocht de aanval na slordigheden van Ajax terwijl de Amsterdammers in rap tempo van achteruit ten strijde trokken. Namens Benfica hadden Rafa Silva en Haris Seferovic kansen op een goal. Aan Ajax-kant was vooral Hakim Ziyech gevaarlijk.

Vlachodimos voorkomt 1-0
Maar de grootste kans kwam er in de 22e minuut voor Kasper Dolberg. Met een gelukkige redding met de heup voorkwam doelman Vlachodimos de 1-0-voorsprong. Maar dat verbloemde het feit dat Ajax het lastig had met Benfica. De Portugezen gingen ook bij elk wissewasje als stervende zwanen naar de grond en daar was Buquet ook gevoelig voor, in het nadeel van de Ajacieden.

In de 41e minuut gingen de handen in de lucht bij Ajax nadat bij een omhaal van Tagliafcio de bal in het doel was gegaan. Maar de doellijntechnologie gaf aan dat de bal niet helemaal over de doellijn was. De rust viel in bij – opmerkelijk genoeg – 0-0.

Adem in
Kort na de hervatting hield de ArenA de adem in na een carambolerende kopbal van Van de Beek richting zijn eigen doel. Gelukkig liep het goed af en de middenvelder had in de 57e minuut de 1-0 op zijn schoen. Toen vloog de bal echter over. Bijna 20 minuten later kreeg Van de Beek wederom een uitstekende mogelijkheid. Maar weer kreeg de Duitse doelman van Benfica er een handje achter. Net zoals een paar minuten later op een vrije trap van Ziyech.

ArenA ontploft!
De wedstrijd denderde naar de slotfase. Spannend bleef het tot de laatste seconde. Ajax probeerde met een zorgvuldige Benfica nog pijn te doen. Dat lukte in de dying-seconds. Invaller David Neres rukte op tot de achterlijn, gaf voor waar Dolberg goed werd verdedigd maar Noussair Mazraoui schoot via een Portugese teen raak, 1-0!

De Johan Cruijff ArenA ontplofte. Niet veel later blies Buquet voor het laatst deze avond op zijn fluit. Ajax won ook zijn 2e thuisduel en staat nu samen met Bayern München aan kop van groep E.

Lees ook: LIveblog: Mazraoui laat Johan Cruijff ArenA ontploffen in blessuretijd

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Jasper Ruhé

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl