Ajax maakt korte metten met verfoeid Ferencváros

ajax-maakt-korte-metten-met-verfoeid-ferencvaros-
ajax-maakt-korte-metten-met-verfoeid-ferencvaros-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

De heren van de Hongaarse voetbalpers kijken nogal verbaasd bij de tirade van Louis van Gaal tijdens de persconferentie in het gammele stadion Üllöi út. De trainer van Ajax spreekt schande van de golven racisme die gedurende de hele wedstrijd van de tribunes rolden. Van Gaal spreekt van 'een weerzinwekkende sfeer', maar de Hongaarse journalisten vragen zich af waar die lawaaierige Hollander met z’n grote mond zich druk om maakt.

Geen Hongaar die daar nog van opkijkt, laat staan zich erover opwindt

Fluitconcerten wanneer een donkere speler aan de bal is, oerwoudgeluiden, ze zijn eraan gewend bij Ferencváros met z’n skinhead-publiek. En dat die onverdraagzame kaalkoppen geregeld de rechterarm strekken, schuin omhoog, is ook niets nieuws. Geen Hongaar die daar nog van opkijkt, laat staan zich erover opwindt.

Drastische besluit
Maar Louis van Gaal dus wel. De briesende coach zegt zelfs te hebben overwogen om met zijn elftal op te stappen. Maar dat drastische besluit durfde hij uiteindelijk toch niet te nemen zonder eerst te overleggen met voorzitter Michael van Praag.

Maar die was onder de wedstrijd natuurlijk niet te bereiken en daarom bleef Louis maar zitten, zich ergerend aan de racistische harde supporterskern van de thuisploeg, met z’n fascistoïde trekjes. En, toch ook, genietend van het voetbal van Ajax, dat na rust korte metten maakt met Fradi, het koosnaampje voor de club die ooit een parel van het Hongaarse voetbal was, dankzij grootheden als Ladislao Kubala, Sándor Kocsis en Flórian Albert.

Doof voor het wangedrag

Ajax is de regerend kampioen van Europa en speelt in Boedapest ook als een Europese grootvorst. Het duurt wel even voordat de Amsterdammers hun grote overwicht in doelpunten uitdrukken, maar als Jari Litmanen een kwartiertje na rust de score heeft geopend, gaat het hard: 1-5.

De Hongaren worden van het kastje naar de muur gestuurd, en hun fans maar fluiten en joelen. Ronald de Boer wijst op z’n voorhoofd wanneer een smerige overtreding op Finidi met gejuich wordt begroet. Hij vraagt aan de Griekse scheidsrechter Vassilios Nikakis om in te grijpen, maar die houdt zich doof voor het Hongaarse wangedrag.

Nogmaals over de knie
Dat doet ook de Duitse waarnemer van de UEFA en daardoor blijft de Hongaarse zonde zonder straf. De uitbarsting van Van Gaal en alle ophef in Nederland wordt door de leiding van Ferencváros zelfs opgevat als een belediging.

De verontwaardigde bestuurders, die de schouders ophalen voor het fascisme in eigen kring, kondigen daarom aan te zullen wegblijven bij de terugwedstrijd over dik 2 maanden. Daarmee zullen zij een nieuwe afgang ontlopen, want op een bitterkoude decemberavond in Amsterdam zal Ajax, dat in het kalenderjaar 1995 ongenaakbaar is, het verfoeide Ferencváros nogmaals over de knie leggen: 4-0.

Fotobijschrift (boven): Edgar Davids kapt zich vrij op het middenveld, waar Ajax heerst tegen Ferencváros.
Beelden: Ajax Erfgoed

Ajax Jaarboek


Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl