Ajax O19 bereikt achtste finales na moeizaam duel met Bayern

ajax-o19-bereikt-achtste-finales-na-moeizaam-duel-met-bayern
ajax-o19-bereikt-achtste-finales-na-moeizaam-duel-met-bayern

Socials

Het team van John Heitinga begon het duel als koploper van groep E. Benfica O19 en Bayern München O19 volgden vooraf op 3 punten, waardoor nog niets was beslist. Bij een nederlaag van de Amsterdammers zou ook het doelsaldo een rol spelen. Ajax O19 mocht met maximaal 3 doelpunten verschil verliezen van Bayern O19 om plek 1 toch in handen te houden.

Al in de 1e minuut kreeg Ajax een kolossale scoringskans. Brobbey kwam op over rechts, maar hij stuitte op doelman Christian Früchtl. Het was dat Jürgen Ekkelenkamp de bal in de rebound niet helemaal lekker raakte, anders was sprake van een onvervalste droomstart voor de Ajacieden. Een paar minuten later had Ekkelenkamp de pech dat zijn - ditmaal wel zuiver geraakte - inzet werd geblokt. Ajax had een doelpunt goed kunnen gebruiken, zo bleek in het vervolg van de eerste helft.

Balverlies afgestraft
Ajax incasseerde zijn 1e opdoffer na 24 minuten voetballen. Balverlies in de Ajax-gelederen werd glashard afgestraft door Meritan Shabani. De even snelle als behendige Bayern-speler schoof de bal koeltjes voorbij Issam El Maach: 0-1.

De treffer van de Zuid-Duitsers leverde een ronduit curieuze (virtuele) tussenstand op. Even voor half 5 stonden Ajax, Bayern en poulegenoot Benfica allen op 11 punten. Een handvol minuten later had El Maach wel een goed oog op een inzet van Shabani. Ook een grote kans voor Joshua Zirkzee kwam niet voorbij de Ajax-keeper. El Maach hield zijn ploeg hoogstpersoonlijk op de been; hij voorkwam daarmee meer schade voor de thuisclub.

Heitinga grijpt in
Shabani bleef een grote plaag voor de Amsterdammers. Het talent met rugnummer 20 kapte de (bijna) voltallige defensie vlak voor rust uit, waarna zijn schot rakelings naast het doel verdween. Heitinga voelde zich door de aanhoudende Duitse druk genoodzaakt zijn elftal aan te passen. De tactische ingreep kostte Kenneth Taylor zijn plek en maakte de weg vrij voor Enric Llansana. Taylor was, begrijpelijk, zeer teleurgesteld.

Dat de schade bij rust ‘slechts’ 1 tegendoelpunt groot was, was een meevaller voor Ajax. Bayern verzuimde de opponent al voor rust op een onoverbrugbare achterstand te zetten.

Shabani ging ook in de tweede helft door met wat hem voor rust al zo vaak lukte: Ajax angst inboezemen. De behendige Bayern-speler mikte de bal ook in de 1e minuten na rust maar net naast het doel van El Maach.

In de 66e minuut was het opnieuw toch raak voor de talenten van Der Rekordmeister. Een hoge voorzet vanaf rechts werd loepzuiver - en dus buiten bereik van El Maach - binnengekopt door Zirkzee. De spreekwoordelijke donkere wolken leken zich daarmee samen te pakken boven de ploeg van Heitinga.

Geen bedenktijd nodig
De ommekeer kwam onverwachts, maar was natuurlijk zeer welkom. Bij een spaarzame Amsterdamse aanval belandde de bal uiteindelijk voor de kicksen van Brian Brobbey. De sterke spits had geen bedenktijd nodig en haalde hard uit: 1-2. Met de aansluitingstreffer op zak was het plotseling een stuk vrijer voetballen voor de thuisclub. Al moest Brobbey zijn goal wel bekopen met een acute krampaanval. De maker van de 1-2 moest gelijk worden gewisseld.

Brobbey zal de pijn snel hebben verwerkt. Want de 1-2 bleek voldoende voor Ajax om de poule af te sluiten als groepswinnaar. Ajax plaatste zich op basis van de beste onderlinge resultaten met Bayern én Benfica direct voor de achtste finales. Zo leverde een moeizame voetbalmiddag uiteindelijk alsnog een schitterend resultaat op.

Ajax O19 - Bayern München O19 1-2 (0-1). 24. Shabani 0-1, 66. Zirkzee 0-2, 79. Brobbey 1-2

Ajax O19: El Maach; Dest, J. Timber, Botman, Bakker (73. Salah-Edine); Q. Timber, Ekkelenkamp (73. Hansen), Taylor (40. Llansana); Kühn (73. Van Gelderen), Brobbey (82. Hoogerwerf), Jensen.

Lees ook: Liveblog: Matchday voor Ajax 1 & Ajax O19!Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl