Ajax schakelt Roda JC na penalty's uit

ajax-schakelt-roda-jc-na-penaltys-uit
ajax-schakelt-roda-jc-na-penaltys-uit

Socials

Ten opzichte van de 8-0-overwinning op De Graafschap wijzigde Erik ten Hag zijn basiself op 8 plaatsen. Alleen Daley Blind, Frenkie de Jong en Dusan Tadic stonden net als zondag aan de aftrap. Carel Eiting maakte zijn rentree in de basis na een enkelblessure.

Penalty’s voor rust
Nadat Ajax in de 5e minuut een 1e mogelijkheid had gekregen via Dusan Tadic was het in de 13e minuut alsnog raak. Na een overtreding van Richard Jensen, die Klaas Jan Huntelaar vasthield in het strafschopgebied, mocht de Serviër aanleggen vanaf 11 meter. De aanvoerder van dienst stuurde de Limburgse doelman Radomir Novakovic de verkeerde hoek in: 0-1.

Roda JC ging vervolgens op zoek naar de gelijkmaker en vond die. Wederom wees arbiter Serdar Gözübüyük naar de stip, ditmaal na een overtreding van Lamprou op Mario Engels. Mitchel Paulissen profiteerde van het buitenkansje en schoot de bal recht door het midden tegen de touwen.

Tweede helft
Ajax zocht na de hervatting de aanval maar had moeite om door de hechte defensie van de thuisploeg te komen. Het spel van de Amsterdammers was daarbij in een te laag tempo om het Roda JC echt moeilijk te maken.

Met het inbrengen van Kasper Dolberg en Matthijs de Ligt dik 20 minuten voor tijd probeerde Ten Hag iets te forceren. Het tweetal liet zich direct zien door het van afstand te proberen. Beide doelpogingen werden gekeerd door Novakovic. Ondanks enkele kleine mogelijkheden in de slotfase moest er een verlenging aan te pas komen.

Verlenging
Het spelbeeld daarin was hetzelfde als in de tweede helft. De thuisploeg trok zich volledig terug op eigen helft en de Amsterdammers probeerden een gaatje te vinden. Toch waren de grootste kansen in de eerste helft van de verlenging voor de Limburgers, gelukkig stond Lamprou tweemaal op de juiste plek.

In de tweede helft van de verlenging kreeg Dolberg dé kans om Ajax de overwinning te schenken, maar een prachtige redding van Novakovic voorkwam dat.

Keeperswissel
Vlak voor de strafschoppenserie werd Andre Onana ingebracht voor Lamprou. Mede door een gepakte strafschop van de Kameroener won Ajax uiteindelijk na penalty's. Daley Blind schoot via de voeten van de Limburgse doelman de belissende penalty binnen: 2-4.

Blind scoort! #Ajax is door naar de volgende ronde!

Roda JC: ❌❌✅✅#Ajax: ✅✅❌✅✅#rodaja

— AFC Ajax (@AFCAjax) 19 december 2018

Lees ook: Liveblog: strafschoppen bij Roda - Ajax

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl