Ajax verzuimt koppositie te veroveren

ajax-verzuimt-koppositie-te-veroveren
ajax-verzuimt-koppositie-te-veroveren

Socials

Koppostitie inzet van vandaag
Voor de wedstrijd kwam er een extra motivatie uit Emmen. Daar snoepte de plaatselijke FC koploper PSV namelijk 2 punten af door in de slotfase de 2-2 te maken. Dat betekende dat Ajax bij winst voor het eerst sinds de beruchte 8e mei van 2016 lijstaanvoerder zou zijn.

Doelpuntenregen
Daar leek het wel  op uit te draaien in een – slordige – maar zeer enerverende wedstrijd, waarin Ajax  bij rust op een onoverbrugbare 4-1-voorsprong had moeten staan. Had moeten, want het liep totaal anders.

In de 13e minuut bezorgde Dusan Tadic de thuisploeg de gewenste voorsprong, maar in de 1e tegenaanval stond het alweer gelijk. Sam Lammers verschalkte invaldoelman Kostas Lamprou - die de in de warming-up afgehaakte Andre Onana verving - met een schuiver in de verre hoek, 1-1 na een kwartier spelen. Maar Tadic bracht Ajax binnen een mum van tijd weer aan de leiding na een fantastische crosspass van Daley Blind, 2-1.

Tadic mist kans op 4-1
In de 27e minuut nam Ajax een marge van 2 goals. Bij een hoge bal zat doelman Warner Hahn helemaal mis. Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt zorgde tussen 2 Heerenveen-spelers in voor zo’n dreiging dat Pelle van Amersfoort de 3-1 achter zijn eigen keeper werkte. Bij rust had het eigenlijk al 4-1 moeten staan, toen de Amsterdammers een strafschop kregen, maar Tadic zag zijn inzet gekeerd door Hahn. Hoe duur die misser was, werd binnen een kwartier na rust duidelijk.

Ajax veel te slordig
Want Ajax kwam veel te slordig uit de kleedkamer. In de 50e minuut kon Lammers voor de 2e keer deze middag uithalen en even zo vaak kwam hij tot een doelpunt - 3-2 - en 5 minuten later was het zelfs 3-3. Lammers bediende Van Bergen, die Sinkgraven dolde en Lamprou kansloos liet.

Hahn in de weg
Daarna kreeg Ajax weliswaar kansen, maar stond Hahn keer op keer in de weg. Even was er nog een spannend moment toen Lamprou tegen Lammers botste en de VAR de scheidsrechter opriep nog eens naar de beelden te kijken. Gözübüyük zag echter nog steeds geen aanleiding tot een strafschop. Treurig was de nieuwe blessure voor Sinkgraven die in de 68e minuut gewisseld moest worden.

Net geen gouden wissel
Het bleef razend spannend in de Johan Cruijff ArenA. Klaas Jan Huntelaar kwam de laatste 10 minuten voor Kasper Dolberg en al 2 minuten wist de spits te scoren, 4-3! Het had een gouden wissel kunnen zijn als Kik Pierie in blessuretijd uit een corner niet de 4-4 had gemaakt…

Zo start 2019 niet zoals gewenst. Volgende week in de Eredivisie de Klassieker in de Rotterdamse Kuip. Maar eerst ontvangen we donderdag Heerenveen opnieuw. Dan in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker.

Lees ook: Opstellingen en statistieken Ajax - sc Heerenveen

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl