Ajax voor 6e keer in knock-out-fase Champions League

ajax-voor-6e-keer-in-knock-out-fase-champions-league
ajax-voor-6e-keer-in-knock-out-fase-champions-league

Socials

Destijds behaalde Ajax de 2e plaats in de poule achter Arsenal en liet de formatie van Blind de zwakker ingeschatte broeders FC Thun en Sparta Praag inderdaad achter zich. In de volgende ronde vond de Amsterdamse formatie echter gelijk hun Waterloo. Want in februari 2006 was Internazionale te sterk. Thuis hield Ajax de Italianen op 2-2, uit ging Ajax met 1-0 de boot in.

Kwartfinale in 2003
Drie jaar eerder bestond de Champions League in de eerste 2 rondes uit groepfases. Nadat Ajax in de 1e ronde met Olympique Lyon, Internazionale en Rosenborg BK aan 8 punten genoeg had voor het bereiken van de 2e ronde.

In die 2e ronde tussen eind november 2002 en half maart 2003 kwam Ajax Valencia, Roma en Arsenal tegen. Ook toen ging Ajax verder. In de kwartfinale stond vervolgens AC Milan op het programma, 0-0 thuis en 3-2 uit. We herinneren ons collectief die goal van John Dahl Tomasson in de blessuretijdā€¦

Dat waren de enige 2 keer in het huidige millennium. Sinds de Champions League bestaat, vanaf 1992, won Ajax het toernooi in 1995, haalde het de finale in 1996 en de halve finale in 1997.

Italiaanse opponent?
Opvallend is dat in alle laatste wedstrijden die Ajax na de winter speelde een Italiaanse tegenstander tegenover de Amsterdammers stond. Alleen in 1995 liep dat goed af, toen Patrick Kluivert met een puntertje voor de 1-0-zege op AC Milan voor de Champions League-winst zorgde.

Ook nu is de kans weer aanzienlijk dat de volgende opponent uit Italiƫ komt, ongeacht of Ajax nou als 1e of 2e eindigt in de groep. Want op dit moment staan Internazionale en Napoli op de 2e plaats in hun groep en voeren AS Roma en Juventus hun poule aan.

1e of 2e in de poule?
Maar eerst wordt op woensdag 12 december bepaald of Ajax als nummer 1 of 2 doorgaat naar de achtste finale. Dan volgt op 17 december de loting en zijn de wedstrijden 12, 13, 19, 20 februari en 5, 6, 12, 13 maart.

Lees ook: Ajax na puike zege op AEK bij laatste 16

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst